KAportal U Karlovačkoj županiji radi 527 tvrtki bez zaposlenika - po županijama jedine u Hrvatskoj iskazuju dobit i to 22 milijuna kuna | Karlovački informativni web portal

U Karlovačkoj županiji radi 527 tvrtki bez zaposlenika – po županijama jedine u Hrvatskoj iskazuju dobit i to 22 milijuna kuna

U Karlovačkoj županiji djeluje 527 tvrtki koje nemaju niti jednog zaposlenika tako da je, prema najnovijim podacima FINA-e, čak svaki četvrti poduzetnik bez zaposlenih osoba.

No zanimljivo je da je Karlovačka županija jedina u Hrvatskoj u kojoj tvrtke bez zaposlenika kumulativno ne prikazuju gubitak, već su u plusu i to 22 milijuna kuna.

Po podacima FINA-e, u Hrvatskoj je u 2016. godini poslovalo 114.483 poduzetnika, od čega j4.508 poduzetnika ili 30,1 posto nije imalo zaposlenih. Njihov je udio u ukupnom broju poduzetnika veliki, dok je u drugim pozitivnim pokazateljima vrlo mali.

 • – U ukupnim prihodima 2,3 posto, u dobiti prije oporezivanja 4,8 posto, u dobiti razdoblja 5,1 posto, u izvozu 1,5 postote u investicijama 3,8 posto. S druge strane, njihov udio u gubitku prije oporezivanja je 32,8 posto, a u gubitku razdoblja 32,9 posto, s tim da su poslovali s neto gubitkom u iznosu od 2,8 milijardi kuna, kažu u FINA-i uz napomenu da “Vrijedi istaknuti da su poduzetnici bez zaposlenih, promatrano na razini županija, iskazali neto gubitak u svim osim u Karlovačkoj županiji, gdje su ostvarili neto dobit od 22,0 milijuna kuna”.

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Baš bi me zanimala struktura vlasnika tih tvrtki….
   da li jutro provode na radnom mjestu u gradu ili županiji ili gradskim tvrtkama trošeći naš novac za stvaranje vlastitog dodatnog prihoda.
   Ili su mjesto i način za pranje novca.
   Naravno da ima i onih koji to ne zloupotrebljavaju i polagano podižu tvrtku kako bi se jednog dana mogli u njoj zaposliti, jer suludo se prvo zaposliti i napraviti troškove a tek onda pokušati napraviti neki posao.
   U stvari to je jedini normalan način da si netko stvori radno mjesto.

  2. Pare su na centrifugi.
   Treba vidjeti koliko je takvih tvrtki pobijedilo na javnim natječajima – preprodaja zemljišta (tu su i Očenašekovi kompići), građevinski radovi s kooperantima… – tzv. legalizirana pljačka

   • ernestlaverdure

    Dobro je osnovati par tvrtki kad namjeravaš ići na financijsku nagodbu. Po zadnjim istupima Kolakušića, tu se ništa nije promijenilo.
    Bilo bi dobro napraviti intervju s predsjednikom trgovačkog suda Karlovac.

  Odgovori