KAportal Korak o povlačenju tužbe protiv nasilnog župana: Na svima nama je da prekinemo krug nasilja, a reakcija ministrice Murganić je neprimjerena | Karlovački informativni web portal

Korak o povlačenju tužbe protiv nasilnog župana: Na svima nama je da prekinemo krug nasilja, a reakcija ministrice Murganić je neprimjerena

foto ilustracija (Pixabay.com)

Svako nasilje uzrokuje novo i svi zajedno trebamo biti ustrajni u nastojanjima da prekinemo krug nasilja, odgovornost je na svima nama! Reakcija ministrice Murganić je bila neprimjerena, ali smo uvjereni da ne odražava ono što je dosadašnjim radom i djelima pokazala: nultu stopu tolerancije na svaki oblik nasilja.

Poručili su to iz Ženske grupe Korak, reagirajući na “slučaj Tomašević” – povlačenje suprugine prijave za zlostavljanje protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, a onda i izjavu ministrice Nade Murganić: To vam je tako u braku!

Korak u izjavi o povlačenja prijave Mare Tomašević protiv supruga Alojza Tomaševića navodi:

 • – Brojna su nagađanja u medijima zašto je to učinila. Međutim, na to pitanje ne može nitko odgovoriti osim nje same, možemo samo nagađati, pozivati se na praksu, iskustva, ali odgovor ima samo ona. Nažalost, mi se u svom dugogodišnjem radu vrlo često susrećemo s povlačenjem prijava žena za nasilje protiv svojih partnera. Mi ih nastojimo motivirati da to ne čine, ali nažalost to većinom nije dovoljno. To nam šalje poruku da vjerojatno cjelokupni sustav i mi kao društvo ne činimo dovoljno i ne dajemo dostatnu podršku žrtvi. Situacija je utoliko gora kada se radi o javnoj osobi, kao što je to u ovom slučaju. Žrtva je nažalost višestruko stigmatizirana, svi se pronalaze pozvanima komentirati situaciju, a velika je većina upoznata samo s onim što se prezentira u medijima.

  Situacija nasilja je dovoljno teška sama po sebi, a kad se o tome raspravlja u široj javnosti situacija se uglavnom pogoršava. Iznimno je važno da institucije i organizacije koje se bave problematikom nasilja prepoznaju situaciju žrtve, pruže joj svu potrebnu podršku i naravno nastave istraživati slučaj i procesuirati nasilje iako je žrtva povukla prijavu, kao što je to DORH i učinio. Istovremeno, važno je prijaviti nasilje, osuditi nasilje, pri čemu je podrška obitelji i okoline žrtve od iznimne važnosti. Svako nasilje uzrokuje novo nasilje te svi zajedno trebamo biti ustrajni u nastojanjima da prekinemo krug nasilja. Odgovornost je na svima nama!

  Je li netko u tom sustavu podrške žrtvi nasilja zakazao? Je li postojeći sustav podrške koju žrtva nasilja prima dostatan? To su pitanja kojima se sada trebamo baviti i na koja trebamo tražiti odgovor, kako bismo ga poboljšali u budućnosti, da svedemo ovakve situacije na najmanju moguću mjeru. Proces ratifikacije Istanbulske konvencije, koji je u tijeku, je svakako preduvjet za rješavanje ovih pitanja te prioritetan i nužan korak u tom smjeru.

  S obzirom na jučerašnje događaje i reakcije vezane uz ovaj slučaj, Ženska grupa Karlovac „KORAK“ ujedno ima potrebu istaknuti dugogodišnju kvalitetnu suradnju i bezrezervnu podršku gđe Nade Murganić. Naime, Ženska grupa Karlovac „K0RAK“ već dugi niz godina surađuje sa gđom Nadom Murganić na različitim projektima i aktivnostima koji su se bavili upravo žrtvama nasilja i osnaživanjem žena te je, upravo zbog razumijevanja problematike kojom se bavimo, bila i članica Savjeta Ženske grupe Karlovac „KORAK“. Uključivala se s velikom zainteresiranošću i posvećenošću te nam je puno puta i osobnim angažmanom pomogla u rješavanju nekih egzistencijalnih problema naših korisnica. Njezina pomoć i podrška našem radu nikada nije izostala. Reakcija ministrice Murganić povodom slučaja Tomašević je bila svakako neprimjerena. Istovremeno, uvjereni smo, temeljem gore navedenih činjenica, da njena reakcija ne odražava ono što je svojim dosadašnjim radom i djelima pokazala, a to je svakako nulta stopa tolerancije na svaki oblik nasilja, navodi Korak.

  Izjavu ministrice Murganić komentirao je danas i gradonačelnik Damir Mandić, kazavši kako prva koju je dala sigurno nije ono što je mislila.

  – Nadu Murganić dobro poznajem. Ona je sama nakon prve izjave, sinoć izrekla i drugu kojom ju pojašanjava, a u stvari se ispričava. Ne odobrava obiteljsko nasilje, druga izjava je ono što je htjela reći. Što se tiče samog slučaja, ne bih ulazio u detalje. Smatram da svi mi koji jesmo na bilo kojoj poziciji, moramo imati nultu toleranciju prema nasilju i moramo imati poseban osjećaj za žrtvu. Ja se nadam i vjerujem da ovo što se dogodilo u ovom slučaju, što je komentirala i ministrica Murganić, će nadležne institucije dalje provjeriti, sve, što se i kako događalo, rekao je Mandić.

  KAportal.hr

 • Odgovori