KAportal Klupa u ozaljskom vrtiću više nije "frendovska" - nespretno su posudili tuđi patent, pa je morali preimenovati | Karlovački informativni web portal

Klupa u ozaljskom vrtiću više nije “frendovska” – nespretno su posudili tuđi patent, pa je morali preimenovati

“Frendovska klupa” koja je prije nekoliko dana osvanula u krugu dječjeg vrtića Zvončić u Ozlju više nije “frendovska”, odnosno tako se ne zove, već će u budućnosti biti “vesela” ili kako već.

Ovo su nam javili iz ozaljske gradske uprave koja je i obavijestila o otvaranju “frendovske klupe” u vrtiću, međutim, dogodilo se da je ovaj termin zaštićen od Udruge Laboratorija zabave, te da ga nitko ne može koristiti osim njih samih u okviru njihovog projekta prevencije vršnjačkog nasilja.

Kako je za KAportal ispričala Ana Grzunov iz Laboratorije zabave, to je njihov projekt koji je zaštićen te oni jedini imaju dozvolu da ga provode i to rade po cijeloj Hrvatskoj.

  • – Projekt “frendovske klupe” je puno veći od samog postavljanja i zato nas je jako začudilo kad smo čuli da su je promovirali u Ozlju. Ustanova koja želi klupu može se javiti isključivo nama i mi ćemo je donijeti i postaviti, djeca je potom samostalno oslikavaju, stručni tim dobije edukaciju koji je koncept cijele priče, jer se klupe niti ne mogu postavljati bez tog dijela, kazala je Grzunov. Dodaje da je bitno da oni naprave edukciju jer u protivnom može dobiti dvosmisleno značenje. Ovako se funkcija klupe objasni kroz predstavu, igru, kreativnu radionicu, odnosno posebni event.

    Udruga prema ozaljskom vrtiću koji je ovako nespretno istrčao ipak nije išla represivno u zaštiti svog patenta. Dogovoreno je da se klupa više ne zove “frendovska”, no bitnije je što će ona značiti djeci i da djeca naravno ne saznaju za ove probleme odraslih. Ako Ozalj pak bude zaželio pravu “frendovsku klupu” morat će to i platiti, kako saznajemo, u “full paketu” opreme s klupom, materijalima, dolaskom, edukacijom i predstavom –  tri tisuće kuna.

    KAportal.hr

  • Odgovori