GASTRO ŠPIJUN – KAportal http://kaportal.rtl.hr Karlovački informativni web portal Wed, 19 Sep 2018 09:21:13 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 GASTRO ŠPIJUN “Miloš” ponovo uskrsnuo, ovaj put kao bosanska ćevabdžinica: Sarajevski ili banjalučki pitanje je sad? http://kaportal.rtl.hr/milos-uskrsnuo-cevapdzinica-behar http://kaportal.rtl.hr/milos-uskrsnuo-cevapdzinica-behar#respond Sun, 09 Sep 2018 16:25:44 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=337191 Tko se sjeća karlovačke birtije koja je nosila ime “Sport”? Na prvu vjerojatno nitko, a oni nešto stariji Karlovčani brzo bi se mogli prisjetiti da se radi o prostoru u neboderu nasuprot Vunskog polja, koji je za brojne generacije još od 70-ih godina prošlog stoljeća, pa sve do danas imao i ima samo jedan jedini pravi …

Objava GASTRO ŠPIJUN “Miloš” ponovo uskrsnuo, ovaj put kao bosanska ćevabdžinica: Sarajevski ili banjalučki pitanje je sad? pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Tko se sjeća karlovačke birtije koja je nosila ime “Sport”? Na prvu vjerojatno nitko, a oni nešto stariji Karlovčani brzo bi se mogli prisjetiti da se radi o prostoru u neboderu nasuprot Vunskog polja, koji je za brojne generacije još od 70-ih godina prošlog stoljeća, pa sve do danas imao i ima samo jedan jedini pravi naziv – “Kod Miloša”.

Legendarni je birc do sredine 90-ih bio identičan kakvog ga je davno osmislio njegov prvi gazda Miloš Grubješić po kome je i dobio ovaj, kod Karlovčana uobičajeni špicname. “Akvarij” za sokove, frižideri za Karlovačko i Plješu, limeni šank i kazetofon koji guta kazete, bili su glavni inventar starog “Miloša” koji je svoj put nastavio pa stao, nastavio pa stao i tako nekoliko puta. Nakon “Gurmana”, “Amija” i nedavno “Portera”, prošlog je tjedna ponovo uskrsnuo i to kao – “Behar”.

Hrabri potez

Da, mnogi su se iznenadili, rekli bismo prilično hrabrom potezu da se ovo kultno mjesto revitalizira i to kao “Ćevabdžinica Behar”, s roštiljem na drveni ugljen i tradicionalnim bosanskim, svima omiljenim specijalitetom – ćevapima.

Ništa u kvartu i šire ne može promaknuti Gastro špijunu, a s obzirom da se radi o “Milošu”, brzo je “Behar” došao na red, tek nekoliko dana nakon otvorenja. Možda će mu zbog toga, što je tek na početku nadamo se što dužeg puta, malo i progledati kroz prste, odnosno kroz vilicu…

Nažalost, “Behar” je naslijedio nešto što bi se trebalo nazvati zatvorena terasa, a u stvari je građevinski užas koji je niknuo na mjestu nekadašnje otvorene terase zaklonjene debelim hladom drveća. Na to novi vlasnik nije mogao utjecati, a redizajniranje interijera očigledno mu niti nije bila namjera, pa da se ipak bacimo na menu – meni ćevabdžinice.

Pravi aperitiv 

Sarajevski i banjalučki ćevapi, pljeskavica obična, pljeskavica gurmanska, pa punjena i “đačka”, uštipci, ražnjići i miješano meso (ćevapi, kobasica, pljeskavica, uštipci), sve je to pobrojano u meniju, a kombinacije svih tih mesnih delicija uklopljene su i u popularne plate, u ovom slučaju platu kuće “Behar” i platu “Bosna” po cijeni od 150, odnosno 130 kuna. Međutim, prvih dana u životu “Behara” već se dogodilo nešto praktički neoprostivo – većine jela s menija nije bilo, “jer su se još uhodavali”.

Sarajevski ćevapi

Tako je jedini mogući izbor i mogao pasti na ono što u slučaju ćevabdžinice i jest najvažnije, a to je kvaliteta osnovnog jela – ćevapa. Lijepo iznenađenje stiže u mogućnosti izbora pravog aperitiva – rakije, i to ne nekog umjetnog s..nja već rakije s pristojnim postotkom alkohola, prije svih od dunje i šljive, a tu je i manje poznata rakija od zove (bazge). Rakije su iz asortimana poznatog alkobrenda “Gazdina rakija”, a cijene u “Beharu” su 9 kuna za 0,03 i 15 za 0,05. Nakon zagrijavanja grla s dunjevačom iz pravog čokančića, došlo je vrijeme i za narudžbu pića koje će vlažiti grlo uz ćevape, a to naravno nije jogurt.

Veseli da je gazda “Behara” mislio na to da je ponuda piva bude u bosanskom duhu, pa se s vrha karte smiješi Sarajevsko, a tu su i bihaćki Preminger i banjalučki Nektar. Nije zaboravio ni one koji su vjerni hrvatskim industrijskim pivima, pa su tu dakako Karlovačko, Krušovice, Žuja, Pan…

Nepotrebni začini

Banjalučki ćevapi

Mladi konobar dao je sve od sebe da što prije na stol dođu aperitiv i pivica, a kako bi se ipak time kompenziralo nešto duže čekanje na jelo. Ćaskanje uz rakiju i zvuk čokančića koji se kuckaju dodatno je upotpunjen lakim notama Harija Varešanovića i Dine Merlina što doprinosi ugođaju.

No krenimo konačno s hranom. Sarajevski i banjalučki ćevapi dolaze u lepinji, taman ne pretjerano masnoj i ne presuhoj, a servirani su na tanjuru uz luk sa strane. U sarajevskoj verziji luk dolazi u sitno sjeckanoj, a u banjalučkoj je krupnije rezan. Sami ćevapi nisu pretjerano impresionirali, a kao prvo čini se da su čak i malčice prepečeni. Intenzivno su i nadimljeni na drvenom ugljenu, pa to sakriva ono što bi trebalo ćevapčiću biti na pravom mjestu – miris pravog mesa. Sarajevskih ćevapa u velikoj porciji (cijena 33 kune) ima deset i po začinima su manje intenzivni po okusu od banjalučkih (31 kuna), koji dolaze u varijanti četiri pločice sa po četiri malih vezanih. No i u jednim i drugim ćevapima ima previše nepotrebnih začina (nadamo se da nije tu i vegeta), pa se možemo samo ponadati da je chefu “pobjeglo”, ali i da začini nisu ovdje da sakriju slabiju kvalitetu mesa. U maloj porciji normativi su prepolovljeni.

