KAportal U Knjiguljici otvorena sezona gostovanja književnika - djeca se družila s autorskim parom Huseinović | Karlovački informativni web portal

U Knjiguljici otvorena sezona gostovanja književnika – djeca se družila s autorskim parom Huseinović

Ovogodišnju sezonu druženja s književnicama, u dječjoj knjižari Knjiguljici, otvorili su autorski par Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović. Iza ovog autorskog dvojca je preko tridesetak zajedničkih slikovnica prevedenih na dvanaest svjetskih jezika od kojih su mnogo osvojile domaće i međunarodne nagrade. Njihova nakladnička kuća Kašmir promet i Dječja knjiga objavila je preko 180 knjiga i slikovnica od latino-američkog tržišta – Meksika, Argentine – preko Europe, do Azije.  Andrea Petrlik Huseinović je u 2017. bila hrvatska kandidatkinja za ALMU – Astrid Lindgren Memorial Award, a za 2018. godinu je kandidatkinja za Hans Christian Andersen Award. Originale iz njezine autorske slikovnice Plavo nebo i Alisa u zemlji čudesa u Međunarodnu zbirku uvrstio je prestižni Chihiro Art Museum iz Japana koji u svojoj zbirci čuva 7,300 djela 203 umjetnika iz 33 zemlje. Jedina je hrvatska ilustratorica čiji su radovi uvršteni u tu zbirku. 

S djecom su razgovarali kako nastaje slikovnica  – od prvog zapisanog slova, preko ilustracija do dolaska slikovnice na police knjižara i knjižnica. Na pitanje kako su se odlučili baš za ta zanimanja Kašmir Husinović je odgovorio : – Prvo sam posto doktor, a tek onda pisac. Dok je Andrea oduvijek znala da želi postati ilustratorica. Kada smo se upoznali želio sam ispuniti Andrein san da tiska svoju slikovnicu i tako je sve počelo.

Pričali su o odlascima u daleku Kinu na čijem su tržištu prisutni od 2009. godine. Djeca u Kini jako vole čitati i da su u jednom danu potpisali čak preko 500 svojih slikovnica. Objasnili su djeci da je važno čitati i da ih ljubav prema knjizi i pisanoj riječi može odvesti daleko. Poručili su djeci da trebaju slijediti svoje snove i ne odustati na prvoj prepreci.

  • Nakon druženja djeca su crtala likove iz njihovih slikovnica, dok su Andrea i Kašmir Huseinović potpisivali slikovnice i fotografirali se s prisutnima.

    Projekt „Susret s dječjim književnicima“ već se četiri godine provodi u dječjoj knjižari Knjiguljica. Kvalitetu projekta i važnost susreta djeca i književnika prepoznali su Grad Karlovca i Ministarstvo kulture pod čijim se pokroviteljstvo održavao i ovaj susret.

    KAportal.hr

  • Odgovori