KAportal Košarkaška poslastica: Varaždinski zaljubljenik u košarku istražio sve o Rađinim igrama za Željezničar na američkoj turneji | Karlovački informativni web portal

Košarkaška poslastica: Varaždinski zaljubljenik u košarku istražio sve o Rađinim igrama za Željezničar na američkoj turneji

Pravu košarkašku poslasticu za ljubitelje ovog sporta u gradu na četiri rijeke, ali i drugdje, objavio je ovih dana portal Basketball.hr. Riječ je o uistinu fascinantnom istraživanju koje je proveo veliki varaždinski zaljubljenik u košarku Tomislav Pakrac na osnovu vijesti o nastupu Dine Rađe kao gosta za karlovački Željezničar daleke 1984. godine na turneji po SAD-u.

Podsjetimo, tadašnji jugoslavenski četvrtoligaš uputio se na turneju po Americi koja je u to vrijeme bila prava senzacija i o nastupima u postojbini košarke samo su sanjali i prvoligaši. Karlovčani su, pak, u SAD stigli posredstvom legende košarke Oscara Robertsona, koji je igrao u karlovačkom Šancu u slavnim danima karlovačke košarke, na vjerojatno najvećem sportskom događaju ikada održanom u Karlovcu, gostovanju NBA selekcije 2. lipnja 1964. godine.

Danas možemo samo sanjati o gostovanju NBA ne u Karlovcu, nego bilo gdje u Hrvatskoj, vjerojatno je utopijska i pomisao da bi NBA zvijezde igrale i u zagrebačkoj Areni, a kamoli na betonu Šanca, no tada su legende američke košarke stigle u Karlovac, a dva desetljeća kasnije Željezničar se uputio u SAD, što je, nažalost, još jedna stvar koja je danas tek utopijska maštarija.

  • Kao pojačanja Karlovčanima u SAD su krenuli Dino Rađa i Vladan Alanović iz Splita te Mladen Cetinja iz Zagreba. Pakrac je, pak, u Hrvatskoj i Americi temeljito istražio sve podatke o toj turneji, stavivši naglasak na nastupe Dina Rađe. No, u tekstu su i podaci o svim suparnicima (izuzetno jakim sveučilišnim momčadima NCAA divizija 1 i 2!), zapisnici, izjave igrača, fotografije… prava poslastica za svakog ljubitelja košarke pa vam preporučamo da svakako otvorite link s početka teksta i – uživate!

    KAportal.hr

  • Odgovori