KAportal KAretrovizor: Kako su se Karlovčani družili sa Chuckom Norrisom u Oklahoma Cityu | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Kako su se Karlovčani družili sa Chuckom Norrisom u Oklahoma Cityu

chuckZa Chucka Norrisa se kaže da je jednom udario konja u glavu i da se od tada te životinje zovu žirafe, to je čovjek koji može zalupiti kružna vrata, oguliti nož jabukom, ubiti jednom pticom dva kamena, čovjek koji ne nosi sat jer on odlučuje koliko je sati…Vicevima o superiornosti ove još uvijek žive legende nema kraja, kao ni kreativnosti u stalnom izmišljanju novih. Taj glumac iz akcijskih filmova B-produkcije nekad je bio ozbiljan majstor borilačkih sportova zahvaljujući čemu je i došao do prve velike filmske prilike glumeći uz legendarnog Brucea Leeja u filmu „Na zmajevom putu“ 1972. godine. Šest godina kasnije, četvorica Karlovčana – koji su s „malim“ zakašnjenjem mogli su gledati taj film na repertoaru kina „Banija“ – imali su priliku stisnuti ruku svom idolu. Naime, 1978. Toni Nobilo, Boško Rupčić, Goran Šabić i Slobodan Martinović- Coco su kao članovi reprezentacije Jugoslavije – što nije čudno s obzirom da je Karlovac bio kolijevka YU tae-kwon-doa – nastupili na svjetskom prvenstvu u Oklahoma Cityu.

U starim novinama pronašli smo samo kratku najavu, ne i kako su tamo prošli, ali je stara fotografija sa sjajne Neskusilove web stranice/foto vremeplova kafotka.net dokaz da susret Karlovčana i Chucka Norrisa nije samo urbana legenda. Inače, još je jedna legenda vezana uz nastup Karlovčana u Oklahoma Cityu. Naime, tamo je u finalu Tonija Nobila, kasnijeg javnog tužitelja u sudskom procesu protiv ustaškog zločinca Andrije Artukovića i današnjeg top hrvatskog advokata, pobijedio „Paragvajac“ Toni Šarić koji je navodno tražio da se na proglašenju pobjednika svira hrvatska himna. Iza imena Toni Šarić krio se Miro Barešić, čovjek „filmske“ biografije, hrvatski nacionalist, osuđen u Švedskoj za ubojstvo ambasadora Jugoslavije Rolovića 1971. godine. Barešić nije dugo ostao u zatvoru, njegovi drugovi oteli su u Malmeu SAS-ov avion, otišli u Španjolsku i tražili da se u zamjenu za taoce pusti Barešić što je i učinjeno. Nakon služenja 18 mjeseci zatvora u Francovoj fašističkoj Španjolskoj, Barešić nije izručen Švedskoj već pušten u Paragvaj pod Stroessneorovom vojnom huntom gdje je promijenio ime, bio tjelohranitelj političarima, bavio se borilačkim sportovima, i stigao do Oklahoma Citya gdje je protiv Nobila nastupio pod paragvajskom zastavom. Kasnije je njegov identitet razotkriven, SAD ga je uhapsio i izručio Švedskoj. Na kraju, ono što nije uspjela UDBA u inozemstvu, dogodilo se u Hrvatskoj; Barešić je pod sumnjivim okolnostima kao pripadnik hrvatskih oružanih snaga dobio metak u leđa u ljeto 1991. u blizini Benkovca.

„Boško Rupčić, Slobodan Martinović, Toni Nobilo i Goran Šabić članovi tae-kwon-do reprezentacije Jugoslavije“, Karlovački tjednik, 24. Kolovoza 1978.

Tae-kwon-de reprezentacija Jugoslavije otputovala je u subotu u Zapadnu Njemačku, gdje će u Stuttgartu i Frankfurtu imati nekoliko pripremnih nastupa uoči svjetskog prvenstva Internacionalne tae-kwon-do federacije, koje će se 9. i 10. rujna održati u američkom gradu Oklahoma City. Boje reprezentacije Jugoslavije branit će i četvorica Karlovčana: Toni Nobilo, Boško Rupčić, Goran Šabić i Slobodan Martinović. Zbog ozljede oka na ovo atraktivno putovanje nije otputovao standardni član reprezentacije Milan Bajić. Naši reprezentativci borit će se u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, prezentiranju obaveznih vježbi i disciplinama razbijanja. Prema riječima Toni Nobila (koji je i trener momčadi), naši borci nisu bez šansi za visok plasman.

Pripremio Tihomir Ivka

 • 6 komentara

  1. a gle A.Nobilo i naš sugrađanin Boško Rupčić

  2. Ne znam prva dva zdesna i onoga najvišeg?

  3. Inače, ovo s Barešićem, da li je istina ili ne, mogu potvrditi samo ljudi sa slike, jer takvih podataka na netu nema.

  4. drugi s desna Boško Rupčić

  5. Upravo je na tv 4 rijeke Coco demantirao postojanje dvoboja Nobilo- Barešić!
   Nikad dogodilo!

  6. Ovaj prvi livo danas više nema kosu! 🙂

  Odgovori