KAportal Karlovačka županija protiv hidroelektrana Lučica i Barilović, ali razmišlja o MHE na Kupi u Karlovcu - bila bi sama investitor ili partner | Karlovački informativni web portal

Karlovačka županija protiv hidroelektrana Lučica i Barilović, ali razmišlja o MHE na Kupi u Karlovcu – bila bi sama investitor ili partner

Apsolutno smo protiv izgradnje bilo kakve izgradnje hidroelektrana koje izazivaju i trebaju nove akumulacije izvan korita rijeka. Zato je Karlovačka županija državi, jer je u izradi plan prostornog razvoja, uputila inicijativu da se iz prostornog plana ukinu lokacije koje su to zahtjevale – radi se o HE Lučica i Barilović.

Izjavila je to dožupanica Martina Furdek Hajdin na sjednici Županijske skupštine, ponovivši, nakon pitanja o MHE u Dugoj Resi, stav Županije o izgradnji hidro i mini hidroelektrana.

 • – Skloni smo tome da na rijekama na kojima postoji pad, gdje su se radile mlinice, mogu koristiti za proizvodnju električne energije, a da ne zahtjevaju novi režim rijeka. I ta izgradnja, naravno, može biti potencijalna jer mora poštivati sve uvjete zaštite okoliša, sedrenih barijera, posebno na Mrežnici. Zagovaramo da potencijal Kupe, nizinske rijeke koja ima duboko korito, prazno, pogotovo u Karlovcu, gdje postoji lokacija na kojoj bi se mogla omogućiti realizacija, nešto bi se podigao nivo, rijeka bi postala puno atraktivija, ne bi se narušio režim, a mogli bi se stvoriti uvjeti za proizvodnju električne energije. Ministarstvo graditeljstva je nadležno za izdavanje građevinskih dozvola, ali smo kao jedinica regionalne samouprave aktivni u izradi i usvajanju prostornih planova i procedurama zaštite okoliša, kazala je Furdek Hajdin.

  Navela je da postoji pozitivan primjer Pleternice, gdje je Grad investitor hidro elektrane koja proizvodi struju za javnu rasvjetu, koji bi mogla slijediti i Županija.

  – U tom smislu promišljamo i mi, možda u budućnosti se uključiti u takav projekt, gdje bi Županija bila investitor ili suinvestitor i dala novu vrijednost i gospodarsku komponentu i javnom sektoru, rekla je Furdek Hajdin.

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Prc, ode još jedan projek mmaradina u hurac. Šteta a sprermili smo 500 stranica dokumentacije za, protiv. A ni kometera više, izgledno je da je dobjo po labrnji od ćifa. Bravo za pročelnicu.

  2. Podignuti razinu vode da bi Kupa bila atraktivnija? Kupa je zapravo vrlo atraktivna i tijekom ljeta, ali izvan grada, gdje nije svedena na ogromni kanal. Nikakvo podizanje razine vode ne može prikriti taj imidž. Valjda pročelnica nije svjesna činjenice da je Kupa zaštićena na EU razini i da bilo kakvo pregrađivanje korita znači štetu za njene stanovnike (zamislite da vama netko na putu do posla stavi skoro nepremostivu barijeru, pa vi smišljajte kako ćete putovati).

  3. Sve je to županov spin. Dobili su svi skupa po “lampi” na Korani i odjednom se moraju prikazati kao veliki zaštitinici rijeka i veliki graditelji na Kupi gdje će poput Pleternice na taj način riješiti javnu rasvjetu. Moš si mislit. Da su kod nas ljudi iz Pleternice u to bi vjerovao, ali kako se radi o županu Jeliću onda to je to priča za Hlebince. Čovjek u 10 godina mandata u Karlovcu nije bio sposoban napraviti podzemnu garažu, a sada bi gradio hidroelektrane. Ma dajte molim vas. Svi znamo da je trtaroš na velike projekte i da od toga neće biti ništa. Zato ventolin mirno spavaj. Krajnji domet oko toga je neki plakat Jelića sa hidroelektranom u pozadini pored Kvake za Hlebince i to je to. Dok prođu izbori. Na kraju ćemo moći napraviti izložbu plakata. Već imamo hotel, pa bazen … Prava priča se odvija na Korani, bolje rečeno treba se skrenuti pažnja sa Korane gdje je grad Karlovac mogao napraviti MHE ali nije i gdje se to sada pokušava predati privatnom investitoru za sitnis. Čisti spin. Na Korani grad ima daleko bolje i izvjesni uvjete za to, ako želi ulagati. Ali se tada postavlja pitanje što je sa turizmom. Jel i ta priča za Hlebince kao što su nam prodali priču o prvoj fazi obnove hotela, koja nije hotel.

  Odgovori