Balkanski štih

Preporuka je svakako da se uz ćevape uzme i kajmak. Fino osvježavajuću notu kajmaka još pojačavaju komadići paprike u njemu, ne ljute nego sitno rezane zelene babure, a iako bi se na prvu činilo da su kajmak i paprika nespojivi, tu je došlo ugodno iznenađenje.

Lijepo iznenađenje je i što vlasnik “Behara”, iako je tek krenuo u ovaj biznis, nema zmiju u novčaniku već rado pošalje rundu gostima. Svim gostima je,  zbog početne zbunjenosti osoblja i eventualnog dužeg čekanja, preko konobara poslao piće po želji. Uz ovakav, pravi balkanski štih koji mnogima već odavno fali, budućnost ne bi trebala biti upitna, no svakako ostaje dojam da ima tu još puno mjesta za poboljšanje, prije svega kvalitete ćevapčića a onda i svega ostalog. Uglavnom, uskoro će Gastro špijun ponovo u akciju – da proba i te primamljive plate.

Gastro špijun

HRANA 3/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 3/5

POSLUGA 3/5

Objava GASTRO ŠPIJUN “Miloš” ponovo uskrsnuo, ovaj put kao bosanska ćevabdžinica: Sarajevski ili banjalučki pitanje je sad? pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/milos-uskrsnuo-cevapdzinica-behar/feed/ 0
GASTRO ŠPIJUN: Restoran Kvaka – Kupa nije more, ali na njenoj dubovačkoj obali osjeti se dašak Jadrana http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-restoran-kvaka-kupa-nije-more-njenoj-dubovackoj-obali-osjeti-se-dasak-jadrana/ http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-restoran-kvaka-kupa-nije-more-njenoj-dubovackoj-obali-osjeti-se-dasak-jadrana/#respond Sat, 30 Sep 2017 14:39:31 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=292318 Smatrate li i vi da Kvaka ne spada u vrh karlovačke gastronomije? OK, i mi smo tako mislili, sve do jučer. Petak je dan za – ribu, a nema puno gradskih restorana koji će se odvažiti na nešto više od friganih ili lignji na žaru, pastrve s roštilja ili recimo smrznute orade iz prvog trgovačkog …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Restoran Kvaka – Kupa nije more, ali na njenoj dubovačkoj obali osjeti se dašak Jadrana pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Smatrate li i vi da Kvaka ne spada u vrh karlovačke gastronomije? OK, i mi smo tako mislili, sve do jučer. Petak je dan za – ribu, a nema puno gradskih restorana koji će se odvažiti na nešto više od friganih ili lignji na žaru, pastrve s roštilja ili recimo smrznute orade iz prvog trgovačkog centra. Od restorana koji se smjestio na samoj obali rijeke, jasno je, očekuje se više.

Papaline – otkriće dana

Nije baš dobro krenulo po Kvaku već na aperitivu. Kad nemate nekog artikla koji bi svakako morali imati stara je konobarska fora kazati da svaki čas treba stići roba. Tako je bilo i s viljamovkom. No, vrlo uslužna i simpatična konobarica pokazala se i iskrenom. Naš aperitiv doista je bio na putu i to toliko blizu, da smo viljemovku na stolu imali pet minuta kasnije. Ipak, ne bi si nijedan restoran trebao dopustiti ovakve “rupe” u nabavi.

Naručili smo biftek medaljone i smuđa na mlinarski, s pekarskim krumpirom i sezonskom salatom za glavno jelo. Dok čekamo, za predjelo ćemo napiknuti pržene papaline i pohane lignje s tartarom. Nudi nam se domaći kruh. Bio je to uvod u trenutak pozitivnog iznenađenja, točke preokreta, kada svijet izgleda ljepšim mjestom za život. Lignje su mekane i vrlo ukusne. Papaline, bez uvrede onome što će uslijediti, vjerojatno su bili otkriće dana. Toliko da ne bi smo uopće pogriješili da smo cijeli ručak posvetili samo njima. Ono kada na toliko nepravedno potcijenjenoj namirnici uopće ne osjetiš ulje, nego samo nju. Nije Kupa more, ali s izvornim okusom plave ribe u ustima, mali dašak Jadrana na njezinoj desnoj obali na Dubovcu, itekako se osjeti.

Glavno jelo – biftek medaljoni u umaku od vrganja. Lagali bismo kad bismo rekli da u životu nismo jeli bolje, ali jelo je bilo korektno. Pekarski krumpir za prilog nije bio dobar izbor. Tako je kad nismo poslušali prijedlog konobarice i uzeli – krokete. Smuđ na mlinarski bio je na tragu onoga što smo imali s papalinama i lignjama u predjelu. Mekoća i savršeni okus riječne ribe. A Šoštarova Frankovka nije se pokazala lošom kombinacijom.

Papaline 18, salata 30

Palačinke za desert nikako ne naručujte nakon obilnog glavnog jela, a pogotovo ne ako ste još imali i predjelo, jer će vam to zamjeriti vaš želudac. Naravno, govorimo samo o kvantiteti, što se okusa tiče, preporučamo ih, od onih vulgaris s pekmezom do tamnih sa specijalnim nadjevom od kruške – specijaliteta kuće.

Cijene su korektne. Možda je 30 kuna malo previše za zdjelicu sezonske salate, ali s druge strane se nađu papaline po 18 kuna za porciju. Osoblje je ljubazno, ambijent ugodan, možda da se poradi malo na terasi kako bi se više stopila s Kupom, no sezona ionako tamo broji svoje zadnje dane. Generalno, Kvaka nas je iznenadila – vrlo ugodno.

