KAportal Karlovčani se rijetko odlučuju za vjenčanja na otvorenom ili u vlastitom domu - razlog je praktičan, cijena je "paprena" | Karlovački informativni web portal

Karlovčani se rijetko odlučuju za vjenčanja na otvorenom ili u vlastitom domu – razlog je praktičan, cijena je “paprena”

foto ilustracija – Pixabay.com

Scenu sličnu onima iz brojnih filmova u kojoj se mladenka ili ženik u zadnji čas predomisle i na vjenčanju, bacivši u očaj sve uzvanike i partnera te kažu “ne”,  karlovački matičari, barem oni koji su još uvijek aktivni, ne pamte. No zanimljivih situacija na vjenčanjima je bilo, no to je ništa u usporedbi s događajima koji uslijede tek poslije na svadbenoj zabavi, a koje se često prepričavaju, a neki od njih čak i dobiju status “urbanih legendi”.

U karlovačkom Matičnom uredu sve je više građanskih brakova, pa se ovaj broj polako i izjednačava s crkvenim, iako su crkveni još uvijek u većini.  U 2016. godini je primjerice sklopljeno 115 u građanskom obliku, a 131 u vjerskom obliku. Još 2013. godine omjer je bio puno veći u korist crkvenih brakova i to za jednu trećinu.

Upravna pristojba

 • Iako postoji mogućnost da se sklapanje braka odradi i na otvorenom, u vlastitom domu ili nekom posebnom ambijentu, gotovo svi se sklapaju u Matičnom uredu koji je nedavno preseljen i na novu adresu u Radićevoj ulici. Razlog zbog čega baš i nema takvih “dislociranih” vjenčanja je praktičan jer cijena baš i nije mala.

  – Ukoliko se  brak sklapa u službenoj prostoriji pred matičarem, a što je i najčešće u ovom Uredu, cijena je određena na način da se plaća upravna pristojba od 70 kuna za prijavu i zapisnik namjere sklapanja braka, te 140 kuna za samo sklapanje braka, ukupno 210 kuna.  kaže nam Ines Pavlačić, predstojnica Ureda državne uprave Karlovačke županije koja rukovodi i Matičnim uredom.

  Kalkulator u ruke

  No da bi se brak sklopio izvan službene prostorije Matičnog ureda, cijeli postupak je puno skuplji. Naime, cijena se formira ovisno o udaljenosti mjesta sklapanja braka od službene prostorije, vremenu sklapanja braka, sklapanju braka izvan radnog vremena ili blagdanom.

  – Osnovica za izračun naknade čini prosječna bruto plaća. Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno do 10 kilometara, naknada je 10 posto osnovice. Kilometraža veća od 10 km plaća se u iznosu od 1 posto osnovice za svaki km, a najviše do 30 posto osnovice, pojasnila je Pavlačić.  Nadalje ako se brak sklapa u radnom vremenu od 8 do 16 sati iznos naknade čini 20 posto osnovice, od 16 do 20 sati 30 posto, a od 20 do 22 sata čak 50 posto osnovice. Na blagdane i neradne dane, naknada se iz prethodno vremenskog određenog iznosa uvećava za 100 posto. Ukupan iznos naknade dobije se zbrojem gore navedenih pojedinačnih iznosa.

  Vjenčanje na Starom gradu – 5.560 kuna

  – U kolovozu prošle godine brak je sklopljen na starom gradu Dubovcu. Osnovicu je činila prosječna bruto plaća o 7.945 kuna, udaljenost je do 10 kilometara. Brak je sklopljen u 17 sati (plus 30 posto osnovice) i to u subotu (uvećano za 100 posto), pa je ukupna naknada 5.561 kuna koja je uplaćena u državni proračun, kazala nam je Pavlačić.

  Koliko god vjenčanje na nekoj drugoj lokaciji možda može biti romantičnije utoliko je i skuplje pa se karlovački mladenci za ovu opciju rijetko odlučuju. Naime, u 2017. godini izvan službene prostorije sklopljeno je tek tri braka, a u 2016. samo jedan.

  KAportal.hr

   

 • Odgovori