KAportal Karlovački "A je to"? Petračić se obrušio na odluku Vodovoda o smanjenju tlaka u mreži: Građanima novi trošak, cijevi i dalje šuplje | Karlovački informativni web portal

Karlovački “A je to”? Petračić se obrušio na odluku Vodovoda o smanjenju tlaka u mreži: Građanima novi trošak, cijevi i dalje šuplje

foto ilustracija

Najavljeno smanjenje tlaka u cijevima vodovodne mreže od strane karlovačkog Vodovoda i kanalizacije uzrokovat će dodatne troškove suvlasnicima viših stambenih zgrada. Oni će, naime, morati investirati u pumpe a kako bi i u stanovima na višim katovima voda mogla normalno teći.

Ovaj je potez na zanimljiv način prokomentirao nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti…

Nikola Rogoz od kada je stupio na mjesto direktora gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija u koju je došao iz isto tako gradske tvrtke Inkasator dugo je i duboko promišljao kako unaprijediti cijevi pitke vode u gradu Karlovcu. I dosjetio se.

 • Uzeo je u ruku šuplju vodovodnu plastičnu cijev, koja je vjerojatno njegova zaostala igračka i zamislio da kroz nju ide pitka voda njegovog vodovoda kroz koju ju guraju svojim moćnim pumpama. E sad, pitao se mrmljajući si u bradu, kako smanjiti gubitke vode u vodovodnoj mreži koji su sada viši od 50 posto? I dosjetio se.

  Treba smanjiti tlak u cijevima i zasigurno će manje vode iscuriti kroz rupu u cijevi ako u cijevi bude niži tlak! Eureka! Uzviknuo je slavodobitno i pojurio Urbi et Orbi (gradu Karlovcu i svijetu) objaviti svoju zamisao i provesti je u djelo !

  Tako ćemo mi Karlovčani ubuduće , a prema originalnoj i isto tako “genijalnoj” ideji direktora Rogoza štedjeti vodu tako da smanjimo tlak, a ne da pokrpamo cijevi!

  Uz to će i dalje VIK iz bunara gurati vodu pumpama na Švarču i okolna brda i trošiti struju kako bi voda došla na mjesto gdje je povećana njena potencijalna energija i umjesto da je pustimo da se sa 6 bara tlaka slije u naše slavine, lijepo će VIK toj vodi smanjiti tlak na 4 bara, a visoke zgrade će si “lijepo” kupiti velike hidrofore s jakim pumpama koje troše dosta struje da bi nadoknadile onaj tlak koji će VIK nekakvim spravama smanjiti…. što znači da ćemo struju potrošenu da voda dobije tlak opet morati trošiti za istu svrhu.

  A cijevi će i dalje biti šuplje! A je to!

  KAportal.hr

 • 5 komentara

  1. Poštovani gospodine Petracic ma ne mogu vjerovati što sam pročitao. Kako šuple cijevi kad je gospon Mrzljak ulupao puste miliune eurića u njihovu izmjenu a Europica platila.
   Ono što je sigurno a to je da je gospon Rogoz s mjesta direktora Čistoće i Inkasatora došao na mjesto direktora Vodovoda i Kanalizejšns. Katica za sve. Pa ovo je za Noblesovu nagradu u idiotarijama koje nam naši politički direktori svako malo priušte. A naj se sekirati on je kandidat za direktora RCGO dokazao se na Ilovcu građenjem Bob staze. Kakvo će gore tek schranje napraviti?

   • Gospodin Petračić opet nije shvatio genijalnu zamisao gospodina Rogoza da smanjenim gubicima u mreži pomogne kod obrane od poplava. Naime gubici vode od 53-55% su toliko značajni da gospodina Lovrića koji upravlja opskrbom u ViK-u zovu “direktor navodnjavanja”.
    Jedino mi nije jasno kako će smanjenim tlakom u sustavu vodu dogurati do vodosprema na brdima, a da ne podignu tlak u mreži.
    Vjerojatno je novi konzultant (treći ili četvrti po redu) iz Osijeka grada osmislio i koje uređaje za dizanje tlaka će preporučiti kako bi pogodovao proizvođaču. Nadam se da ta tvrtka neće biti iz Osijeka.
    Gospodin Rogoz bi kao strojar morao znati kakvi će biti tlakovi u mreži kad smanji pritisak u mreži na daleki lokacijama sa cijevima malog promjera.
    Možda da si ti korisnici iskopaju bunare?
    A priča o stanicama za dizanje tlaka u mreži i uporabnim dozvolama ne drži vodu jer ViK jednostavno laže kad tvdi da su tako bile projektirane zgrade. Dokaz može biti jer nema podstanice nema priključka za vodu i Vik to nikada nije uvjetovao kod priključenja.