HRANA 4,5/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 4,5/5

POSLUGA 5/5

 

Objava GASTRO ŠPIJUN: Restoran Kvaka – Kupa nije more, ali na njenoj dubovačkoj obali osjeti se dašak Jadrana pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-restoran-kvaka-kupa-nije-more-njenoj-dubovackoj-obali-osjeti-se-dasak-jadrana/feed/ 0
GASTRO ŠPIJUN: Porter Street Food – i dobri, stari Miloš bi omastio brk rebarcima i odličnim burgerima http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-porter-street-food-dobri-stari-milos-omastio-brk-rebarcima-odlicnim-burgerom/ http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-porter-street-food-dobri-stari-milos-omastio-brk-rebarcima-odlicnim-burgerom/#comments Thu, 08 Jun 2017 19:19:19 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=277455 Kad su bageri sravnali drvećem zaštićenu terasu pa tamo niknula ružna klimatizirana hala, a mramorni WC zamijenio onaj na čijim je vratima dva desetljeća pisalo “poslije 22 pušim iza Ekonomske”, postalo je jasno da je umrlo kultno mjesto za izlazak brojnih generacija Karlovčana. No Sport, Gurman, pa potom Ami i sad Porter koji su se …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Porter Street Food – i dobri, stari Miloš bi omastio brk rebarcima i odličnim burgerima pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Kad su bageri sravnali drvećem zaštićenu terasu pa tamo niknula ružna klimatizirana hala, a mramorni WC zamijenio onaj na čijim je vratima dva desetljeća pisalo “poslije 22 pušim iza Ekonomske”, postalo je jasno da je umrlo kultno mjesto za izlazak brojnih generacija Karlovčana.

No Sport, Gurman, pa potom Ami i sad Porter koji su se od ranih 70-ih redali na ćošku nebodera između Domobranske i Radićeve ulice vjerojatno će zauvijek nositi zajedničko ime – “Kod Miloša”.

Dvostruka špijunaža

Je li Porter Street Food koji se u svom logotipu diči ponudom “BBQ-a i Sea Fooda”, odnosno roštilja i morske hrane dostojan nasljednik svojih prethodnika, Gastro špijun je otišao provjeriti još nedugo po otvaranju, u listopadu prošle godine. Potom je opet ponovio radnju kako bi provjerio treba li žaliti za starim vremenima kad su vrhunac ponude bili grah s pljeskavicom i ćevosi u lepinji. 

Da skratimo priču, burgeri i rebarca trenutno su teški vrh ponude i sigurno nitko neće požaliti ako ne jede dva dana pa se onda baci na posao u Porteru. Burgeri od stopostotne junetine dolaze u nekoliko inačica i svi su napravljeni “po PS-u”, kao i dupli cheesburger koji je prava mesna bomba puna okusa i zabave. Sočnost im podebljavaju umak, salata, prženi luk, sir i špek a dolaze u finom pecivu kojem možda ne bi škodilo koje zrnce sezama na kapi. Odličan su izbor, no zvijezda Portera je nešto što se baš i ne može pojesti u drugim burgerdžinicama, pa čak ni onim u Zagrebu.

Black Angus

To je burger od visoko cijenjenog Black Angus goveda koji u Porterovoj verziji ide s tanko rezanim svinjskim kareom i pečenim šampinjonima. Je li gljivama mjesto u ovom biranom društvu možda je pitanje o kojem se može diskutirati, no burger je dobro izbalansiran i s njima zaokružuje cjelinu. Cijene burgera nisu toliko visoke s obzirom da mogu biti kompletan obrok, a kreću se od 35 do 40 kuna.

Svinjska rebarca ili popularni “ribs” tek su zadnjih godina uvrštena u ponudu i naših roštiljarnica američkog tipa, kao i popularni “pulled pork” sendvič (30 kuna) spravljen od sporo pečene svinjetine u umaku koja se dimi/peče na nižim temperaturama do raspadanja. Tako je i “kod Miloša”, odnosno u Porteru. Komadina rebra od pola kile dominira drvenom platom, a dobro su umočena u slatkasti umak za roštilj. Meso je sočno i raspada se u ustima, jedino u zanosu treba paziti da se ne pojede kost. S rebarcima dolazi par komadića lepinje no u tragovima, pa neki ljubitelj glutena možda i ne bi bio prezadovoljan ovim “prilogom”. No za puno zadovoljstvo od 66 kuna, u kompletu dolazi pravi prilog – prženi krumpirići i pohani luk, te salatica zanimljivog okusa. U svakom slučaju, predobro i za gladne svakako odličan izbor.

Nema craft piva! Što se čeka?

Uz dobar burger naravno ide i dobro pivo, no tu Porter malo kaska. Kad već nosi ime poznatog pivskog stila, vlasnik se bar mogao potruditi proširiti ponudu ponekim craft točenim pivkanom i onda bi priča bila zaokružena. Ovako se toči tek očajni Pan, svijetli i tamni, dok stvar donekle ipak “izvlači” Stiegel, pšenični i obični lager, ali samo u bocama. Ovakva ponuda je u poplavi zanatskih pivovara gotovo pa nerazumljiva, pa stvarno ne znam što se još čeka.

Mali gastro review Portera svakako bi trebao biti proširen morskom ponudom koju on također ima. Na meniju su tuna steak i rižoto od plodova mora, no tune tijekom našeg posjeta u tjednu nije bilo u ponudi, jer i ovo mjesto valjda štuje običaj da se riba jede samo petkom. Šteta, jer sigurno ima i onih kojima je ova cijenjena namirnica i češće na meniju. Dobra ideja ugostitelja je bila da uz rebarca i burgere koji znaju pristojno unerediti gosta dolaze vlažne maramice s mirisom limuna. Kod prvog posjeta smo ih dobili, ali sad su izostale. E, da se još vrati društvo na zidić…

