KAportal Dok se Karlovčani pripremaju za moguću poplavu, u "zaboravljenom" Vojniću je ona realnost - više kuća odsjekla nabujala Radonja | Karlovački informativni web portal

Dok se Karlovčani pripremaju za moguću poplavu, u “zaboravljenom” Vojniću je ona realnost – više kuća odsjekla nabujala Radonja

Dok Karlovčani, Ogulinci i sve službe pomno prate vodostaje rijeka i strijepe od moguće poplave, za mještane više naselja u Općini Vojnić ona je realnost već nekoliko dana.

Naime, iako se činilo da će prošlogodišnji intenzivni radovi čišćenja korita i obale Radonje na području općine Vojnić spriječiti izlijevanje rijeke, to se nije dogodilo. Radonja se prelila iz korita i poplavila polja u Živković Kosi. To je svakako uzrokovalo brzo topljenje snijega s okolnih brda.

Nekoliko desetaka kuća više nema cestovnu komunikaciju s ostatkom svijeta, jer se voda prelila i preko dva mostića koji su bili spojeni s ostatkom općine. Svoje autombila još jučer su parkirali blizu ceste, pa bi potopljenom dionicom pješačili. Hoće li to moći i tijekom vikenda teško je reći, sve ovisi koliko će se dizati vodostaj nepredvidive rijeke.

  • Mješani još uvijek pamte za njih kobnu 2014. godine kada je Radonja poplavila oko 150 kuća u Vojniću te dijelovima Živković Kose i Okića.

    KAportal.hr

  • Jedan komentar

    1. Nedavno napišem da je riejčica Radonja nabujala i da su zbog toga morali zatvoriti D1. I evo opet. Zašto? Zato što su digli nivoe slapova na Korani ne čiste riječno korito Korane, suzuju protok izgradnjom nasipa pa se voda izlijeva tamo gdje može uzvodno. Riješenje bi bilo prokopati tunel ispod Bbabine Gore i pored Vukmanića i Trebinje sve pustiti u cijevima prema Kupi. To ti je tako kad politika rješava probleme poplava. Što ne uzeti od Europise dvista trista milja eurića to bi bilo ukupno milijarda. Bilo bi puno više za uštinuti.

    Odgovori