KAportal Kreće totalni "makeover" vodoopskrbe u Dugoj Resi i okolnim općinama - ogroman zahvat počeo radovima u Frketić Selu | Karlovački informativni web portal

Kreće totalni “makeover” vodoopskrbe u Dugoj Resi i okolnim općinama – ogroman zahvat počeo radovima u Frketić Selu

– Prije godinu i pol započeli smo niz programa na organizaciji vodoopskrbnog sustava, a sve putem natječaja Hrvatskih voda koje su nam prihvatile sve predložene projekte i svi su u realizaciji. Ukupna njihova vrijednost je oko 50 milijuna kuna, a već smo povukli u ovoj godini oko 5 – 6 milijuna kuna, a očekujemo još toliko do kraja godine. Najznačajniji su izrada bunara u Novigradu, uređenje tamošnjeg vodocrpilišta, uređenje vodovoda prema Generalskom Stolu, sanacija gubitaka, spojni cjevovod od Novigrada do Frketić Sela i drugi,  rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i najavljeni budući projekti Ivan Klokočki direktor Komunalnog Duga Resa, te pojasnio kako su u Novigradu napravljene dvije bušotine, a bunari daju i bolje rezultate od očekivanog oko 25-30 litara vode u sekundi iz svakog.

Probno bušenje ovih dana počelo je i za treći bunar. On će se graditi, jer se postojećem vodovodu Duge Rese priključio i Generalski Stol, koji više ne može osiguravati pitku vodu za svoje potrebe, obzirom da njihova voda ne odgovara zakonu o pitkoj vodi za stanovništvo. Pri završetku je projektna dokumentacija, a kompletna realizacija i stavljanje bunara u funkciju očekuje se dogodine. Ovim zahvatima za sve pučanstvo priključeno na vodocrpilište Novigrad osigurat će se dodatna sigurnost, a vodu će dobiti i naselja koja je do sada nisu imala, poput Grbrka, Grganjice, Bukovlja, Novog brda i drugih.

– Voda je zlato. Vidjeli smo što se dogodilo nedavno s Mrežnicom. Naš dosadašnji vodozahvat je u Dobri, dakle površinski, a uskoro će se voda uzimati iz dubine. Bez obzira na bilo kakvu vrstu havarije, koja se očito može dogoditi na našim rijekama, mi ćemo ovim projektima dugoročno i strateški osigurati pitku vodu vrhunske kvalitete i to uz vrlo mali utjecat potencijalnog zagađenja. Zamislite da se na Dobri dogodilo kao što se dogodilo na Mrežnici, 20-25 tisuća ljudi ostalo bi danima bez pitke vode. Na vrijeme smo prepoznali ovaj problem, radimo na realizaciji projekata, stoga mislim da je ovo nešto ne mjerljivo i što će se i te kako osjetiti u budućnosti, kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar .

  • Kad je riječ o vodama neizbježna je bila i tema nedavnog zablaćenja Mrežnice. Ispred Karlovačke županije dožupanica Martina Furdek Hajdin podsjetila je da će se formirati tijelo koje će raditi na istraživanju uzroka. Uključit će se i stručne tvrtke koje će raditi na tome i biti koordinirane od strane Hrvatskih voda, međutim ukoliko će trebati financijska ili administrativna pomoć Županija će također pomoći. Isto tako Županija se uključila u rješavanje vodoopskrbe u Generalskom Stolu, a potpomogla je i ovogodišnje čišćenje rijeke Mrežnice, koje bi trebalo biti nastavljeno dogodine. Projekt Aglomeracije koji će se provoditi na području Karlovca, Barilovića i Duge Rese, ukupno vrijedan gotovo 400 milijuna kuna, trebao bi krenuti dogodine. Formirano je i Povjerenstvo kojeg čine po tri člana Hrvatskih voda, HEP-a i Županije, koje bi trebalo ponuditi rješenja kako ublažiti štete koje nastaju kao posljedica djelovanja HE Lešće, a uskoro će biti sklopljen i sporazum. Isti stručnjaci i inženjeri bit će članovi su Povjerenstva za Mrežnicu.

    – U Dugoj Resi sam prije svega kako bih pohvalio Grad Dugu Resu i Komunalno te način kako surađuju s Hrvatskim vodama. U planu 2016-2019 godina na ovom području smo planirali i potrošili gotovo 10 milijuna kuna, ali i prepoznali partnera koji je držeći se strategije i uvažavajući dinamiku iskoristio sva raspoloživa sredstva. Priprema se i projekt Aglomeracije, a moram reći da se za razliku od nekih drugih sredina, ovdje postupa proaktivno, a to ponovno govori o dobroj suradnji dvaju gradova, Duge Rese i Karlovca, ali i Karlovačke županije – kazao je Davor Vukmirić zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda. Na pitanje novinara vezano za rješavanje problema vezanih za zablaćenje Mrežnice, Vukmirić je odgovorio kako nema projekta kojeg se partnerski ne može riješiti i problema kojeg se ne može dovesti do rješenja.

    Podsjetimo, Komunalno Duga Resa brine za više od 540 kilometara cjevovoda, na površini od oko 450 kilometara četvornih, zapošljava 46 djelatnika te zahvaća oko 2,4 milijuna kubika vode godišnje. Godišnji gubici su bili veći od milijun kubika, ali zahvaljujući projektu smanjenja gubitaka, već su značajno smanjeni. Predstavnici Hrvatskih voda i Grada Duge Rese danas su obišli izvedene radove na terenu te bili nazočni otvaranju radova na vodovodu prema Frketić Selu, u dužini 1400 metara, čime će biti osigurana dodatna vodoopskrba cijelog sustava prema Generalskom stolu i Bosiljevu.

    KAportal.hr

  • Odgovori