KAportal Karlovčanin Mladen Valjak autor je najbolje fotografije Ulma u 2017. godini: usnimio ju je čekajući svitanje na -13 stupnjeva | Karlovački informativni web portal

Karlovčanin Mladen Valjak autor je najbolje fotografije Ulma u 2017. godini: usnimio ju je čekajući svitanje na -13 stupnjeva

Pobjednička fotografija Mladena Valjka

Karlovački fotograf amater Mladen Valjak autor je najbolje fotografije njemačkog grada Ulma u 2017. godini! Ovo lijepo priznanje Valjku su dodijelili sami pratitelji službenih Facebook stranica Grada Ulma “Ulm – Deine Stadt”, koji su Valjkovu fotografiju prvo odabrali za najbolju u mjesecu veljači, a potom i za najbolju u cijeloj godini u izboru u kojem su sudjelovale samo fotografije mjeseca.

Kao i mnogi mladi Hrvati, i Valjak je bolje plaćen posao i životne uvjete potražio izvan domovine, ali ostao je vezan i za svoju sredinu. Često dolazi u Karlovac, o svojim iskustvima “gastarbajtera” piše na internet portalu udruge Polka Aktiviraj Karlovac, a sugrađanima se ovog ljeta predstavio i foto izložbom u okviru Ljetne KAbine odnosno Dana Radićeve. Bila mu je to i prva samostalna izložba, iako neformalnog tipa, a izlagao je još dva puta na skupnim izložbama u Zorin domu i Trakošćanu. Uz gastarbajterski posao vezan je i nastanak nagrađene fotografije:

– U Ulmu vozim kombi u noćnoj smjeni, a prošle godine baš negdje u ovo doba vraćajući se ujutro kući, ulazeći u Ulm između dva brda: Eselsberga i Michelsberga, par dana za redom bio sam svjedokom predivnog svitanja. Naravno, kao i svatko tko se ikada pokušao baviti fotografijom, vizualizirao sam kadar koji želim uhvatiti, sunce na izlasku iznad Ulmske katedrale, crkve s najvišim tornjem na svijetu (161.5 metara). Dan poslije, na -13 stupnjeva biciklom sam odpedalirao na Eselsberg, našao poziciju, sve pripremio i okinuo 20-ak snimaka među kojima je bila i ova koja je, eto, postala fotka godine u Ulmu.

  • Prvo mjesto ne donosi neku posebnu nagradu osim objave na kalendaru i vjerojatno i plakatu, ali autora veseli.

    – Ne mislim da sam sad odjednom postao jako dobar fotograf, nisam, ali prednost ovakvih natječaja, iako nisu profesionalni i “veliki”, je upravo u tome da se potrudimo i kroz taj trud, vježbu i praksu postanemo malo bolji. Fotkam iz gušta i to ću i nastaviti, kao što bih nastavio i da nije bilo nagrade – poručuje Mladen Valjak.

    KAportal.hr

  • Odgovori