KAportal Karlovčanin Jurica Suhin u Argentini na Olimpijskim igrama mladih sudac u muškoj sportskog gimnastici | Karlovački informativni web portal

Karlovčanin Jurica Suhin u Argentini na Olimpijskim igrama mladih sudac u muškoj sportskog gimnastici

Karlovački gimnastičar Jurica Suhin trenutno je u Buenos Airesu u Argentini gdje se odvijaju (ljetne) Olimpijske igre mladih. Na igrama sudjeluju sportaši koji nastupaju u juniorskim kategorijama, dobi od 14 do 18 godina. Ukupno se odvijaju natjecanja u 37 sportova. Inače, ovo je treće izdanje Igara. Prve Olimpijske igre mladih održale su se 2010. godine u Singapuru, a druge 2014. u Nanjingu (Kina).

– Službeno otvorenje igara bilo je 6. listopada, a zatvaranje igara je 18. listopada. Zanimljivo je da su ovo prve Olimpijske igre koje nisu otvorene na stadionu, već na 9 De Julio aveniji, jednoj od najvećih ulica u Buenos Airesu – kaže Suhin i dodaje – Ovdje sam u ulozi suca u muškoj sportskog gimnastici. Delegiran sam od strane Svjetske gimnastičke federacije (FIG). Na Olimpijskim igrama mladih i suci su mladi, tako da mogu sudjelovati samo suci mlađi od 35 godina. Izuzetak su vrhovni suci po spravama i vrhovni suci cijelog natjecanja. FIG je za ovo natjecanje delegirao suce na temelju rezultata na sudačkom ispitu i iskustvu stečenog na natjecanjima u aktualnom sudačkom ciklusu. Tako da se ovdje nalaze trenutno najbolji mladi suci u gimnastici.

Nažalost, Hrvatska među natjecateljima nema predstavnika u gimnastici (niti muškoj, niti ženskoj, niti ritmičkoj gimnastici). Razlog u tome su izuzetno zahtjevne kvalifikacije i relativno mali broj natjecatelja koji može izboriti nastup a Igrama (svega 36 natjecatelja iz cijelog svijeta).

  • KAŠonline

     

  • Odgovori