KAportal Karlovčanin pao s bicikla i jedva preživio, pa dobio kaznu za prebrzu vožnju | Karlovački informativni web portal

Karlovčanin pao s bicikla i jedva preživio, pa dobio kaznu za prebrzu vožnju

Makadam opasan za bicikliste - rekreativce

Karlovčanin Dražen Marić (54) krajem travnja jedva je preživio težak pad s bicikla tijekom vožnje u društvu kolega iz Biciklističkog kluba “Pedala laganini”. Višestruki prijelomi rebara, prijelom ključne kosti, te niz ogrebotina i nagnječenja ruku i nogu sadržaj su podužeg liječničkog kartona rekreativca koji je s bicikla pao na makadamskoj cesti kod mjesta Svoić nedaleko Barilovića. Sretan što je uopće preživio, u čemu je vjerojatno mnogo pomogla sigurnosna kaciga na njegovoj glavi, opravljeni Marić je mjesec dana poslije dobio neugodno iznenađenje – obvezni prekršajni nalog na 1.500 kuna kazne zbog “neprilagođene brzine bicikla osobinama i stanju ceste (makadam), uslijed čega je izgubio kontrolu nad vozilom i pao”.

Uplatnice za plaćanje kazne po prekršajnom nalogu

Policijski očevid napravljen je tek desetak dana kasnije kad je, po ustaljenoj proceduri, Opća bolnica Karlovac zbog nanesenih teških tjelesnih ozljeda PU karlovačkoj uputila prijavu. Revni policajci nesretnom biciklistu su, osim kazne po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zaračunali i svoje troškove boravka na terenu, te izradu fotodokumentacije, sveukupno još 252 kune. Posebno je zanimljiv način na koji su policajci utvrdili da se uopće radi o prekršaju jer valjda se, po slovu zakona, ovakva nezgoda ne može dogoditi slučajno i za nju mora postojati poseban i k tome još kažnjiv razlog. Biciklist u ovom slučaju sigurno nije ugrozio promet makadamskom cestom o čijoj bi se prilagođenosti prometovanju vozila itekako dalo diskutirati. Na cesti nema ograničenja brzine, dok je svakako upitno koliko je to Marić na makadamu mogao “potegnuti” pogonom svojih mišića. Ostaje pitanje na osnovu čega su policajci izračunali preveliku brzinu i koliko je Marić kriv što se baš pod njegovim kotačem našla nakupina šljunka koja ga je u jednom trenutku izbacila iz ravnoteže i zamalo ubila.

KAportal.hr


 • 9 komentara

  1. Rakovac_do_Pekinga

   Očito je Jaca svim službama strogo naredila punjenje proračuna na sve moguće načine.
   Članak 51. stavak 1 je inače vrlo zanimljiv:
   (1) Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

   Otvara bezgranične mogućnosti zlouporabe. Kad god padneš s bicikla može ti nabit kaznu. Nema veze gdje i kako, jesi vozio brzo ili sporo, za apsolutno sve teoretski mogu reć “nije prilagodio brzinu kretanja, jer da je prilagodio predvidio bi zapreku” – pa čak i ako si pao zato jer ti se vrabac samoubojica zabio u čelo.

  2. Ja bih Mariću u svakom slučaju preporučio da napiše žalbu sudu, a ne novinama.

  3. Rakovac_do_Pekinga

   Pa ja se nadam da je to i napravio, slažemo se 100%

  4. to je smiješno i tragično možda je skrivena kamera ? kazna za prebrzu vožnju bicikla svašta…jos ce pisat kazne sto prebrzo hodamo

  5. E moj Dražene, a zamisli da na biciklijadi jedan preko drugog padne stotinjak biciklista, što bi nam tek onda država zaradila, sigurno bi svi dobili prekršajne prijave. Baš se čudom čudim da se toga još nisu dosjetili.
   Ne daj se Dražene, obavezno se žali na višu sudsku instancu.

  6. Rakovac_do_Pekinga

   Hm, da, ovo je izvrsna opaska. Ali možda je bolje to uklonit da ne dobiju neku ideju 😀 Sljedeće godine na biciklijadi fino policajac na biciklu lagano gurne jednog naprijed (njemu se može čak i oprostit kazna), jedno 200 se naslaže preko njega (ne moraju svi past, glavno da se malo nabiju u ove ispred) i eto para…300.000 kuna.

  7. Osvježite “sezonu kiselih krastavaca” najnovijom viješću o “krastavčini” državnom tajniku Ž.Goršiću i njegovoj daljnjoj “dobroljudsko susjedskoj humanosti” u djelima oko i sa Domom Mjesnog odbora. To bi bila vijest, a ne nehotićan i slučajan pad s bicikla !!!

  8. Ovo je klasična birokratska svinjarija.
   I nije to krastavac, to je samo još jedan primjer kako država siluje vlastite građane. U isto vrijeme, blizu mene, na jednoj prometnici ograničenje 50, svi voze minimalno 70, plus motocikli na zadnjem kotaču…
   Ali, to su ljudi izuzeti od zakona. Naravno, policije nikada u patroli…
   Svi smo fol jednaki. Neki su jednakiji od drugih.

  9. also dakle……. od ovih naših MILIcajaca svakodnevno možeš očekivati neku zvizdariju……

  Odgovori