KAportal Majci autističnog djeteta ispred vrtića napisali kaznu zbog parkiranja na invalidsko mjesto, ona zaključila: Komunalno redarstvo ima elemente autizma... | Karlovački informativni web portal

Majci autističnog djeteta ispred vrtića napisali kaznu zbog parkiranja na invalidsko mjesto, ona zaključila: Komunalno redarstvo ima elemente autizma…

Roditeljima s autističnim djetetom kao i samom djetetu dovoljan je stres kad moraju ići na svakodnevne terapije, a pritom se zbog niza nelogičnosti boriti sa sustavom “na svakom ćošku”. Kad im u jednoj takvoj situaciji još “pauk” digne automobil ili prometni redar napiše kaznu zbog parkiranja na mjesto za invalide, onda je to stvar o kojoj imaju potrebu da progovore o svemu tome…

Ovakvu je, naime, situaciju jučer imala Jasmina Kundić, majka djeteta s dijagnozom spektar autizma i IV. stupnjem invaliditeta (najvišem), kojem je jedna od teškoća i promjena rutine. Ova je majka jučer ispred vrtića na Gazi parkirala na invalidsko mjesto jer nigdje nije bilo mjesta. Kako je kazala, u njezinom slučaju bi parkiranje na bilo koje parkirno mjesto koje nije u okviru vrtića djetetu predstavljalo vrlo stresnu situaciju i potencijalni tantrum iz kojeg se teško izvadi.

Rješenje o invalidnosti

 • – Bez omalovažavanja bilo kojeg invalida naglašavam da je ovo teškoća jednake težine kao i teškoća kod osoba kod kojih je utvrđen fizički invaliditet. Naime, unutar manje od 5 minuta dotrčala mi je zaposlenica vrtića da mi “pauk” diže auto. Na parking je otrčala i ravnateljica vrtića da im objasni kako se radi o djetetu koje je upisano kao dijete s teškoćama i ima invalidnost. Međutim, već je moj auto upisan u sustav i kazna je tu. Odlazim kod komunalnih redara u Grad Karlovac, međutim unatoč mojem objašnjenju kako dijete ima rješenje o invalidnosti i kako je primatelj osobne invalidnine, te našim propustom nismo još tražili znak pristupačnosti iako ima pravo na njega, oni ne žele razmotriti moju molbu bilo za smanjenje kazne bilo za oprost kazne iako se zaista radi o invaliditetu, i nismo u istom statusu kao netko tko je iz čiste bahatosti stao na to parkirno mjesto. Njih se tiče samo Zakon o prometu ili koji već, piše ova ogorčena majka.

  Kako je rekla, invaliditet njezinog djeteta je bio dovoljan da ga je SUVAG (državna institucija) izbacio iz terapija zdravstvenog sustava jer im je „pretežak slučaj“, pa su ostali bez rane intervencije u zdravstvu.

  Važna samo “naljepnica”?

  – Invaliditet djece s autizmom je dovoljan da bi ih se isključilo iz redovnog školskog sustava, invaliditet osoba s autizmom je dovoljan da ne bi bili konkurentni na tržištu rada iako su visokofunkcionalni i potencijalno odlični radnici, nadalje, dovoljan je da ih društvo okarakterizira kao čudake, agresivce, glupane koji ne pričaju pa samim time nefunkcionalnim itd. Međutim invaliditet autističnih osoba nije dovoljan komunalnim redarima da sagledaju situaciju da se zaista radi o osobi koja ima invaliditet te nije oduzela mjesto drugom invalidu zbog svoje komocije već zaista zbog potrebe, kaže Jasmina.

  Zaboljelo ju je i da komunalnim redarima nije važan nalaz i da im je važna jedino “naljepnica”.

  – Ako je auto nema svrstani ste u istu kategoriju kao i bilo koji građanin. Zaključak: komunalno redarstvo ima elemente autizma jer sve shvaćaju doslovno bez mogućnosti razmatranja svakog pojedinog slučaja jer naljepnica je naljepnica, a drugi važeći papir temeljem kojeg se naljepnica i dobiva nije naljepnica. Lijepa naša domovino, zaključak je majke.

  KAportal.hr

 • Odgovori