KAportal Međunarodni 10. Four River Film Festival i 12. Filmsku reviju mladeži u utorak 12. rujna otvara pobjednik Pule "Kratki izlet" | Karlovački informativni web portal

Međunarodni 10. Four River Film Festival i 12. Filmsku reviju mladeži u utorak 12. rujna otvara pobjednik Pule “Kratki izlet”

Od 12. do 16. rujna Karlovac će opet biti svjetsko središte filma mladih – u našem gradu održavaju se 10. međunarodni Four River Film Festival i 22. Filmska revija mladeži. Interes je i ove godine bio fascinantan – prijavljeno je čak 1.013 filmova, a u službenu konkurenciju uvršten je 71, među njima i filmovi koji su bili u konkurenciji i na čuvenim svjetskim festivalima u Cannesu i Sundanceu.

Iz svijeta dolaze filmovi iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Gruzije, Jordana, Italije i Velike Britanije, a iz Hrvatske ćemo imati priliku upoznati mlade filmaše iz Karlovca, Zaprešića, Čakovca, Splita, Oroslavja, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Pule, Ivanovca, Sračinca, Dubrovnika, Vukovara, Bregane, Čavla, Toplica, Pazina, Siska i Rijeke.

Uz natjecateljski program u Zorin domu, festivalski programi će gostovati i na sve četiri karlovačke rijeke. Festival tako u utorak, 12. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala “Kratki izlet”, igrano-dokumentarni film Igora Bezinovića. Nastao prema
motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana, ovaj hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato. Pored Velike zlatne arene za najbolji film, Kratki izlet je nagrađen i Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić), posebnim priznanjem na Festivalu europskog filma Palić 2017., a redatelj Bezinović i nagradom Voice koja se dodjeljuje najboljem redatelju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo. Također, film je prikazan na nizu renomiranih filmskih festivala diljem Europe.

  • KAportal.hr

  • Odgovori