KAportal Karlovački vijećnik i dugoreški pročelnik Mladen Rakočević dobio odštetu za srnu koju je "pokupio" u Mrzlom Polju prije pet godina | Karlovački informativni web portal

Karlovački vijećnik i dugoreški pročelnik Mladen Rakočević dobio odštetu za srnu koju je “pokupio” u Mrzlom Polju prije pet godina

Prije točno pet godina poznati karlovački SDP-ovac i pročelnik u Gradskoj upravi Grada Duge Rese “pokupio” je srnu u Gornjem Mrzlom Polju, a tek ovih dana dosuđena mu je odšteta, zasad još uvijek nepravomoćnom presudom. Iako je tužio i Hrvatske ceste, sud je odlučio da te troškove, nešto manje od 10.000 kuna za saniranje štete na vozilu, te oko 14.000 kuna sudskih troškova, treba snositi drugotuženi – Lovačko društvo Dubovac, koje gospodari lovištem na tom području.

Lovci krivili Rakočevića

Rakočević se propisno vozio na posao oko 6.30 sati iz smjera Karlovca Riječkom ulicom. Na kolnik mu je iz polja s lijeve stane istrčala srna koja se očito pokušavala vratiti u šumu desno. U udaru je životinja na mjestu uginula a na Rakočevićevom vozilu nastala je šteta na prednjim lijevim i desnim vratima, bočnom ogledalu i pragu.

 • Na toj dionici nema znaka koji bi upozoravao na divljač na cesti, odnosno, nije ga tada bilo, Hrvatske ceste su tvrdile da im Lovačko društvo nikada nije uputilo zahtjev da ga postave, te je to bio jedan od argumenata da se izuzmu od odgovornosti. Naime, Zakonom o lovstvu, lovačka društva su dužna poduzeti sve propisane mjere za sprječavanje štete od divljači. Lovci su pak odgovornost preusmjeravali na vozača, tvrdeći da je morao zapaziti životinju da je vozio propisanih 50 km/h, te da se radilo o njegovoj krajnjoj nepažnji.

  Nije bio pod utjecajem alkohola

  Mladen Rakočević

  Rakočević je ustvrdio kako je u vožnji postupao u potpunosti u skladu s prometnim propisima, pa nije imao nikakvu objektivnu mogućnost izbjeći sraz divljači i vozila, a to je utvrdio sud u svojem dokaznom postupku pozivajući se na policijsko izvješće sačinjeno nakon nesreće. Protiv Rakočevića tada nije pokrenut nikakav prekršajni postupak jer nije prekršio nijedan prometni propis, a i alkotestiranjem je utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola. Vještačenje je pokazalo da je vozio 55 km/h.

  – Slijedom navedenoga sud cijeni da na strani tužitelja nije bilo propusta u ponašanju u prometu zbog kojih bi isti bio potpuno ili djelomično odgovoran za štetni događaj za koji se utvrđuje odgovornost II-tuženika, Lovačkog društva Dubovac – obrazložio je Općinski sud u Karlovcu.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Nije se moglo spavat u karlovačkoj županiji, dok se to nije razriješilo. Napokon!
   Hvala na obavijesti.

  Odgovori