KAportal Karlovačke pravnice u Aquatici - suci Ante Ujević i Jasmina Štrucelj održali predavanje o kaznenom djelu nametljivog ponašanja | Karlovački informativni web portal

Karlovačke pravnice u Aquatici – suci Ante Ujević i Jasmina Štrucelj održali predavanje o kaznenom djelu nametljivog ponašanja

Karlovačke pravnice okupljene u strukovnoj udruzi – Hrvatskoj udruzi žena u pravnoj profesiji jučer su u Aquatici imale novo predavanje u okviru svog ciklusa “Srijedom o pravu”.

Tema je bila “Nametljivo ponašanje- zakonodavni okvir i sudska praksa“, kazala nam je koordinatorica karlovačke podružnice Marina Jarnjević, te dodala kako su predavači ove vrlo zanimljive teme bili Jasmina Štrucelj, sutkinja na Općinskom sudu u Karlovcu te Ante Ujević, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu.

– Imali smo priliku slušati o bitnim obilježjima osnovanog oblika kaznenog djela nametljivog ponašanja iz članka 140. stavak 1. Kaznenog zakona kao i kvalificiranog oblika tog kaznenog djela iz članka 140. stavak 2. Kaznenog zakona. Razmatrane su i sličnosti u odnosu na kazneno djelo prijetnje iz članka 139. KZ/11. te procesne situacije specifične upravo za kaznena djela koje se progone po prijedlogu. Nametljivo ponašanje se u današnje vrijeme vrlo često događa najviše preko različitih internetskih i komunikacijskih alata. Ono može izazvati kod oštećenika tjeskobu i strah koja ga onemogućava u normalnom življenju. Kroz niz primjera iz sudske prakse Općinskog suda u Karlovcu prikazane su specifičnosti ovog kaznenog djela koje je u kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske uvedeno tek Kaznenim zakonom koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, kaže Jarnjević.

  • Okupljenima se obratila i Kristina Bišćan, karlovačka pravnica koje je prisutne izvijestila o održanoj konferenciji koju je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji organizirala na nacionalnoj razini.

    U prosincu biti održano novo predavanje u projektu s temom razlika između j.d.o.o. (jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću) te d.o.o. (društva s ograničenom odgovornošću) u smislu razmatranja predmeta poslovanja društva i načina upisa u sudski registar te mnogih drugih pojedinosti po toj tematici, najavljuju karlovačke pravnice uz poziv svim zainteresiranim kolegicama da se uključe u rad.

    – Nema službenih poziva, sve pravnice su dobrodošle u Hrvatsku udrugu žena u pravnoj profesiji, a primjetno je i pohvalno da se i muški kolege pravnici polako uključuju i podržavaju rad karlovačke podružnice, dodala je Jarnjević.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori