KAportal Ministrica u RTL Direktu - Murganić: Kako to da kada ministarstvo predlaže da su to socijalne, a kada ih predsjednica predstavlja su univerzalne mjere? | Karlovački informativni web portal

Ministrica u RTL Direktu – Murganić: Kako to da kada ministarstvo predlaže da su to socijalne, a kada ih predsjednica predstavlja su univerzalne mjere?

Od besplatnih ulaznica za muzeje do rodiljne naknade u punom iznosu plaće svih 12 mjeseci. Od kampanje optimizma do univerzalnog dječjeg doplatka za svako dijete. Od bržeg i lakšeg dobivanja hrvatskog državljanstva do porezne reforme koja treba povećati plaće. Od digitalizacije državne uprave do ubrazanja ovršnog postupka.

Što jest jest, prijedlog mjera demografske politike koje je danas predstavila predjednica Republike prilično je cjelovit i široko postavljen dokument koji zahvaća gotovo sve segmente i države i društva ali i dokument koji su mnogi ocijenili samo kao lijep popis želja koje nema tko ispuniti.

Gošća RTL Direkta Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dakle ministrica u čijem se resoru nalazi baš problem demografije, kazala je kako je predsjednica predstavila program u kojem “nismo vidjeli konkretne mjere i koji je njihov fiskalni učinak”. “Kada donosimo našu mjeru kažemo koji zakon će tu mjeru sprovesti i koliko će mjera koštati”, kazala je Murganić.

 • Objašnjava kako Vlada nije napravila takav jedan dokument jer se već u prvom tjednu donijela odluka za mjere koje se mogu donijeti. “Pristupili smo izradi zakona i paralelno s aktivnim provođenjem mjera ćemo raditi na strategiji i ovakvim dokumentima.

  Opredijelili smo se za radno tijelo koje ima izvršnu zadaću, to je Vijeće za demografsku reitalizaciju sastavljeno od ministara. Na čelu toga predsjedava premijer i na tom našem Vijeću se odlučuje koja će se mjera provoditi, koliko će se sredstava za nju odvojiti i pratit će se učinak te mjere.

  Strategija se može raditi, moram reći da je ovo što je iznmijela predsjednica program vlade RH. Njezin program kada je tražila mandat kao predsjednica je sličan tome, a sve je to na tragu programa HDZ-a”, ističe Murganić.

  Na pitanje slaže li se s predsjednicom da su ove naknade više socijalna pomoć za siromšane nego neki ozbiljan poticaj mladim obiteljima da ostanu u Hrvatskoj i da se odluče na dijete, ministrica je kazala: “Kako to da kada ih ovo ministarstvo predlaže da su to socijalne, a kada ih ona predstavlja su univerzalne mjere?

  Predsjednica isto govori samo je stvar u tome koliko sredstava u državnom proračunu ima i koliko možemo povećati naknade. Odlučili smo se da u skladu s proračunskim ipak povećavamo naknade i da nećemo čekati da nam se napuni proračun pa da napravimo eksploziju financijskih mjera nego ćemo ići što možemo. Rodiljni i rodiljne naknade su povećane nakon devet godina. Pa šta smo trebali još čekati da idemo na potpuno delimitiranje ili povćeati rodiljne i reći da nemamo novaca. Htjeli smo pomoći u različitim segmentima i situacijama našim građanima.

  Ima to efekta. Raspoloženje mladih mama koje su znale da će im se u drugih 6 mjeseci povećati rodiljna naknada s 1500 kuna, a na plaće koje su u prosjeku 4 tisuće kuna za srednju spremu, pogotovo u trgovinama u kojima mladie žene rade je to jednako kao i prvih šest mjeseci, kao njihova plaća. Ako ćemo pričati o delimitiranju, to je možda ružno reći, ali mi smo nažalost nekima s obzirom da su plaće male  delimitrali rodiljne, ali nam je cilj povećati i te naknade. Važan je i gospodarski razvoj, veće plaće i porezno opterećenje”, kazala je Murganić.

  S obzirom da i predsjednica naglašava važnost porezne reforme, Murganić je kazala kako ministarstvo u svom programu također ima segemente koji se tiču gospodarskog razvoja .