  2. Bio i ja na sastanku u Vodovodu i mogu potvrditi da sam sve upravo tako to shvatio.
   Svaka zgrada viša od 25 m bi morala investirati u te pumpe koje koštaju, kako nam je rečeno, minimum 50.000 kuna.
   Sve te zgrade su sagrađene još za Juge, i pumpe su postojale. Kako je prestala potreba za njima, zbog poboljšanog tlaka, one su jednostavno isključene i odnešene.
   Na moj upit koji akt propisuje da to moramo kupiti (kao što smo npr. zakonski bili siljeni kupiti razdjelnike), Rogoz tvrdi da ni jedna od tih zgrada nije mogla dobiti uporabnu dozvolu da nije pumpi bilo.
   To što je netko od prijašnjih direktora vodovoda odlučio povećati tlak i time te hidrofore učiniti suvišnim, nije bitno, jer novi direktor nudi i novo rješenje, ali ono košta. To naravno, moraju platiti stanari, jer se radi o privatnom vlasništvu.

  3. Gospodin Petračić opet nije shvatio genijalnu zamisao gospodina Rogoza da smanjenim gubicima u mreži pomogne kod obrane od poplava. Naime gubici vode od 53-55% su toliko značajni da gospodina Lovrića koji upravlja opskrbom u ViK-u zovu “direktor navodnjavanja”.
   Jedino mi nije jasno kako će smanjenim tlakom u sustavu vodu dogurati do vodosprema na brdima, a da ne podignu tlak u mreži.
   Vjerojatno je novi konzultant (treći ili četvrti po redu) iz Osijeka grada osmislio i koje uređaje za dizanje tlaka će preporučiti kako bi pogodovao proizvođaču. Nadam se da ta tvrtka neće biti iz Osijeka.
   Gospodin Rogoz bi kao strojar morao znati kakvi će biti tlakovi u mreži kad smanji pritisak u mreži na daleki lokacijama sa cijevima malog promjera.
   Možda da si ti korisnici iskopaju bunare?
   A priča o stanicama za dizanje tlaka u mreži i uporabnim dozvolama ne drži vodu jer ViK jednostavno laže kad tvrdi da su tako bile projektirane zgrade. Dokaz može biti jer nema podstanice nema priključka za vodu i Vik to nikada nije uvjetovao kod priključenja.
   Možda da i Toplana smanji tlak u mreži jer i oni gube toplu vodu.

   https://www.youtube.com/watch?v=1r-RySu59co

   A bunar u prostoru Toplane je ilegalan.

  4. Koliko znam voda sa vodocrpilišta ide u vodospreme koje su u pravilu na višoj koti tako da bi najviši katovi imali tlak od 2 bara. O čemu pričamo o vodovodnim cijevima starim 100 godina? Gradska četvrt Grabrik nije stara 100 godina. Znači ugrade se vodomjeri na određenim punktovima. Ustanoviš gdje su najveći gubici i saniraš taj dio. Ovo što predlaže štovani i gospodin Direktor je “vatrogasna” mjera gdje će se netko dobro omastiti jer je to izuzetno veliki posao i koštati će kao svetog Petra kajgana. Ovo predlaže Rogoz a ne tvrtka koja je izrađivala naručenu studiju po parametrima koje je platio naručilac. Tko je naručio studiju? Koliko je koštala? Dali je neovisni tim stručnjaka pregledao studiju i dao mišljenje? Recimo imam stan na drugom katu. Zbog čega bih morao snositi troškove onoga koji živi na 8, 9, 10, katu?
   Misli da ovo laganini prelazi u delirijum. Kad je pun stol delicija od ića i pića, domaće rakije i gemišta svašta na pamet padne, budži:

   Harač, harač, rajo, treba!
   Tu kukavne jauk raje:
   Hljeba, hljeba, gospodaru;
   Ne vidjesmo davno hljeba!

   Hljeb, u prijevodu, kruh.

  Odgovori