KAportal Karlovčanki Jelki Glumičić godišnje priznanje „Krunoslav Sukić“ za gotovo tri desetljeća mirovnog i ljudskopravaškog aktivizma | Karlovački informativni web portal

Karlovčanki Jelki Glumičić godišnje priznanje „Krunoslav Sukić“ za gotovo tri desetljeća mirovnog i ljudskopravaškog aktivizma

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, uručene su mirovne Nagrade i Priznanja „Krunoslav Sukić“ za 2018. godinu. Među dobitnicima godišnjeg priznanja je i Karlovčanka Jelka Glumičić koja je priznanje primila za njezino ispravno življenje zbog čega su ju kolege na poslu nekad nazivali „socijalna radnica“, a danas za nju kažu da je ljudskopravašica i antifašistkinja.

„Sve što je Jelka Glumičić u svojih gotovo tri desetljeća mirovnog i ljudskopravaškog aktivizma radila činila je, kao što sama navodi, iz duboke vlastite uznemirenosti koju je porast isključivosti, nacionalizama i nasilja kod nje izazvao. Uznemirenosti jer se, za Jelku, prirodno stanje i duboka potreba za istinskim mirom koji podrazumijeva prijateljstvo, uvažavanje i suradnju između hrvatskog i srpskog naroda, bezglavo, bespotrebno i prema ljudima krajnje okrutno uništavao. Iz svoje uznemirenosti Jelka je činila nezamislivo puno, hrabro, ustrajno da pomogne ljudima i, ujedno time, uznemiravala savjest vlastite sredine ….. Jer radi mira nekada, jednostavno, ne smijemo dati mira!“, piše u obrazloženju ovoga značajnog priznanja Karlovčanki Jelki Glumičić.

Svi dobitnici mirovne Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ za 2018. jesu: Amalija Krstanović (Nagrada), udruga Roda (Priznanje za nenasilnu akciju godine), Jelka Glumičić (Priznanje), Zoran Grozdanov i Nebojša Zelić (knjiga godine za knjigu „Vjera u dijalog“), Rajko Grlić (za knjigu godine „Neispričane priče“), Priznanje Mirotvorna škola 2018 dobile su SŠ Delnice, Ekonomska škola Vukovar i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, a posebno Priznanje dodijeljeno je Luki Omanu.

  • Svečanosti su nazočni bili brojni gosti i prijatelji iz Hrvatske i regije te zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, veleposlanica Kraljevine Norveške Astrid Versto , veleposlanik Kraljevine Nizozemske Hendrik Jan Voskamp , veleposlanica Slovenije Smiljana Knez, te pravobraniteljica Republike Hrvatske Lora Vidović .

    KAportal.hr

  • Odgovori