Gastro špijun

HRANA 4.5/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 3,5/5

POSLUGA 5/5

Objava GASTRO ŠPIJUN: Porter Street Food – i dobri, stari Miloš bi omastio brk rebarcima i odličnim burgerima pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-porter-street-food-dobri-stari-milos-omastio-brk-rebarcima-odlicnim-burgerom/feed/ 4
GASTRO ŠPIJUN: Karlovac nema brodove ali ima Pristanište – zalogajnica s brutalno dobrim omjerom cijene i kvalitete http://kaportal.rtl.hr/karlovacki-gastro-spijun-karlovac-nema-brodove-pristaniste-zalogajnica-s-brutalno-dobrim-omjerom-cijene-kvalitete-nadamo-se-da-nece-propasti/ http://kaportal.rtl.hr/karlovacki-gastro-spijun-karlovac-nema-brodove-pristaniste-zalogajnica-s-brutalno-dobrim-omjerom-cijene-kvalitete-nadamo-se-da-nece-propasti/#respond Fri, 26 May 2017 19:59:22 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=275280 Tamo gdje su nekad pristajali brodovi, odnosno žitne lađe, sada se može pristati na brzi ili sporiji “gric” bez obzira bili manje ili više gladni. Naime, u prostoru nekadašnjeg “Crnog mačka”, pa poslije “Joha Puba” na obali rijeke Kupe, uselila je zalogajnica “Pristanište”. Da, ovdje se ponovo jede i pije, ne samo pije, pa je …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Karlovac nema brodove ali ima Pristanište – zalogajnica s brutalno dobrim omjerom cijene i kvalitete pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Tamo gdje su nekad pristajali brodovi, odnosno žitne lađe, sada se može pristati na brzi ili sporiji “gric” bez obzira bili manje ili više gladni. Naime, u prostoru nekadašnjeg “Crnog mačka”, pa poslije “Joha Puba” na obali rijeke Kupe, uselila je zalogajnica “Pristanište”.

Da, ovdje se ponovo jede i pije, ne samo pije, pa je glas o omjeru “cijene i kvalitete” stigla i do karlovačkog gastro špijuna. Uglavnom, ništa spektakularno ovdje nije, osim više nego pristojne ponude za malo kuna.

Old school pljeska

Oleg, grill majstor koji je ujedno i gazda zalogajnice je simpatičan i nadasve revan u zadatku da gosti budu zadovoljni, pa je iz ovakvog ambijenta gotovo i nemoguće izaći neugodno iznenađen. Pljeskavica u lepinji s dodatnim lukom i ajvarom odmah nas je oduševila, jer se radi o “old school” priči na tanjuru uz koju ide, naravno, debela, masna lepinja.

Fino i slasno, ne preagresivno tretirana jakim začinima poput onih iz trgovačkih centara, odiše tek solju i paprom, ma za prste polizat. Razlog za ekstra zadovoljstvo je sljedeći – sve to košta samo 20 kuna, slovima dvadesetkuna. Doduše, narudžba pljeskavice sa sirom nije uspjela jer sira nije bilo ni u tragovima, valjda je nestao negdje usput, no majstoru baš i nije za zamjerit jer je ova varijanta “šuplje pljeske” tek dvije kune skuplja.

Baka rezala krumpir?

Kad ste zadnji put sjeli na ručak u restoran i naručili ražnjiće. Vjerojatno rijetko ili nikada, jer ovaj atavizam roštilja uglavnom ulijeće u platama kako bi se upotpunila ponuda i prikrila nekvaliteta, s tim da su ražnjići u pravilu preprečeni i tvrdi ‘ko… Međutim, u Pristaništu su ražnjići praktički specijalitet kuće, jer iako u porciju stižu tek dva od svinjetine, meko i podatno meso teško da nekog mesoljupca neće pozitivno iznenaditi. Toliko je mekano da poslije obroka ne trebaš ni čačkalicu.

Prilozi su posebna priča, jer je cijena samo pet kuna. Pekarski krumpir poslužuje se u košarici a kao da ga je rezala baka koja je usput zaboravila oguliti koru. To, međutim, nije minus jer je upravo ovakav način serviranja krumpirića “in” i u Zagrebu, no ono što ove u Pristaništu odlikuje je to što nisu ubrani na nekom drugom kontintentu, pa bili u kriogenskoj kapsuli prije dolaska na stol.

Medalja za hrabrost

Ponuda pića je standardna, no na pivskoj karti nema točenog piva što je svakako minus. Svijetli i crni Budweiser od pola litre stoje samo 14 kuna, a u rubriku “vjerovali ili ne” može ući ponuda flaširanog Guinnessa od 0,33 za 18 kuna. Pa skoro toliko košta i u dućanu!? Pristaništu bi u u svakom slučaju trebalo dodijeliti medalju gradonačelnika za poduzetničku hrabrost, možda je Jeliću koja ostala u vreći u gepeku? Možemo se samo ponadati da neće propasti, a na Karlovčanima je da ga prepoznaju kao mjesto gdje mogu kvalitetno piti i jesti, a da im ostane i poneka kuna za režije.

Gastro špijun

HRANA 4/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 4/5

POSLUGA 5/5

 

Objava GASTRO ŠPIJUN: Karlovac nema brodove ali ima Pristanište – zalogajnica s brutalno dobrim omjerom cijene i kvalitete pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/karlovacki-gastro-spijun-karlovac-nema-brodove-pristaniste-zalogajnica-s-brutalno-dobrim-omjerom-cijene-kvalitete-nadamo-se-da-nece-propasti/feed/ 0
GASTRO ŠPIJUN: Akcija razotkrivanja uspjela – što se krije iza gastronomskog preobražaja konobe Kostanjac? http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-akcija-razotkrivanja-uspjela-sto-se-krije-iza-gastronomskog-preobrazaja-konobe-kostanjac/ http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-akcija-razotkrivanja-uspjela-sto-se-krije-iza-gastronomskog-preobrazaja-konobe-kostanjac/#comments Sun, 06 Nov 2016 10:40:37 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=245804 U karlovačkoj konobi Kostanjac nemojte se začuditi ako na stol do vas i izvan turističke sezone sjedne grupa američkih ili korejskih turista, ali isto tako i kada jedini gosti uz vas to budu lokalci koji vrijeme krate uz belu i gemišt. Iako ovo mjesto Karlovčani ponajviše poznaju po friganim ribicama nakon kojih za istjerivanje mirisa iz …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Akcija razotkrivanja uspjela – što se krije iza gastronomskog preobražaja konobe Kostanjac? pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
20161020_130320_resizedU karlovačkoj konobi Kostanjac nemojte se začuditi ako na stol do vas i izvan turističke sezone sjedne grupa američkih ili korejskih turista, ali isto tako i kada jedini gosti uz vas to budu lokalci koji vrijeme krate uz belu i gemišt.

Iako ovo mjesto Karlovčani ponajviše poznaju po friganim ribicama nakon kojih za istjerivanje mirisa iz odjeće morate zvati egzorcista, u zadnjih par godina tamo se događa pravi gastronomski preobražaj.

