KAportal Krenule proslave Vincekova po vinogradima - u Dugoj Resi tradicionalna proslava u Gršćakima održat će se u utorak | Karlovački informativni web portal

Krenule proslave Vincekova po vinogradima – u Dugoj Resi tradicionalna proslava u Gršćakima održat će se u utorak

Proteklog vikenda Vincekovo se obilježavalo u mnogim mjestima diljem županije, a na nekima će proslave tek uslijediti i to na sam blagdan Svetog Vinka 22. siječnja.

U Goričicama Dobranskim u općini Generalski Stol, javljaju nam iz tamošnjeg KUD-a Izvor, Vincekovo je obilježeno osmu godinu zaredom. Organizator ovog događanja kao i svih proteklih godina bio je Mjesni odbor Goričice na čelu s Mirkom i Ankicom Špehar. Blagoslov vinogradu i okupljenima podario je svećenik iz Generalskog Stola Ivica Tolla.

Na proslavi se okupilo dosta mještana koji su se krijepili domaćim specijalitetima i vinskom kapljicom, a već petu godinu sudjelovali su svirači i članice KUD- a Izvor. Pokrovitelj Vincekova bila je općina Generalski Stol.

  • Na području Belavića u vinogradima u Preici i ove godine okupili su se vlasnici vinograda i njihovi gosti. Uz blagoslov vlč. Milana Pavleka župnika Župe Svetog Petra apostola, vinogradar Mario Biršić obrezao je prvi trs koji je potom zaliven vinom, a velike kobasice i špek simbolizirali su želju vinogradara kakove grozdove očekuju ove godine. Uslijedilo je veselo druženje okupljenih uz zvuke domaćih izvođača.

    U organizaciji Grada i Turističke zajednice Duge Rese blagdan Svetog Vinka bit će obilježen u Gršćakima u utorak 22. siječnja s početkom u 16 sati. Stoga svi oni koji su propustili Vincekovo ovog vikenda još uvijek stignu u svoje vinograde i na veliku tradicionalnu proslavu kod kapele Svetog Duha.

    KAportal.hr

  • Odgovori