KAportal Kasnoantička utvrda s crkvom iz 5. stoljeća u Bukovlju postat će arheološki park, u istraživanju pomažu i arheolozi iz Austrije | Karlovački informativni web portal

Kasnoantička utvrda s crkvom iz 5. stoljeća u Bukovlju postat će arheološki park, u istraživanju pomažu i arheolozi iz Austrije

Kad je prije sedam godina započelo arheološko istraživanje na lokalitetu u Bukovlju u Općini Generalski Stol, nije se puno znalo o tome kakve sve tajne krije mjesto koje su mještani oduvijek zvali Crkvišće. Znalo se da su tamo ostaci stare crkve, no ono što su arheolozi iz godine u godinu otkrivali zapanjilo je i njih same, posebice jer se radi o najstarijoj crkvi u kontinentalnoj Hrvatskoj pa čak i jednoj od starijih uopće na ovim prostorima.

Senzacionalno otkriće

Riječ je, pojasnila je danas na samom lokalitetu voditeljica istraživanja dr. sc. Ana Azinović Bebek iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, o senzacionalnom otkriću kasnoantičke utvrde koja se nalazi na strateškom položaju iznad rijeke Mrežnice. Opasana kamenim zidom širokim čak više od dva metra s kulama, ova je utvrda impozantno djelovala za sve koji su u ovom kraju živjeli u tim nemirnim vremenima na zalasku Rimskog carstva, a njegovim stanovnicima, vojnicima ali i civilima davala je toliko potrebnu zaštitu.

 • – Radovi su nastavljeni i ovog ljeta te je istražena prva od poznate četiri kule na sjeveroistočnom dijelu platoa. Kula je polukružna radija 3,3 metra i naslonjena na obrambeni zid, kazala je dr. Azinović Bebek. U tijeku je, dodaje, zaštita i konzerviranje zidova crkve radio karbonskom analizom datirana u 5. stoljeće. Zanimljivo, osim vojne namjene utvrda je kasnije služila kao naselje civila, crkva je imala svoju funkciju, a nisu pronađeni tragovi razaranja, pa se pretpostavlja da se crkva tijekom vremena, nakon što je naselje napušteno, sama od sebe propala pod zubom vremena. O samoj crkvi nema starijih pisanih tragova, jedino se zna da je u 15. stoljeću inventar crkve prebačen u drugu crkvu u Zvečaj, a usmena predaja govori da su prebačena i zvona. Nažalost, inventar te stare crkve nikad nije pronađen. U arheološkom istraživanju ekipi iz Hrvatske pridružili su se i arheolozi iz Instituta za arheologiju Sveučilišta u Grazu i to će činiti narednih pet godina koliko traje zajednički znanstveni projekt. Pet studenata predvodi prof. dr. Manfred Lehner.

  Arheološki park

  – Tijekom istraživanja potvrđena su i dva prapovijesna naselja pa će se nakon završetka arheoloških radova na kasnoantičkim objektima, pristupiti njihovom istraživanju, rekao je Krešimir Raguž iz Konzervatorskog odjela Karlovac koji će ta istraživanja voditi zajedno s kolegom arheologom Petrom Sekulićem.

  Osim što je ova crkva najstarija kasnoantička crkva tog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, ona je i jedina do sada istražena pa će u budućnosti ovo mjesto zaživjeti kao arheološki park koji bi mogao imati i svoju turističku valorizaciju, čemu se nadaju i u Općini Generalski Stol. Općina je od lokalnog stanovništva otkupila zemljište na kojem se nalazi lokalitet, a po riječima načelnika Alena Halara, u planu je uređenje pristupne ceste i gradnja parkirališta, a kako bi ovaj vrijedni arheološki lokalitet bio što pristupačniji posjetiteljima.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Biće posla do penzije. A u međuvremenu propadaju nam ostaci jednog od najstarijih Hrvatskih gradova, Stjeničnjaku (mislim da je formiran negdje oko 1162 godine u trećem mj.), Zimiću, čak nekakav Samograd.. Odbrambene kule koje su formirane 1585 godine na putu koji je vodio iz Otamanskog carstva u Hrvatsku. Ostaci su i danas vidljivi i znaju se lokacije, međutua kako na dvije kule Mali i Veliki Prozor treba doći RCGO u to se ne čačka. Niz starih kula i gradova povezani cestama, ono, turisti jahanje na konjovima, biciklisti, pješaci, seoski turizam, demografska obnova, ništa od toga. Vežder konjova đe ti Aga kaže. Aga te i plaća a ne porezni obveznici, hebi ga.

  Odgovori