Soparnik šefa kužine

Novitet i mamac za brojne goste u Kostanjcu je svakako ponuda burgera koji se neodoljivo sljubljuju uz točeno craft pivo zagrebačke Varionice, no vaš Gastro Špijun se ovog puta odlučio za “vulgaris” ručak kako bi ispipao ponudu i izvan vikenda, jer se vikendom ekipa Kostanjca dodatno oboružava i nabrijava jelovnik.20161020_123051_resized

Interijer Kostanjca je ugodan i domaćinski, a kad se otvore vrata vrta i prostora pečenjare, onda konoba dobiva i posebnu dimenziju koja se može mjeriti i s ozbiljnijim restoranima. Uglavnom, ručak je najbolje početi predjelom, a na ovom mjestu to znači naručiti tradicionalni poljički soparnik, kombinaciju blitve, tijesta i luka po receptu kakvom se spravlja u rodnom kraju šefa kužine. Jednostavno jelo pravi je gastronomski doživljaj iako u ovom slučaju nije pečen na tradicionalan način – ispod komina, no to ne umanjuje njegovu kvalitetu.

Juha od bundeve – pravo otkriće

20161020_123136_resizedDrugo predjelo ispalo je pravo otkriće. Juha od muškatne bundeve sa zapečenim brusketićima, vrhnjem i par kapi balzamičnog octa grije u hladnim danima, ali i obara eksplozijom okusa. Vrhunski izbalansirano jelo od jednostavne namirnice, ne pregusto, baš kakvo treba biti, svakako za preporuku.

Na glavno jelo se ovog puta, jer smo uz lokalce s početka priče bili sami u lokalu, nije trebalo dugo čekati a izbor je u solidnoj morskoj ponudi pao na odrezak od tune i lignje na žaru. Tuna steak savršeno pečen, ali po mom skromnom mišljenju ipak premalih gabarita, koji centimetar u promjeru ne bi bio na odmet. Tu je i fini umak, izvrsno paše uz tunu kao preljev, a dobar je i kao “moća”. Prilog koji na pjatu stiže uz tunu je povrće na žaru, izuzetno ukusno, narezano na trakice, no što smo ono malo prije rekli o količini!

20161020_123229_resizedU ponudi craft pivkani

Kostanjac se uspio ubaciti u vlak koji juri 200 na sat, a radi se o pravoj craft revoluciji u Hrvata. Praktički jedini u gradu toče zanatsko pivo, u ovom slučaju Pale Ale zagrebačke Varionice koju možete popiti u čaši od pinte (o,56 l) za 22 kune. Na lageru u Kostanjcu ima i drugih hrvatskih craft pivkana, ali u boci. Kao što priliči jednoj konobi, ponuda vina je solidna, a da ne može biti bolja, tu uvijek ima prostora za napredak.

Pekarski hrskav do bola – doslovno 

20161020_130420_resizedLignje na žaru uvijek su dobitna kombinacija za svaka gladna usta pa tako i ovog puta. Ovdje opaska za “količinski popust” ne vrijedi no ipak ne treba izostaviti prilog koji je u ovom slučaju bio pekarski krumpir. E tu se chefu ipak omaklo jer je pekarski bio prepečen,  pa će biti da se radilo o čipsu a ne pekarskom. Problem je vjerojatno u tome što je i pretanko narezan, pa je pečenjem dobio hrskavost 100%. Pomfrit koji je kao prilog stigao u drugoj kombinaciji činio se kao bolja varijanta priloga.

Za desert je nakon ovakve bombe teško ostaviti mjesta no kad je bal nek’ je maskenbal. Palačinke su odlične, kao bakine ili mamine, bez primjesa vanilin šećera i ostalih napuhivača, a čokoladni namaz koji ide uz njih podsjeća na “eurokrem”. To je to, svakako posjetiti i provjeriti zašto na Trip Advisoru Kostanjac ima tako dobre ocjene i postaje nezaobilazno mjesto za turiste, putnike namjernike, ali i sve više Karlovčana mlađe generacije.

HRANA 4/5

PIĆE 4/5

AMBIJENT 4/5

POSLUGA 5/5

Gastro špijun

Objava GASTRO ŠPIJUN: Akcija razotkrivanja uspjela – što se krije iza gastronomskog preobražaja konobe Kostanjac? pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-akcija-razotkrivanja-uspjela-sto-se-krije-iza-gastronomskog-preobrazaja-konobe-kostanjac/feed/ 1
GASTRO ŠPIJUN: Gosti banuli na vrata, a frižider vam je prazniji od želuca? Ne paničarite i pažljivo pročitajte http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-gosti-banuli-vrata-a-frizider-vam-prazniji-zeluca-ne-panicarite-pazljivo-procitajte/ http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-gosti-banuli-vrata-a-frizider-vam-prazniji-zeluca-ne-panicarite-pazljivo-procitajte/#respond Wed, 02 Nov 2016 16:15:22 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=245466 Što napraviti kad vam na vrata iznenada banu gosti, a frižider vam je prazniji od vlastita želuca? Za početak – ne paničariti, rješenje je jednostavnije nego što izgleda na prvi pogled i lošu situaciju možete vrlo lako okrenuti u svoju korist. Dakle, za početak je bitno da se gosti udobno smjeste. Natočite im malo jači …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Gosti banuli na vrata, a frižider vam je prazniji od želuca? Ne paničarite i pažljivo pročitajte pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
cevapi_tornado1Što napraviti kad vam na vrata iznenada banu gosti, a frižider vam je prazniji od vlastita želuca? Za početak – ne paničariti, rješenje je jednostavnije nego što izgleda na prvi pogled i lošu situaciju možete vrlo lako okrenuti u svoju korist.

Dakle, za početak je bitno da se gosti udobno smjeste. Natočite im malo jači aperitiv i započnite razgovor. Za to vrijeme žena će našnitati krumpir koji vam je poslala punica i pripremiti salatu koja je ostala od jučer. Dok se krumpir peče u kombinaciji sa sitno nasjeckanim špekom i lukom, vi počurite u neku od boljih roštiljarnica u gradu, ja sam izabrao Tornadov restoran.cevapi_tornado

Bila je to kombinacija “na brzaka” u kojoj smo sljubili ono što smo našli doma i ukusno roštiljsko meso. Pokazala se punim pogotkom.

