KAportal Majstori pivari napunili atrij Studentskog centra i otkrili kako su svoju ljubav prema pivu pretvorili u uspješan biznis | Karlovački informativni web portal

Majstori pivari napunili atrij Studentskog centra i otkrili kako su svoju ljubav prema pivu pretvorili u uspješan biznis

“Skuhao tri šarže i već otvara pivovaru”. Ova interna šala tu i tamo se može čuti među kućnim pivarima kojih zadnjih godina i u Hrvatskoj ima sve više. Zanatsko, craft pivarstvo i dalje bilježi brzi rast, a sve je više onih koji pivo kuhaju u kućnoj radinosti, niču nove nezavisne pivovare, sve je više kvalitetnih piva na tržištu, pa stoga da ne čudi što je jučer posve puno bilo predvorje karlovačkog Studentskog centra.

Naime, u Karlovac su pristigli pioniri craft pivarstva u Hrvatskoj, začetnik i suvlasnik Zmajske pivovare Andrej Čapka te njegov kolega pivar, suvlasnik Nove Runde Marko Filipin. Govorili su o svojim iskustvima i kako su za njih prošao put tijekom kojeg su od kućnih pivara postali vlasnici pivovare.

– Kućnim pivarstvom sam se počeo baviti 2002. godine iz jednostavnog razloga jer nigdje nisam mogao popiti dobro pivo, pa sam ga odlučio sam skuhati, rekao je Čapka. Zmajsko pivo danas je dostupno i na policama velikih trgovačkih centara, a osim standardnog Pale Ale-a i jednog od ponajboljih svjetskih portera, izbacili su i hmeljnija piva, fenomenalni Pozoj, Hoppy Wheat i RIS (Russian Imperal Stout). Njihov je najnoviji uvarak Dragonfish, tripel napravljen u kolaboraciji sa slovenskom nezavisnom pivovarom HumanFish. Kako je rekao Čapka, craft nije industrija već pokret, stil života, prije svega je potrebno voljeti pivo i kuhati ga s guštom. Oni koji su u ovom poslu mislili isključivo da će zgrnuti novac na brzinu, brzo su propali.

  • Zmajska pivovara je, priča Čapka, nastala zahvaljujući njegovom idejom i financijskom podrškom njegovog prijatelja te kreditnim sredstvima. Trebalo je imati hrabrosti odmah krenuti s kuhanjem šarži od dvije tisuće litara posebno jer tržište craft piva u Hrvatskoj praktički još nije postajalo. Nova runda, ispričao je Marko Filipin, išla je nešto drugačjim putem od Zmajske, prvo kao “gipsy brew”, odnosno kuhanjem na tuđoj opremi, a sad s lokacije u Jastrebarskom namjeravaju pogon preseliti u Zabok. Širi se i Zmajska. Pogon je preseljen u Jankomir a u planu je i otvaranje pivnice u sklopu pivovare.

    Od dvojice majstora pivara moglo se puno toga čuti o samoj proizvodnji i opremi, no dio pivarskih tajni odali karlovačkim homebrewerima i nakon protokolarnog dijela. Kakvo bi to gostovanje pivara bilo da okupljeni nisu mogli degustirati njihove uratke. Odlični Fireball i APA Nove runde, te Pale Ale i Porter Zmajske točili su se u kafiću SC-a pa zabava nije izostala, bez obzira hoće li ovo druženje možda i nekog karlovačkog kućnog pivara potaknuti na osnivanje pivovare. Teško da će se netko na ovaj potez odvažiti nakon tri skuhane domaće šarže koje smo spomenuli na početku teksta, no kao i u svakom drugom poslovnom poduhvatu, i ovdje je potrebna prilična doza hrabrosti, ali i ljubavi prema tome što radiš.

    KAportal.hr

  • Odgovori