KAportal Solidarnost na djelu: Karlovac postaje dom izbjeglicama iz Sirije - u državne stanove sredinom studenog stiže 10 obitelji | Karlovački informativni web portal

Solidarnost na djelu: Karlovac postaje dom izbjeglicama iz Sirije – u državne stanove sredinom studenog stiže 10 obitelji

foto ilustracija Sanjin Strukic/PIXSELL

Da se i u Karlovačkoj županiji, Karlovcu i Dugoj Resi, uređuju državni stanovi za azilante, KAportal pisao je prije gotovo pet mjesec, a sada je poznato i da će biti useljeni za 15-ak dana.

– Sredinom studenog u Karlovac će stići 48 državljana Sirije (deset obitelji) u izbjegličkom statusu, pristiglih u Hrvatsku temeljem odluke Vlade RH, najavili su iz humanitarne organizacije Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), partnera Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH u projektu integracije izbjeglica u projektu preseljenja, te pozvali građane Karlovca na dobrodošlicu, otvorenost i suradnju.

Dodali su kako je prvih deset pristiglih obitelji započelo s intregracijom u Sisku kao novoj sredini trajnog boravka, a deset obitelji koje će biti preseljene u Karlovac, u državne stanove koje je EU sredstvima uredio i opremio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje,  trenutno je u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Sljedeće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji, nakon čega trebaju početi samostalne živote.

 • – Program preseljenja je izraz međunarodne solidarnosti i podjele odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita (u ovom slučaju Turska), te alat za upravljanje zakonitim migracijama i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice na nezakonitim putovima često izložene. Na ovaj su način izbjeglice prije samog dolaska prošle sve sigurnosne, zdravstvene i druge preglede, utvrđen im je izbjeglički status te su upoznati za svim zakonima, propisima, običajima i načinom života u Hravtskoj. Njihov dolazak je dobrovoljan, dok je integracija započela samim dolaskom u RH, napomenuli su u JRS.

  Podsjetili su da je integracija je dvosmjeran proces pa su otvorenost i susretljivost lokalne zajednice i institucija ključan preduvijet dugoročno uspješne integracije, te naglasili da vjeruju kako će Karlovac svojim novim sugrađanima pružiti podršku, mir, sigurnost i novi početak.

  – Dolaskom u grad Karlovac, osobe pristugle putem projekta preseljenja nastavljaju s intenzivnim tečajem hrvatskog jezika te kreću u proces integracije i pripreme za pristupanje tržištu rada, kako bi što prije i uspješnije postali samostalni i ravnopravni građani koji će svojim radom, kulturom, zalaganjem i vještinama doprinositi zajedničkoj dobrobiti grada i svih sugrađana. Jučer stranci, danas smo susjedi, poručili su iz JRS-a, čiji će stručni tim biti podrška u integraciji novih stanovnika Karlovca.

  KAportal.hr

 • 7 komentara

  1. Krasno, našoj sirotinji ne trebaju stanovi već nek idu raditi u Njemačku i Irsku, nas treba iseliti, a Sirijce naseliti..Baš nam je krasna demografska politika…

  2. Ne vidim problem ako je riječ o obiteljima a ne solo muškarcima. Mogu doprinjeti društvu više od mnogih Hrvata koji će prihvatiti poslove u kojima fali radnika jer Hrvati su postali prefini za njih.

  3. Sinoć na Klasik TV u 21h 30 min poginuo Sava Kovačević. Skefo ga švaba iz šarca. A dan ranije velim ja njemu: O Savo, ne valja nam posao, hebi ga, pobismo sve, Četnike, Domobrane, Ustaše, Balije, Njemce, Talijane, Bugare, i ostale. Ajd ne budali Jurice, veli on meni pa uz nas su Veliki Britanci. Ma znam Savo ali učili smo u školi “Timeo Danaos et dona ferentes”. Nema veze, mi ćemo raditi na podjeli paketića. Za pozdraviti je ova odluka o primanju izbjeglica. Ništa nam nije valjalo i ništa nam ne valja pa je red da netko konačno počne odlučivati u naše ime. Cordonne, Banovina i Lika to je brate čvršće od čelika. I je, samo hebi ga, prazno. Jedno milion ljudi može se komotno naseliti a onda će Ministar Marić zadovoljno trljati rukice o ubiranja PDVa, pa prirezi pa razrezi pa mostarine pa putarine pa desetine Crkvi pa kazne za ne vezivanje pojasa i telefoniranje pa svašta nešto. A i lokalni feudalci (naćelnici) neće morati natezati stanovništvo (brojčano) da bi opstali u svojim futeljama i voziti se bjesnim limuzinama. Dolazi doba prosperitete i napretka.

  4. Sve skeptične muči samo jedna stvar:
   Što s njim ako počini kazneno djelo?
   Bude kažnjen po kaznenom zakonu, dobro.
   A što dalje?
   Nema vraćanja u Siriju, jer su tu zbog toga što im tamo prijeti sve i svašta.
   Može li se to sa sigurnošću provjeriti?
   Kako?

  5. Ne postoji migrant koji je lošije odgojen od ovih Fejsbuk ratnika.

  Odgovori