GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

Majstori pivari napunili atrij Studentskog centra i otkrili kako su svoju ljubav prema pivu pretvorili u uspješan biznis

Majstori pivari napunili atrij Studentskog centra i otkrili kako su
svoju ljubav prema pivu pretvorili u uspješan biznis

- Kućnim pivarstvom sam se počeo baviti 2002. godine iz jednostavnog razloga jer nigdje nisam mogao popiti dobro pivo, pa sam ga odlučio sam skuhati, rekao je Čapka. Zmajsko pivo danas je dostupno i na policama velikih trgovačkih centara, a osim standardnog Pale Ale-a i jednog od ponajboljih svjetskih portera, izbacili su i hmeljnija piva, fenomenalni Pozoj, Hoppy Wheat i RIS (Russian Imperal Stout). Njihov je najnoviji uvarak Dragonfish, tripel napravljen u kolaboraciji sa slovenskom nezavisnom pivovarom HumanFish. Kako je rekao Čapka, craft nije industrija već pokret, stil života, prije svega je potrebno voljeti pivo i kuhati ga s guštom. Oni koji su u ovom poslu mislili isključivo da će zgrnuti novac na brzinu, brzo su propali.

Zmajska pivovara je, priča Čapka, nastala zahvaljujući njegovom idejom i financijskom podrškom njegovog prijatelja te kreditnim sredstvima. Trebalo je imati hrabrosti odmah krenuti s kuhanjem šarži od dvije tisuće litara posebno jer tržište craft piva u Hrvatskoj praktički još nije postajalo. Nova runda, ispričao je Marko Filipin, išla je nešto drugačjim putem od Zmajske, prvo kao "gipsy brew", odnosno kuhanjem na tuđoj opremi, a sad s lokacije u Jastrebarskom namjeravaju pogon preseliti u Zabok. Širi se i Zmajska. Pogon je preseljen u Jankomir a u planu je i otvaranje pivnice u sklopu pivovare.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od dvojice majstora pivara moglo se puno toga čuti o samoj proizvodnji i opremi, no dio pivarskih tajni odali karlovačkim homebrewerima i nakon protokolarnog dijela. Kakvo bi to gostovanje pivara bilo da okupljeni nisu mogli degustirati njihove uratke. Odlični Fireball i APA Nove runde, te Pale Ale i Porter Zmajske točili su se u kafiću SC-a pa zabava nije izostala, bez obzira hoće li ovo druženje možda i nekog karlovačkog kućnog pivara potaknuti na osnivanje pivovare. Teško da će se netko na ovaj potez odvažiti nakon tri skuhane domaće šarže koje smo spomenuli na početku teksta, no kao i u svakom drugom poslovnom poduhvatu, i ovdje je potrebna prilična doza hrabrosti, ali i ljubavi prema tome što radiš.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!