KAportal Legendarni pisac Mladen Kušec oduševio male Karlovčane u Knjiguljici - kaže, ne voli razgovarati s odraslima! | Karlovački informativni web portal

Legendarni pisac Mladen Kušec oduševio male Karlovčane u Knjiguljici – kaže, ne voli razgovarati s odraslima!

Dječja knjižara Knjiguljica, odlučila je obogatiti i proširi program projekta Susret s dječjim književnicima koji uspješno provodi već četiri godine za redom. Druženja s književnicima koja se odvijaju subotom i otvorena su za građanstvo, sada će se proširiti i na druženja tijekom tjedna na koja će organizirano dolaziti školarci. Jučerašnje druženje s književnikom Mladenom Kušecom bio je prvi u nizu od takvih susreta. Mladen Kušec je poznati hrvatski publicist i književnik. Od 1963. godine radi kao novinar i urednik popularnih radijskih i televizijskih emisija za djecu Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju i Bijela vrana. Napisao je preko pedesetak knjiga i njegov književni rad posvećen je djeci i mladima.  Njegova pjesme i proza čestu su prožete humorom i progovaranje o temama zanimljivima djeci.

Se legendarnim književnikom Mladenom Kušecom družili su se učenici 1.a razreda iz Osnovne škole Braća Seljan i 2.b razreda Osnovne škole Dragojle Jarnević. Knjigom Zagonetno putovanje: priče, bajke i legende poveo je djecu na putovanje Hrvatskom na kojem su saznali kako su Samarske i Bijele stijene dobile ime, kako su nastali Kornati i koji je otok božjih mirisa. U ovim pričama i legendama mašta i zbilja vješto se isprepliću, a vezane su uz neko geografski prepoznatljivo mjesto u Hrvatskoj. Na pitanje zašto radi samo s djecom Kušec je kazao: – Ne volim razgovarati s odraslima.  Oni su uvijek tako ozbiljni i ukočeni, dok su djeca otvorena, iskrena i govore iz srca.

Otkrio je kako je legendarna radijska emisija Tonkica Palonkica frr dobila ime: – Kada sam bio mali dječak mama mi je rekla kada uhvatiš bubamaru, moraš zaželjeti želju, tri puta na glas ponovi Tonkica Palonkica frr i ako bubamara odleti želja će ti se ostvariti.

 • Lonegeta i otežano korištenje lijeve ruke nije umanjilo njegovu spontanost i humor kojima je oduševio djecu i učiteljice. Mladen je djeci čitao pjesme, pitao ih pitalice i pričao priče, dok su ga on nagradila svojom pjesmom i vicevima.

  – Baš sam bedak, zaboravio sam ponijeti magnetofon. Akavci (1.a razred) su me oduševili svojim znanjem, namjeravam se vratiti ponovo u Knjiguljicu i snimiti ih za moju radijsku emisiju Bijela Vrana – kazao je Kušec na kraju druženja  i tako najavio ponovni dolazak u Karlovac.

  Maja Kurs, vlasnica knjižare Knjiguljica, ukazala nam je na još jednu novost u ovom projektu:

  – Prilikom ovakvih organiziranih druženja za školarce, odlučili smo određeni broj knjiga, gostujućih književnika, donirati školskim knjižnicama. Tako da su danas 1.a razred Osnovne škole Braća Seljan i 2.b razred Osnovne škole Dragojle Jarnević u svoje škole ponijeli knjige književnika Mladena Kušeca.

  Projekt „Susret s dječjim književnicima“ već se četiri godine provodi u dječjoj knjižari Knjiguljica. Kvalitetu projekta i važnost susreta djeca i književnika prepoznali su Grad Karlovca i Ministarstvo kulture pod čijim se pokroviteljstvo održavao i ovaj susret.

  KAportal.hr

 • Odgovori