KAportal Mandić u D. Mekušje došao čamcem pa obećao: Natjerat ćemo one koji su hodočastili u Karlovac da izgrade cjelovit sustav obrane | Karlovački informativni web portal

Mandić u D. Mekušje došao čamcem pa obećao: Natjerat ćemo one koji su hodočastili u Karlovac da izgrade cjelovit sustav obrane

– Sustav obrane od poplava je osnovni cilj svih naših nastojanja. Jedan dio grada smo obranili, sad će biti posebno važno natjerati više razine, koje su ovih dana hodočastile u Karlovac poprilično revno, da ne ostane samo na tome. Mislim da je to sad naš posao; po onome što nam je obećano to će tako i biti, a mi ćemo na tome inzistirati i dalje, izjavio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić danas kod DVD Donje Mekušje, do kojeg se, zbog poplavljenih cesta, može samo čamcima.

Kuće su srećom, i na tom području ostale pošteđene, no mještani Pokupske Doline ponovo su odsječeni od Karlovca. Katarina Malenica, mještanka Husja i članica Vijeća MO Pokupska Dolina, kaže da se to događa na vodostaju 710, a Kobilića i na nižem, od 620 cm.

– Od 2014. godine situacija je dramatična jer je bilo potopljeno 100-njak kuća. Posebno je pogođen Vodostaj, Čurjaci, Donje Mekušje. Mještani su s razlogom ogorčeni i zabrinuti svaki put kad vodostaji Kupe i Korane počinju rasti. Mislimo da je krajnje vrijeme da se poduzmu ozbiljne mjere, da se riješi problem poplava u Pokupskoj Dolini. Drago nam je da su pokrenuti koraci i poduzimaju se privremene mjere obrane od poplave kao što je podizanje ceste u Čurjacima i prema Kobiliću. Također se zahvaljujem našim lokalnim vatrogascima koji su stalno dežurni i spremni pomoći ljudima u potrebi, organiziraju prijevoz do Karlovca, kazala je Malenica, pojasnivši da u ovoj poplavi kuće nisu bile potopljene jer “vodostaj 780 nije opasan, sve do 800 cm, sada su samo ceste potopljene, ali smo odsječeni od grada”.

 • I ovaj dio Karlovca, po riječima zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice Gorana Frankovića, mogao bi se od poplava braniti privremenim rješenjima poput onih na Logorištu, Mostanju, Turnju i Maloj Švarči.

  – Donji Šišljavić je naša krajnja točka, Brodarci prva. Ovdje gdje se nalazimo postoje određene mogućnosti da u kratko vrijeme omogućimo komunikaciju po prometnicama postojećim podizanjem niveleta, koje bi u konačnici mogle služiti kao protupoplavne barijere da možemo ovo veliko područje sektorirati onda bi lakše mogli razrađivati pojedine modeli. Svaki će biti predložen nadležnim službama Hrvatskih voda koje će izvršiti mjerenja na temelju kojih ćemo dobiti u vrlo skoro vrijeme određen pokazatelje, prijedloge tako da sama realizacija može biti kratka. Ono što nas u ovom slučaju interesira i potičemo suradnju s mjesnom samoupravom i građanima je da nam daju određene informacije jer najviše smo ih dobili od starosjedioca, od ljudi koji su proživljavali poplave, s njima smo razrađivali modele, rekao je Franković.

  Dogradonačelnik Ivan Mrzljak je napomenuo da su s Hrvatskim vodama, kao za područje Logorišta i okolnih naselja, definirali i mjere za područje uz Kupu.

  – Neke smo započeli, kao što je zajedničko financiranje i podizanje nasipa ceste u Husju, nekih 500 metara, te ovdje podizanje ceste koja je jedina komunikacija kada naraste vodostaj iznad 800 prema D-36. Ova poplava nas je u tome prekinula, ali bez obzira na ove velike vode i danas radimo prema D-36 jer ju želimo dići i pripremiti se za eventualne valove koji bi se trebali dogoditi po nekim prognozama Hrvatskih voda ovog vikenda, izjavio je Mrzljak.

  Po prognozama koje još nisu konačne, nove oborine na karlovačkom području očekuju se u nedjelju. Zbog toga, ali i zbog sadašnjih visokih vodostaja, Karlovac ostaje u pripravnosti.

  – Ostajemo u stanju u kojem smo zadnjih 10 dana, kao da su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, bez obzira na vodostaje rijeka. Hvala Bogu nije poplavljena ni jedna kuća, a to je i bio osnovni cilj. Sve što se treba odraditi će se odraditi. Razumijem uznemirenost ljudi, nismo sladunjavi i patetični, dijelimo je sa stanovnicima. Na nama je da ono što je u našoj nadležnosti i moći odradimo najbolje što možemo i to će tako biti, poručio je gradonačelnik Mandić.

  KAportal.hr

 • Odgovori