KAportal Mnoštvo vjernika i Karlovčana ispratilo je mons. Marijana Radanovića (FOTO GALERIJA) | Karlovački informativni web portal

Mnoštvo vjernika i Karlovčana ispratilo je mons. Marijana Radanovića (FOTO GALERIJA)

sprovod marijan radanovic_094Svetu misu u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa na Dubovcu, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misi je prisustvovao velik broj vjernika kao i brojni Karlovčani među kojima i biskup Vlado Košić koji je na Dubovcu bio kapelan. Od mons. Radanovića, uz kardinala Bozanića,  oprostili su se još dubovački župnik vlč. Alojzije Burja i karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

Povorka s tijelom preminulog monsinjora Radanovića krenula iz crkve kroz Boškovićevu, Supilovu i Primorsku ulicu prema rimokatoličkom groblju gdje je posljednje počivalište svećenika, Dubovčakima ali i mnogim Karlovčanima, svih ovih godina njegova župnikovanja, oličenje „svetog čovjeka“, koji je nesebično služio župljanima, osobito bolesnima i nemoćnima u duhu iskrene skromnosti, samozatajnosti i milosrđa.

Tijelo preminulog monsinjora bilo je izloženo u crkvi Sv. Josipa od 12 sati. Velik broj građana došao se tako oprostiti od omiljenog župnika.sprovod marijan radanovic_084

 • Crkva je preporučila da se umjesto vijenca novac uplati na račun Caritasa. U spomen na ovog skromnog svećenika, odanog vjeri i čovjeku, među građanima se već pojavila incijativa, koju bi naravno moralo podržati i karlovačko Gradsko vijeće, da se jedna ulica u Karlovcu nazove po monsinjoru Radanoviću. Također, nije isključeno niti da Crkva u doglednoj budućnosti pastoralni centar na Dubovcu preimenuje u Pastoralni centar „Monsinjor Marijan Radanović“.

  Velečasni Marijan bio je dubovački župnik gotovo 60 godina kad odlazi u mirovinu. Spominjanje monsinjora Marijana ne može proći bez spominjanja crkve Svetog Josipa sagrađene 1974. godine.

  sprovod marijan radanovic_008Svakako valja spomenuti da je crkva sagrađena uglavnom novčanim doprinosima samih dubovačkih župljana i da je bila u to vrijeme jedina nova crkva sagrađena u Karlovcu nakon Drugog svjetskog rata.Temelje te crkve blagoslovio je 14. srpnja 1968. tada pomoćni biskup Franjo Kuharić, a 15. rujna 1974. godine ju je posvetio kardinal Franjo Šeper. Biskupska konferencija je 1987. donijela odluku da crkvu Sv. Josipa proglasi Nacionalnim svetištem svetog Josipa Crkve u Hrvata.

  Izgradnja crkve u razdoblju kada ovakve gradnje nisu bile poželjne dokaz je dubovačke solidarnosti, građanske oporbe režimu, ali i izvjesne tolerancije i „povoljnih vjetrova“ koji su 1960-ih godina postojali. I nezaobilazno još jedne, po Dubovac sretne okolnosti, a to je da je za župnika imao poduzetnog i neumornog Marijana Radanovića.

  Kaportal.hr

 • 6 komentara

  1. Podržavam prijedlog za ulicu i Pastoralni centar.

  2. Bas sam nedavno razmisljao o tome da kad umre msg Marijan da ce to biti najveci sprovod u Klc, a tak i je. Toliko o onim stvarno bedastim raspravama oko dana zalosti…i onog isto takvog clanka (sorry Ivka). Al takvi smo mi Hrvati, nama ni dragi bog nemre vise pomoci. Pocivao u miru bozjem…

  3. ovi bi iscupali hr. iz recesije kolko se crkvene elite skupilo…a i bas lijepa fotogalerija sa sprovoda!?

  Odgovori