KAportal Kuća strave na Turnju i dalje podsjeća na ratne gadosti: U kafani "Kod četnika" na meniju je "dnevno svež mladi ustaša" | Karlovački informativni web portal

Kuća strave na Turnju i dalje podsjeća na ratne gadosti: U kafani “Kod četnika” na meniju je “dnevno svež mladi ustaša”

Na Turnju, svega petstotinjak metara od Muzeja Domovinskog rata, nalazi se još jedno sjećanje na bezumlje koji se na tom prostoru dogodilo devedesetih godina prošlog stoljeća. Za razliku od onoga kod “Hotela California”, koji je spomenik herojskoj obrani grada Karlovca i pobjedi 1995. godine, ovaj drugi vraća nas u 1991. godinu, kada je Turanj bio okupiran, a njegovi stanovnici protjerani.

Na jednoj od rijetkih kuća koje nisu obnovljene u poraću, a devedesetih je očito služila kao mjesto za zabavu srpskim vojnicima, i danas piše kako su je zvali – “Kafana kod četnika”, desno od ulaza kao vlasnik je potpisan “D. Mihajlović” (misli se na predvodnika zločinačkog četničkog pokreta u 2. Svjetskom ratu Dražu Mihajlovića). Lijevo od ulaza u očito improvizirani kafić, nalazi se iscrtana slika čovjeka kojega vrte na ražnju, na njegovoj kacigi je uočljivo slovo “U”. Na drugoj strani nalazi se natpis koji aludira na dnevnu ponudu: “Dnevno svež mlad ustaša”.

Ova kuća na Turnju je danas ruševina, ali jezivi natpisi djeluju zastrašujuće jednako kao i prije skoro tri desetljeća.

  • KAportal.hr

  • Odgovori