KAportal Karlovac u srijedu obilježava 25. godišnjicu 13. domobranske pukovnije, jedne od najboljih u zemlji | Karlovački informativni web portal

Karlovac u srijedu obilježava 25. godišnjicu 13. domobranske pukovnije, jedne od najboljih u zemlji

– 13. domobranska pukovnija po svim je elementima ocijenjena jednom od najboljih Hrvatskoj. Nisu u njoj, kako se posprdno znalo govoriti, bili starci, nego mladi, zreli, sposobni borci koji su u svakom trenutku znali izvršiti svaku zadaću. 32,5 mjeseca je čuvala i branila ovaj grad, poginulo je 76 njenih pripadnika, bilo je puno ranjenih i da žrtve ne padnu u zaborav, kroz Udrugu 110. brigade osnovat ćemo klub 13. domobranske pukovnije kako bi se obilježavali bitni datumi, rečeno je na današnjoj pressici nekadašnjih zapovjednika i zamjenika zapovjednika ove pukovnije koja će sutra obilježiti 25. godišnjicu osnivanja.

Upravo15. studenog 1992., podsjetio je zamjenik prvog zapovjednika i prvi načelnik Stožera pukovnije Dubravko Tarnik, prvi zapovjednik Vilim Lulić izvijestio je 4. Operativnu zonu da je Pukovnija potpuno spremna preuzeti bojišnicu dugu oko 40 km. Kroz nju je od tada do 30. lipnja 1995., kada je ukinuta, prošlo 3.158 boraca, od kojih 68 žena, čuvala je desnu obalu Korane na mostovima u Mekušju, Turnju i Zastinji, jedinim mjestima, podsjetio je Stjepan Tvrdinić, gdje neprijatelj nije uspio doći na rijeku. Branko Halužan kazao je, između ostalog, da je pukovnija bila vrlo blizu osvajanja vojarne Mekušje, a Nikola Bakale najavio da će o svemu što je prošla biti objavljeno u knjizi kako bi ostao pisani trag o ovoj slavnoj pukovniji.

Sutrašnja godišnjica njenog osnutka bit će obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na Jamadolu u 10 sati, pola sada kasnije kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Suda, a u 10.45 na Turnju, te u 11.30 na Veleučilištu, gdje joj je bilo zapovjedništvo. Sveta misa za poginule pripadnike 13. domobranske pukovnije bit će u 18.30 u crkvi Presvetog Trojstva.

  • KAportal.hr

  • Odgovori