KAportal Karlovačkoj vozačici na autocesti pred vozilo izletjela divlja svinja - udar je bio neizbježan, kao i odšteta koja joj je upravo dosuđena | Karlovački informativni web portal

Karlovačkoj vozačici na autocesti pred vozilo izletjela divlja svinja – udar je bio neizbježan, kao i odšteta koja joj je upravo dosuđena

foto ilustracija

Croatia osiguranje i Hrvatske autoceste morat će zajednički solidarno vozačici iz Karlovca isplatiti 8.800 kuna odštete, te još toliko kuna sudskih troškova, jer joj je na autocesti između Jastrebarskog i Karlovca pred automobil istrčala divlja svinja, zbog čega je sletjela van kolnika i udarila u zaštitnu ogradu lakše se ozlijedivši, odlučio je tako nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu.

Nesreća se dogodila 16. prosinca 2016. godine oko 1.40 sati na 36,300 km sjeverozapadne kolničke trake. S vozačicine desne strane na lijevu istrčala je divlja svinja na koju je ona udarila prednjim lijevim dijelom vozila, a potom je u zanošenju sletjela desno van kolnika na meku travnatu površinu, gdje je udarila u žičanu ogradu. Životinja je na mjestu uginula.

– Sud je iz provedenog dokaznog postupka utvrdio nespornim da se životinja – divlja svinja našla na kolniku autoceste A1, kao i da II-tuženik (Hrvatske autoceste) odgovara za sve situacije za osiguravanje sigurnog i nesmetanog prometa kolnikom autoceste. Kako je do prometne nesreće došlo uslijed sraza divljači s vozilom kojim je upravljala tužiteljica, to je sud utvrdio nespornim postojanje odgovornosti II-tuženika za nastalu štetu, jer II-tuženik nije osigurao sigurno i nesmetano odvijanje prometa kolnikom autoceste, a što je bio dužan učiniti obzirom da mu je povjereno gospodarenje navedenom prometnicom – obrazložio je u presudi Općinski sud u Karlovcu.

  • KAportal.hr

  • Odgovori