KAportal U Karlovačkoj županiji neinvazivno mjerenje tlaka u aorti može se obaviti samo u dugoreškoj Specijalnoj bolnici | Karlovački informativni web portal

U Karlovačkoj županiji neinvazivno mjerenje tlaka u aorti može se obaviti samo u dugoreškoj Specijalnoj bolnici

Dugoreška Specijalna bolnica za produženo liječenje danas je održala 2. Dan otvorenih vrata posvećenih „Arterijskoj hipertenziji i važnosti liječenja“ na kojem je predstavila novu neinvazivnu metodu koja se sada na području Karlovačke županije primjenjuje jedino u Dugoj Resi.

U Ambulanti za kardiologiju i kardiovaskularnu dijagnostiku posjetili smo dr. Hoteita Bachira, spec.internista kardiologa kako bismo na licu mjesta doznali kakvoj metodi se radi.

Arterijska hipertenzija i dalje ima važno mjesto u porastu kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani udar, moždani udar, srčano zatajenje, bubrežno zatajenje i drugo i zato je vrlo važno pratiti kardiovaskularni rizik, a osim mjerenja perifernog arterijskog tlaka potrebno je i mjerenje centralnog aortalnog tlaka koji nam indirektno daje puno podataka o stanju srca kao glavnom dijelu kardiovaskularnog sustava. Centralni tlak u aorti, glavnoj žili koja izlazi iz srca i prosljeđuje krv po cijelom organizmu, do sad se nije mogao izmjeriti ne invazivnim metoda, već samo invazivno u kardiološkim salama. Prošle godine imali smo priliku upoznati se s neinvazivnim metodom mjerenja pomoću uređaja Agedio, a kojeg smo zahvaljujući naporima naše ravnateljice Višnje Mihalić-Mikuljan, uspjeli nedavno i nabaviti. Sad kod pacijenta možemo za desetak minuta izmjeriti tlak u aorti. Primjerice kod pacijenta smo izmjerili povećani tlak, ali i povećanu brzinu protoka krvi u aorti, te nam je uređaj naznačio kako su krvne žile starije 6 godina nego što jesu. Bit liječenja hipertenzije jest da spustimo tlak na periferiji kako bi srcu bilo lakše ispumpati krv kroz aortu. Ovaj nalaz pokazuje da je glavna žila opterećenija nego što bi trebala biti te da terapija nije bila sto posto kvalitetna. Obzirom da je pacijent srčani bolesnik još je važnije da redovito obavlja kontrolu tlaka i da se primjeni odgovarajuća terapija – ispričao nam je dr. Hoteit.

  • Ovom novom metodom danas je pregledano desetak pacijenata u bolnici, no u posljednja tri tjedna od kako je nova metoda uvedena u dijagnostiku u Ambulanti za kardiologiju gdje uz dr. Hoteita za pacijente brine i Ivanka Laslavić, pregledano je niz pacijenata hipertoničara. Uređaj s printerom stoji oko 40 tisuća kuna i za sada ga ima jedino dugoreška Specijalna bolnica za produženo liječenje, a doktor Hoteit napominje kako se nada da će u budućnosti i druge bolnice u Županiji nabaviti ovakav uređaj. Inače, uređaj nije moguće nabaviti u Hrvatskoj već je naručen iz Njemačke, a za sada ga u Hrvatskoj imaju jedino velike kliničke bolnice.

    Dobro bi bilo da svi hipertoničari obave ovu pretragu, kako bismo dobili uvid u stanje krvožilnog sustava i radi praćenja terapije, a sve u cilju smanjenja postotka obola od kardiovaskularnih bolesti – naglašava dr. Hoteit dodajući kako trenutno u Bolnici ima sedam uređaja za kontinuirano mjerenje tlaka, te četiri uređaja „holtera“ za snimanje srca, stoga se nada kako će im Županija, koja je vlasnik bolnice, izaći u susret i pomoći u nabavi još kojeg uređaja, jer imaju velik broj bolesnika. Za sada, kako pacijenti ne bi dugo čekali, uređaje postavljaju i subotom i nedjeljom.

    KAportal.hr

  • Odgovori