KAportal Komunalna naknada za neke obveza, za neke ne? HDZ je ne plaća za srušenu kuću u Šimunićevoj, vlasnik Centrala za devastirani hotel | Karlovački informativni web portal

Komunalna naknada za neke obveza, za neke ne? HDZ je ne plaća za srušenu kuću u Šimunićevoj, vlasnik Centrala za devastirani hotel

– Popis tko u Karlovcu plaća komunalnu naknadu a tko ne prilično je zanimljiv, a ako sam ja u pola sata uspio vidjeti da svoje obveze ne izvršava HDZ za kuću, odnosno zemljište u Šimunićevoj, te vlasnik Centrala za hotel u Haulikovoj, ostaje pitanje što se onda radi u gradskoj upravi, rekao je Davor Petračić, gradski vijećnik i predvodnik Nezavisne liste Naš Karlovac.

Stanje neodrživo

Kako kaže, HDZ si je ovime drugi put pucao u nogu, jer upravo bi on kao vladajuća stranka trebao biti primjer izvršavanja obveza. Međutim, na popisu ga nema.

 • – Cilj je natjerati gradsku upravu na nužnu brigu o prihodima grada, kao i o potrebi vođenja ažurne evidencije, ali i u  ispravljanju nejednolike porezne presije građana grada Karlovca, kaže Petračić te dodaje da je sadašnje stanje neodrživo.

  – Neažurnom evidencijom grad Karlovac se odriče bitnih prihoda, potiče se nebriga prema nekretninama i stvara prostor za (sumnju) korupciju, a porezno opterećenje neravnomjerno raspoređuje, kaže Petračić.

  (Ne)briga o imovini

  Drugi primjer, a Petračić je uvjeren da ih ima još puno, je nekadašnji hotel Central koji je sada ruševna zgrada u Haulikovoj ulici u centru grada. Tvrtke Hotel Central d.o.o. sa sjedištem u Haulikovoj također nema na popisu obveznika plaćanja komunalne naknade, pa se Petračić pita zašto se to događa. Za toliku zgradu je po njegovoj procjeni mjesečna naknada oko pet tisuća kuna, pa bi samo to već vlasnika trebalo nagnati da požuri s investicijom. Ovako, kaže Petračić, iz temelja zgrade raste drveće, prozori su otvoreni što njemu dovoljno pokazuje koliko vlasnik, u ovom slučaju privatni, brine o svojoj imovini.

  – Iz komunalne naknade fizičke i pravne osobe plaćaju odvodnju, održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, groblja, školskog, zdravstvenog i socijalnog sustava, vatrogasce. Za sve to građani su na ovom mjestu uskraćeni. Ako sam ja u pola sata našao 85 tisuća kuna godišnje plus još nešto manje od HDZ-a koje bi Grad mogao naplatiti, ljudi koji bi samo radili na provjeri popisa mogli bi zaraditi svoje plaće i još doprinjeti boljitku grada, kaže Petračić dodavši kako tek treba vidjeti koliko je još povlaštenih po tom pitanju.

  KAportal.hr

 • Odgovori