KAportal Mandić uoči Dana antifašističke borbe: Domoljublje i antifašizam su vrijednosti koje moramo instalirati u društvu | Karlovački informativni web portal

Mandić uoči Dana antifašističke borbe: Domoljublje i antifašizam su vrijednosti koje moramo instalirati u društvu

To su materijalne stvari, koje se vide, ali ono što je svima nama jasno jest da sloboda nije nešto materijalno i svi oni koji su u povijesti, na ovaj ili onaj način, s jedne strane bili borci za slobodu zaslužuju poštovanje i njihova žrtva definitivno ne smije ostati zaboravljena. Sutrašnji praznik, Dan antifašizma, je dan koji na neki materijalni način sve nas u Hrvatskoj podsjeća da je u konačnici antifašizam upisan u hrvatski Ustav i da je moderna hrvatska državnost na neki način izrasla iz antifašističke borbe. I kao gradonačelnik, a i prije, pokušavam tražiti one momente gdje se spajamo, što nas spaja. Borba za slobodu je sigurno nešto što nas može spojiti. Kao što domoljublje nitko ne može privatizirati, pripisivati sebi, tako ni antifašizam nitko nema pravo privatizirati i sebi dati ekskluzivno pravo da se u javnosti prikazuje da je on taj koji to može jedini tumačiti. U tom kontekstu, mislim da hrvatsko društvo mora što prije učiniti korak – ne kažem da ga se ne čini, ali sve to ide presporo – da i s domoljublja skinemo bilo kakve stigme, ali i sa antifašizma. Naime, fašizam ili nacizam je domoljublje koristio kao alibi za zločine koje je činio, kao što se u povijesti dgađalo da je komunizam antifašizam koristio kao alibi za sve ono loše što se događalo. Mislim da 2018. , pogotovo mladi u Hrvatskoj i svi mi koji smo na odgovornim pozicijama, moramo izvući sve ono što je vrijedno – a domoljublje i antifašizam to jesu – i te vrijednosti instalirati u društvu da bi društvo proživjelo i preživjelo sve te podjele i da svoju domovinu Hrvatsku gledamo kao nešto za što smo svi odgovorni.

Poručio je to gradonačelnik Damir Mandić za današnjeg vraćanja obnovljene spomen ploče na spomen kompleks žrtvama fašizma iz NOB-a na Vojnom groblju u Karlovcu. Oštećena je u kolovozu 2016. pri sanaciji klizišta na groblju, trebala je biti obnovljena i vraćena do kraja listopada te godine, no sve se odužilo pa je na spomen kompleks došla godinu i pol kasnije, dan uoči sutrašnjeg državnog praznika, Dana antifašističke borbe.

– Koliko smo bili nesretni 2016., toliko smo danas ponosni što imamo uređen kompleks koji podsjeća građane Karlovca i šire da je Karlovac u NOB-u pretrpio i podnio velike žrtve. Preko 2.000 boraca i drugih žrtava je dalo živote za oslobođenje Karlovca. Ovdje, u ovoj spomen kosturnici je između ostalih sahranjena i antifašistička heroina Herta Turza koja je 7. srpnja 1941. streljana samo zato što je pisala antifašističke grafite po Karlovcu. Imala je samo 22 godine. Veseli me što možemo obilježiti i sutrašnji Dan antifašističke borbe, dan sjećanja na osnivanje 1. partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska. Nadam se da je ovo dobar početak i da ćemo u suradnji s gradskom upravom obilježavati sve značajne datume iz NOB-a. Želim vjerovati da je ovo prvi u nizu obnovljenih spomenika i nadam se da ćemo uspjeti vratiti i spomen biste narodnim herojima koje su ukradane, nestale, oštećene. Među njima je i bista Karlovčanke Nade Dimić, kazao je predsjednik Udruge antifašista Miro Delić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u vraćanju spomen ploče i uređenju ovog spomen kompleksa.

  • Udruga je dio novca dobila na natječaju Ministarstva branitelja, pomogao je i Grad pa je sanirano klizište, uređen spomen kompleks, a zajedno s Ministarstvom kulture uređuje se i mrtvačnica na Židovskom groblju. Ona bi, po Mandićevim riječima, ove godine trebala biti dovršena, a nagodinu slijedi daljnje uređenje groblja, što je se Ministarstvom već dogovoreno.

    KAportal.hr

  • Odgovori