Tek što su gosti maznuli drugi red rakijica, na stol je stigao topli restani krumpir i salata, a odmah i ovali s mesom koje se nije ni malo ohladilo. Ima li što ljepše od mirisa drvenog roštilja kada vam se razmili blagavaonicom u hladne predzimske dane? Ima, naravno. Njegov okus.

Iako je na nezahvalnoj poziciji, naslonjen na trgovački centar u kvartu koji je sve samo ne mondeno okupljalište ili izlazište, restoran Tornado godinama bije glas ponajboljeg mjesta za jela na brzaka, gablece te jela s roštilja. Usporedbe s originalnim leskovačkim roštiljom su na mjestu. Teško je reći jesu li im bolji ćevapi s kajmakom ili piletina sa špekom, a sve uz tople lepinje i zapečeni grah, pa upotpunjeno i domaćim prilozima poput restanog krumpira, kako smo mi to izveli.

krumpirNa ovaj način ćete izbjeći i jedan od rijetkih minusa Tornada, čime se, uostalom, ne razlikuje od sličnih restorana toga tipa, a to je skromna vinska i pivska karta. Dobra je to prilika da njihovu hranu sljubite s pićima iz vlastitog podruma, a vjerujemo da tamo ne držite baš svašta.

Ocjena nema s obzirom da je ova narudžba bila “za van”, no bit će uskoro…

Gastro špijun

Objava GASTRO ŠPIJUN: Gosti banuli na vrata, a frižider vam je prazniji od želuca? Ne paničarite i pažljivo pročitajte pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-gosti-banuli-vrata-a-frizider-vam-prazniji-zeluca-ne-panicarite-pazljivo-procitajte/feed/ 0
GASTRO ŠPIJUN: Šaran u rašljama, jedino što Dane piva čini drukčijim od prošćenja na Kamenskom http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-danima-piva-saran-rasljama-jedino-sto-ovu-manifestaciju-cini-drukcijom-proscenja-kamenskom/ http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-danima-piva-saran-rasljama-jedino-sto-ovu-manifestaciju-cini-drukcijom-proscenja-kamenskom/#comments Tue, 30 Aug 2016 09:46:35 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=236245 Na Danima piva je pomalo glupavo piti vino, osim ako za to imate valjan razlog. Šaran u rašljama u Šumarskom kutiću to svakako jest. Nomadsko hranjenje Ova vrsta nomadskog hranjenja na ovoj i sličnim manifestacijama ograničena je jednostavnim jelima, pečenim odojkom, janjetinom, te buncekom i kobasicama, pa kralj baranjske kuhinje doista dođe kao superspecijalitet – …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Šaran u rašljama, jedino što Dane piva čini drukčijim od prošćenja na Kamenskom pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
saran-raslje (1)Na Danima piva je pomalo glupavo piti vino, osim ako za to imate valjan razlog. Šaran u rašljama u Šumarskom kutiću to svakako jest.

Nomadsko hranjenje

Ova vrsta nomadskog hranjenja na ovoj i sličnim manifestacijama ograničena je jednostavnim jelima, pečenim odojkom, janjetinom, te buncekom i kobasicama, pa kralj baranjske kuhinje doista dođe kao superspecijalitet – čak i ako nije pečen u klasičnoj lijeskovoj rašlji, već u žičanoj rešetki. saran-raslje (2)Neka im je oprošteno, jer ostala pravila su ispoštovana, riba je teška od dva do dva i pol kilograma, dobro začinjena, medno smeđe boje, ne premasna i odlično pečena.

U ovom aranžmanu je predviđena za dvije osobe, ali neće kratkih rukava ili prazna želuca ostati nijedan od trojice, ako se na platu namjeri i ovaj broj gladnih.

Dva razloga za kruh

Zapečeni grah lijepo se sljubljuje s ribom, ali ne pretjerujte s količinama, jer teško sjeda na želudac. Ako naručite porciju paradajza nećete dobiti ni komad više od normativa. Ono na što bi se svakako trebalo pripaziti je kruh, koji je dosta bitan element ove vrste menija. Čak i onaj tko u njemu ne uživa trebat će ga iz dva razloga, prvi je da njime “amortizira” masnoću ribe na koju će svakako naići, a drugi da njime pomaže ulje i pokupi komadiće ribe koji će ostati nakon što na tanjur stavi i posljednji veliki komad, što je za svakog pravog gurmana – neprocjenjivo. Komadi u našoj košari bili su suhih korica, te unutrašnjosti koja se mrvila. Tako nešto se ne bi smjelo događati.

Kao kila prasetine

saran_zar (2)Također, preporučamo da ne birate stol s pogledom na Koranu, barem na za vrućih dana, jer će vam vonj konjske balege iz dolje sklepanih korala ubiti svaku volju za hranom.

Cijena od 140 kuna za ovako obilan i delikatesan meni nije velika, pogotovo ako za isti novac možete dobiti kilogram prasetine ili tek nešto više od pola kile janjetine. Štoviše, imamo nekako dojam da se bez ovih šarana gastro ponuda na Danima piva ne bi bitno razlikovala od ponude na prošćenju na Kamenskom na Veliku Gospu.

HRANA 4/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 2/5

POSLUGA 4/5

Gastro Špijun

PRATITE GASTRO ŠPIJUNA I NA FACEBOOKU…

Objava GASTRO ŠPIJUN: Šaran u rašljama, jedino što Dane piva čini drukčijim od prošćenja na Kamenskom pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-danima-piva-saran-rasljama-jedino-sto-ovu-manifestaciju-cini-drukcijom-proscenja-kamenskom/feed/ 2
GASTRO ŠPIJUN: Pizza u Tiffaniju više nije in, tu su lignje sa žara i bečki kao “šlapa od FAP-a” http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-pizza-tiffaniju-vise-nije-in-tu-lignje-zara-becki-slapa-fap-a/ http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-pizza-tiffaniju-vise-nije-in-tu-lignje-zara-becki-slapa-fap-a/#respond Fri, 19 Aug 2016 08:19:34 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=234425 Više od 20 godina karlovačka pizzeria Tiffany sinonim je za dobru pizzu, obiteljski ili društveni izlazak u ugodnom rustikalnom ambijentu. Kada je prije 15 godina vlasnik Darko Šnajder odlučio proširiti ponudu, te u ponudu uvesti jela s roštilja, karlovački ljubitelji brze ali dobre hrane doši su na svoje, tako da je terasa u Mačekovoj ulici …

