KAportal Karlovačka bolnica dobila endoskopski trakt vrijedan milijun kuna - različite pretrage i zahvati od sada na jednom mjestu | Karlovački informativni web portal

Karlovačka bolnica dobila endoskopski trakt vrijedan milijun kuna – različite pretrage i zahvati od sada na jednom mjestu

– Prostor je prekrasan, oprema odlična, a nadasve je za pohvaliti što u Karlovcu imaju ljude koji znaju i brojeve koji su vrlo značajni i garantiraju sigurnost kvalitete za pacijente. Ovakav je odjel neophodan bilo kojoj, a poglavito općoj bolnici jer bolesti koje se postavljaju endoskopijom, poglavito kad je riječ o karcionomu želuca, debelog crijeva i pluća ovdje imaju dijagnostički temelj i drago mi je što je to sada u Karlovcu objedinjeno na jednom mjestu, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, na otvaranju novouređenog prostora za internističku dijagnostiku Opće bolnice Karlovac koja danas slavi svoj dan.

Na prvom katu glavne zgrade, u endoskopskom traktu, sada se obavljaju gastroskopija, kolonoskopija i bronhoskopija, a pacijenti nakon zahvata oporavljaju u zasebnim prostorijama. Uređen je prostor od 210 kvadrata, te opremljen suvremenom opremom, za što je izdvojeno milijun kuna, a nakon nekoliko desetljeća, pretrage koje su obavljane na četiri lokacije, koncentrirane na jednoj.

– Takve neugodne pretrage, prema novim smjernicama, rade se uz opću anesteziju, nakon čega se osoba mora pola sata do dva oporaviti ako se radi o kakvom manjem zahvatu. Ovdje su zadovoljene potrebe skrbi – monitoriranje, nadzor sestre, terapije, analgezije… kako bi se pacijent mogao “dobiti”, okrijepiti i nakon toga napustiti ustanovu, ispričao je ravnatelj Ervin Jančić.

  • Govoreći o prošlogodišnjem poslovanju Bolnice, kazao je da poslovna godina još nije završila, no da je poslovala shodno mogućnostima i potrebama: svi osiguranici su dobili potrebnu skrb, njegu, lijekove, potrošni materijal, ali financijski će biti u minusu.

    – Bolnica je time poslovala negativno, a može se iščitati iz obveza povišenja plaća po kolektivnom ugovoru, cijene HZZO-a su ostale kao i do sad i time je napravljen raskorak. Cijene lijekova i potrošnog materijala generiraju 6 posto novih gubitaka godišnje, plus dodaci na plaću shodno kolektivnom ugovoru – to su očekivani pomaci ne samo kod nas, nego u zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj, rekao je Jančić.

    KAportal.hr

  • Odgovori