  I mi govorimo u našem programu gospodarski razvoj, radna mjesta, bolje plaćena radna mjesta, stambena politika, pomoć mladim ljudima pri stambenu zbrinjavanju. Moram reći da su stambeni krediti za sufinanciranje polučili uspjeha. Od  druge polovice prošle godine se primjenjuje pa imamo 196 zahtjeva za produženo sufinanciranje jer se u međuvremenu rodila beba. Isto tako rodiljne i roditeljne imamo povećanje za 62 milijuna kuna zato što se više roditelja odlučilo da drugih 6 mjeseca ostane sa svojom djecom ,a to je cilj – da roditelji budu duže s djecom.

  To su pomaci koji daju jednu nadu i svijetle točke. Ne slažem se dzašto se smatra da su to socijalne mjere. to su mjere socijalne politike, a ona je usmjerena na sve segmente našeg društva”, kazala je ministrica.

  “Ne bih se prihvatila teškog resora da ne vjerujem u građane, da  ne vjerujem u naše ljude i da ne vjerujem da Hrvatska može bolje”, zaključila je Murganić.

  Vijesti.rtl.hr

 • Jedan komentar

  1. Dođu tako ponekad vremena kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati’ Sit gladnom ne vjeruje. Pa eto mene budale da kažem poneku.. Ima jedna narodna poslovica: Kad se uš dočepa grize ko suluda. Ono što je rekla gospođa Predsjednica je hrpa lijepih želja a ovo što priča štovana gospođa Ministrica je čisto laprdanje. Laprdanje u pravilu ne kometiram. Ovo prvo i nekako samo da se ima para. Jer uvijek ima jedno pitanje: A gdo bu to caltal. Državi kao instituciji ( ne kao domovini ) odgovara da svi mladi radno sposobni odu van. Zašto? Zato što bi za članove Partije ( one na vlasti i opozicije ) poslovi bili trajno sačuvani tj. bili bi nasljedni, Županije preimenovati u feudalne posjede a Župane u Feudalce. Upravo tako se i ponašaju protiv su Istambulske Konvencije E tu dolazimo do rješenja. Naime naš dragi i premili Ministar Zdravkić reče neki dan da se u državnu blagajnu slije godišnje 2.5 – 3 milijarde eura od uplata iz vana na privatne račune roditelja i rodbine koja je ostala u Hrvatskoj. A toliko i zasigurno ako ne i više dotekne kad djeca dođu i dadu lovu direktno u džep,familiji + lovica koju potroše pride bar dvije tri milijadice. Znači oko 7- 8 -9, milijardica eurića prihoda Državi a ni orala ni kopala. Kako, pa lijepo. Sve se to slije u državnu blagajnu 25% je porez na sve što plaćaš i kupuješ. Što dobiš za uzvrat? Fotkice našeg dragog Ministra kao sjedi u staroj Izrajelskoj kanti od aviona i viče brmm, brmm, a onda izjavi kao je to fenomenalan avion, LPĐ terminal nafte na Krku da se dodvorimo onima koji su nas četrdest pete bombardirali da sve praši ( sad smo prijatelji ) Agrogor smo očerupali sami a za ostatke se bore Rusi i Ameri. Naša Županija bu dobila CGO i javno privatnog Partnera iz Zagreba da zbrine 30 milončeka tona smeća u japagu. Naš Feudalac gura to ko sumanut. Morti bude lovice ko na Ilovcu. 25% poslušnika servisira uredno vlastodržce i za to dobe sigurnu plaću. Iz Hrvatske je otišlo oko 400 000 Hrvata, Srpske nacionalnosti i 400 000 Hrvata, Hrvatske nacionalnosti. Svi koji živimo u Hrvatskoj smo Hrvati po pripadnosti Državi i Domovini a tko je tko to je njegov problem. Naime uvjeren sam da Srbi žive u Srbiji, Njemci u Njemačkoj itd… Koliko nas ima stanovnika u Hrvatskoj? Puno manje nego što pričaju. BDP raste četvrti kvartal za redom.

  Odgovori