Objava GASTRO ŠPIJUN: Pizza u Tiffaniju više nije in, tu su lignje sa žara i bečki kao “šlapa od FAP-a” pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
20160714_171921_resizedViše od 20 godina karlovačka pizzeria Tiffany sinonim je za dobru pizzu, obiteljski ili društveni izlazak u ugodnom rustikalnom ambijentu. Kada je prije 15 godina vlasnik Darko Šnajder odlučio proširiti ponudu, te u ponudu uvesti jela s roštilja, karlovački ljubitelji brze ali dobre hrane doši su na svoje, tako da je terasa u Mačekovoj ulici (iza Karlovačke banke) u toplijim mjesecima redovito puna, a u onim zimskim teško je doći do mjesta u unutrašnjosti lokala.

Gigantske porcije

Nakon višekratne provjere pizze, bečkog odreska koji je, uzgredbudirečeno, velik kao šlapa od FAP-a (u bivšoj državi poznati kamioni, proizvodnja Fabrike automobila Priboj – FAP) i vuče se po stolu, ovog je puta Gastro špijun u Tiffany došao provjeriti nešto o čemu svi pričaju. Radi se, naime, o lignjama ali ne prženim ili pohanim već onima koje su pečene na žaru. Iako su porcije lignji i u prva dva slučaja gigantske i po zadovoljile bi i Radovana iz Masterchefa, one na žaru jednostavno su predobre, tako da se ovakvih u ponudi ne bi posramila niti bolja jadranska konoba.tiffany-becki

Lignje su, naravno, također netom odmrznute no nakon što prođu roštiljadu i serviraju se uz sitno sjeckani češnjak, peršin i maslinovo ulje, dobivaju ono što trebaju i biti – fini i jednostavan obrok. Za 55 kuna dobije se i prilog, prženi ili kuhani krumpir ili onaj “na pekarski” što je u ovom slučaju bio i moj izbor. To je već standard, a ono što diže cijelu priču su fenomenalni kruščići pečeni u krušnoj peći koja dominira predvorjem ove pizzerije.

Ponuda piva – standardno tragična

20160714_171932_resizedUz dobro dodatno zalijevanje maslinovim uljem lignje su još bolje. U većini slučajeva kruščići dobro dođu da se sve lijepo i pomaže, pa perači suđa poslije baš i nemaju puno posla. Tiffany drži standard no daleko od toga da ne može i bolje. Pri jednom posjetu nas je zasmetala naslaga prašine na kompletu s uljima i začinima, no to je već sljedeći put izgledalo puno bolje, te serviranje mineralne vode u čaši od Žuje. Tome unatoč, osoblje je vrlo korektno, ugodno i u svakom trenu na usluzi.

Nadalje, ponuda piva je gotovo tragična a radi se o kompletnom asortimanu Ožujskog piva, ponešto Karlovačkog i još ponekog domaćeg industrijskog piva koja ne mogu zadovoljiti niti prosječno zahtjevnog pivopiju. Vino u rinfuzi, pogodno za gemištarenje sasvim je zadovoljavajuće, kako cijenom tako i kvalitetom.

HRANA 4/5

PIĆE 3/5

AMBIJENT 4/5

POSLUGA 5/5

Gastro špijun

 

Objava GASTRO ŠPIJUN: Pizza u Tiffaniju više nije in, tu su lignje sa žara i bečki kao “šlapa od FAP-a” pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun-pizza-tiffaniju-vise-nije-in-tu-lignje-zara-becki-slapa-fap-a/feed/ 0
GASTRO ŠPIJUN u tajnoj misiji na jadranskoj obali – Konoba Bačva, otok Korčula http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun/u-tajnoj-misiji-na-jadranskoj-obali http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun/u-tajnoj-misiji-na-jadranskoj-obali#respond Tue, 16 Aug 2016 15:36:31 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=234064 Kao i većina ostalih građana, i vaš gastro špijun ovog se ljeta otisnuo na odmor ali nije se samo izležavao na plaži već odradio i svoju tajnu misiju malo šarajući po jadranskoj obali. U svakom slučaju, nadam se da će za nekoga gastro informacije što sam pronašao biti korisne, posebno ako se odlučite krenuti na …

Objava GASTRO ŠPIJUN u tajnoj misiji na jadranskoj obali – Konoba Bačva, otok Korčula pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
gastro-noviKao i većina ostalih građana, i vaš gastro špijun ovog se ljeta otisnuo na odmor ali nije se samo izležavao na plaži već odradio i svoju tajnu misiju malo šarajući po jadranskoj obali.

U svakom slučaju, nadam se da će za nekoga gastro informacije što sam pronašao biti korisne, posebno ako se odlučite krenuti na mjesta gdje sam bio ja.

Vrijeme radnje – kolovoz 2016.

Mjesto radnje – konoba “Bačva” na plaži Bačva na Korčuli.

20160801_143002_resizedTaman kad sam pomislio da je nemoguća misija pronaći normalnu i finu hranu za pristojnu cijenu na našem Jadranu, naletjeh na ovo divno mjesto. Ovaj mali dio zemaljskog raja odiše domaćom atmosferom i gostoljubivošću. Lijepa uvala, tirkizno more i plaža na kojoj nije pretjerano velika gužva. Nakon bacanja u more i par minuta izležavanja na plaži, dobitna kombinacija da sva čula dobiju svoje zadovoljstvo je uletjela u kadar – konoba na plaži.

Put do komadića zemaljskog raja

20160801_143129_resizedDo Bačve, međutim, treba i doći, a to za one koji baš i ne vole kretanje, poput mene, i nije baš lagani zadatak. Da bi se došlo do plaže, potrebno se malo više potruditi te voziti glavnom cestom od grada Korčule prema Veloj Luci, te onda skrenuti i nastaviti strmom krivudavom cestom dovoljno širokom za samo jedno vozilo. I kad se pronađe parking, to nije kraj puta. Par stotina metara treba se spustiti vijugavom stazicom. Dobro je kad je nizbrdo, no pređimo na stvar.20160801_144908_resized

Hrana u konobici je autohtona, dnevno svježa. Pripremaju samo ribu i plodove mora koji su svježe ulovljeni, ali što će mnoge zanimati, cijenom je itekako pristupačna. Tako ćete za buzaru s kozicama/škampima izdvojiti 70 kuna, a za salatu od hobotnice 60 kuna.

