KAportal Karlovčanka pobjegla od muža i dugova - suprugu se ne mora vratiti, ali će zato morati izbrojati 78.000 kuna | Karlovački informativni web portal

Karlovčanka pobjegla od muža i dugova – suprugu se ne mora vratiti, ali će zato morati izbrojati 78.000 kuna

Jedna će karlovčanka svojem bivšem suprugu morati isplatiti 78.000 kuna troškova kredita. Radi se o pola svote kredita koji su zajedno podigli dok su bili u braku, no on je dug nakon rastave nastavio zatvarati sam. Tužio ju je tražeći novac s kojim je trebala sudjelovati, što mu je Općinski sud u Karlovcu i udovoljio, a njoj dosudio i 5.000 kuna sudskih troškova.

U tužbi je naveo da su u brak stupili 2001. godine, a bračna zajednica razvrgnuta je deset godina poslije. Od tada samostalno brine o zajedničkom djetetu, koje mu je povjereno na čuvanje i odgoj. Zbog zdravstvenog stanja tužene, koje je bila i nezaposlena, podizao je kredite, znatno se zadužio te opteretio svoja primanja. Smatra da je i ona dužna vraćati ih.

Ona se s takvim nečim ne slaže, pa je to trebao utvrditi sud, a svotu nastalu takvim nesporazumom odrediti financijski vještaci.

  • -Prema zakonu proizlazi da je za obveze koje je jedan bračni drug preuzeo radi namirenja tekućih potreba bračne i obiteljske zajednice, kao i za obveze koje su bračni drugovi preuzeli zajednički u vezi s bračnom stečevinom, odgovaraju oba bračna druga bračnom stečevinom i vlastitom imovinom, a takva se obveza evidentno proteže i nakon prestanka bračne zajednice. Kredite koje su stranke podigle i iskoristile za zajedničke potrebe u obvezi su namiriti obje stranke u jednakim dijelovima, pa je slijedom navedenog usvojen tužbeni zahtjev tužitelja i donesena odluka kao u izreci ove presude – zaključio je i odlučio karlovački sud.

    KAportal.hr

  • Odgovori