Predjelo u tri slijeda

Vaš gastro špijun baš i nije neka asocijalna osoba tako da je i u ovu konobicu sjeo s društvom. Svoj obrok s najboljim pogledom na svijetu započeli smo predjelom od slanih inćuna te porcijom pršuta i livanjskog sira. 20160801_144912_resizedSir i pršut standardno su dobri uz naglasak na atmosferu koja je ipak drukčija na terasi s pogledom na more nego kod kuće za kuhinjskim stolom.

Inćuni taman dovoljno slani i čvrsti, vrhunska priprema za drugi slijed. Nakon ribica, stiže na stol salata od hobotnice i sezonskog povrća. Mekano meso, divno začinjena salatica taman kombinacijom začina, domaćeg maslinovog ulja i dakako domaće kvasine. No kraljica stola ipak je ovog puta bilo glavno jelo – buzara od kozica tako da oduševljenju nije bilo kraja. 20160801_154304_resizedI to s razlogom. Naime, spoj svježih kozica i sezonskog povrća u divnom umaku od rajčice je savršen. Gotovo da u kozicama možeš okusiti more.

Domaće je domaće

Sve to smo obilno zalili domaćim vinom koje se divno uklopilo što okusom, što cijenom. Naime, cijena poznatog dalmatinskog bijelog vina Pošip nas je prilično iznenadila i to pozitivno – u rinfuzi stoji svega 50 kuna po litri, a isto toliko treba izdvojiti i za Plavac. Stotka za dvije litre čiste enouživancije, a bilo je za stolom i onih koji su još uvijek samo za sokić. 20160801_161346_resizedCijene sokova su p 13 kuna. Sve u svemu, divno iskustvo za svaku obitelj s velikim apetitom i prosječnim budžetom.

Da bi dojam bio potpun, pobrinuo se gazda Mile. Kad smo se na uskoj stazici s njim mimoilazili, jednostavno nas je oduševio. Mile robu dostavlja u tački, a kako vješto njome manevrira na kozjoj stazici, to ipak treba vidjeti.

Gastro špijun

Objava GASTRO ŠPIJUN u tajnoj misiji na jadranskoj obali – Konoba Bačva, otok Korčula pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/gastro-spijun/u-tajnoj-misiji-na-jadranskoj-obali/feed/ 0
GASTRO ŠPIJUN Restoran Papalina: Povratak u prošlost i to ne samo kulinarsku http://kaportal.rtl.hr/kolumne/gastro-spijun/restoran-papalina http://kaportal.rtl.hr/kolumne/gastro-spijun/restoran-papalina#comments Fri, 22 Jul 2016 09:26:38 +0000 http://kaportal.rtl.hr/?p=229992 U restoranu koji se zove “Papalina”, što bi drugo trebali probati nego – papaline. To nam se činilo logično isto kao što ovaj restoran u Grdunu već desetljećima drži, a tko bi drugi nego – obitelj Grdunac. Sami ulaz je vremenski portal u 70-godine prošlog stoljeća. Miris odavno pregorjelog ulja pomiješan s ribljim šnjofom i …

Objava GASTRO ŠPIJUN Restoran Papalina: Povratak u prošlost i to ne samo kulinarsku pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
spijun-PRAVA FOTKAU restoranu koji se zove “Papalina”, što bi drugo trebali probati nego – papaline. To nam se činilo logično isto kao što ovaj restoran u Grdunu već desetljećima drži, a tko bi drugi nego – obitelj Grdunac.

Sami ulaz je vremenski portal u 70-godine prošlog stoljeća. Miris odavno pregorjelog ulja pomiješan s ribljim šnjofom i galama na šanku od par lokalaca koji su ispred parkirali traktore, ali doslovno, bacili su nas u dane djetinjstva kad se ovakva atmosfera zvala vrhunskom ugostiteljskom ponudom. No to u ovom slučaju nikako ne možemo nazvati minusom jer ovo je mjesto upravo i predviđeno za svojevrstan povratak u prošlost, i to ne samo kulinarsku.

Domaći kruh – iz Žitoproizvoda?

restoran papalina

Obitelj Grdunac ponosi se starim mlinom – vodenicom koji je još 1942. godine kupio djed Mate. U obnovljenom mlinu na Dobri ponovo se na tradicionalan način melje brašno, stoga smo još više ostali razočarani kad je uz obilnu porciju ribica na stol stigao industrijski kruh. U zraku je ipak ostalo visjeti pitanje kako bi bilo da smo naručili smuđa pohanog u kukuruznom brašnu i neki drugi manje “fastfudičan” riblji specijalitet kojima se ova kuća inače diči.

No da je i to bilo na pladnju, serviralo bi se na stolovima čiji su stolnjaci prekriveni najlonom. To se doduše odnosi samo na ove stolove na terasi, dok su oni u unutrašnjosti luksuznije opremljeni no dakako isto u interijeru nekih davnih dana, onih kad se Coca Cola u limenci smatrala teškim luksuzom.

20160709_164312_resizedOmjer cijene i kvalitete

Papaline izuzetno fine, sočne i neprepečene blago marinirane s peršinom i kriškom limuna na tanjuru da se “poškrope”, te krumpir, u našem slučaju pekarski, apsolutno opravdavaju svoju cijenu.

Ovakve papaline, pa makar i na stolu s najlon – stolnjakom i s pogledom na stari most, slap i rijeku Dobru vrijede i više od petnaest kuna. Tolika je, naime, njihova cijena kod Grdunca. Prilog, fini pekarski krumpir pečen s korom stoji 10 kuna, a kruh koji “švercaju” pod domaći dvije kune po šnitici.

Preporučam…

HRANA 3/5

AMBIJENT 3/5

POSLUGA 4/5

Objava GASTRO ŠPIJUN Restoran Papalina: Povratak u prošlost i to ne samo kulinarsku pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/kolumne/gastro-spijun/restoran-papalina/feed/ 3