KAportal KAretrovizor: Supkulturna tekovina socijalizma u Karlovcu - snifanje ljepila i "šlagiranje" apaurinima | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Supkulturna tekovina socijalizma u Karlovcu – snifanje ljepila i “šlagiranje” apaurinima

foto ilustracija – KAfotka.net

„Jede se kavijar, pije se džin ima se para, ima se s’ čim, ponekad trava, nikad heroin, jer ja sam guzonjin sin“… Ovako nekako bi se ova slikovita pričica smještena u predratno Sarajevo, mogla precrtati i na predratni Karlovac. Možda je od ovih stihova za Karlovac primjerenija jedna druga pjesma, ona Ramonesa, „Now I wanna sniff some glue“ jer je ljepilo bilo najeftiniji i najbrži način za „šlagiranje“. Ipak, koliko god se u predratno vrijeme podizala panika oko porasta broja narkomana, teške droge su slabo ili nikako dolazile do Karlovca.

Čak i one koje bismo s vremenske distance mogli svrstati u kategoriju djece „crvene“ aristokracije, svoju dokonost i bogatstvo nisu upražnjavali posezanjem za težim drogama. One su u Karlovac došle nekako za Domovinskog rata, jer se iz opće depresivne atmosfere pojavila potreba za uži krug klijentele, ali možda i banalnijeg razloga: postale su dostupnije, prije svega kanalima iz Zagreba, ali i iz pravca juga preko vpjnika koji bi se iz ovog ili onog razloga našli u Karlovcu, a prije rata imali su veze s narkomanskom scenom dalmatinskih gradova. No, osim tog ekscesnog razdoblja koja su kasnije rezultirala s nekoliko tužnih smrti od predoziranja, Karlovac nikad nije imao zabrinjavajuću narkomansku scenu. Ovislio je to svakako i politici PU karlovačke, ovisno o tome tko bio načelnik i zauzimanja stava da li ganjati klince koji zapale joint u parku ili imati nultu toleranciju na svaki znak da u Karlovac dolaze teške droge, prije svega letalni heroin. Poznavatelji scene kažu da se broj heroinskih ovisnika danas u Karlovcu može nabrojati na prste jedne ruke što je svakako podatak s kojim možemo biti zadovoljni. Da se poslužimo neutralnim rječnikom političara, možemo reći da je situacija po tom pitanju u Karlovcu stabilna s tendencijom stagnacije. A kako je bilo u vrijeme kad je droga još bila tabu tema, marihuana trpana u isti koš s heroinom i kokainom, a Apaurin smatran sredstvom za drogiranje mladih? Odgovor pročitajte u tekstu u nastavku, „posuđenom“ iz sad već davne 1982. godine.

„Raste broj narkomana“, Karlovački tjednik, 21.01.1982.

 • Na temelju raspoloživih podataka dobiva se dojam da narkomanija poprima sve šire razmjere i u Karlovcu. Prema procjenama stručnjaka, odjela za borbu protiv narkomanije karlovačkog OSUP-a i liječnika u Medicinskom centru iz Karlovca, danas u gradu ima pedesetak narkomana. Međutim, vjeruje se da je to tek trećina stvarnih uživalaca droge u Karlovcu. Također jer zamijećeno da se narkomanija ozbiljno širi među mladima, a zabilježeni su i primjeri da su na liječenju bile djevojčice stare 13 odnosno 14 godina.

  – Narkomanija nije nepoznanica u našem gradu jer smo se prvi put sa širim razmjerima ovisnosti sreli početkom sedamdesetih godina kada je u Karlovcu bilo dvadesetak narkomana, kaže Božena Mihaljević, rukovodilac Neuropsihijatarskog odjela karlovačkog Medicinskog centra.

  – Sljedeći val narkomanije zamijećen je prije četiri-pet godina kada je osjetno povećan broj narkomana, a slična pojava registrirana je i lani. Ako bi se željela povući neka paralela između ovih karakterističnih razdoblja, mislim da valja upozoriti da se narkomanija sve više uvlači u školske klupe, među djecu mlađu od 18 godina.

  Karlovački narkomani troše sve droge, čak i one najskuplje i najopasnije. Međutim, najviše se koriste tablete koje u kombinaciji s alkoholom imaju gotovo identičan učinak na organizam kao i narkotici. Uz to osjetno je povećan broj ovisnika koji snifaju ljepilo. Ova pojava posebno je zabilježena među najmlađima koji i najčešće, zbog prevelike količine udahnutih para, završavaju u bolnici.

  U razgovoru s liječenim narkomanima saznali smo da se od lijekova najviše koriste: Tevor, Apaurin i barbiturati, odnosno lijekovi koje liječnici izdaju pod strogom kontrolom i samo odraslim osobama.

  U karlovačkom OSUP-u i Medicinskom centru jednodušni su u ocjeni da je u gradu zakazala preventivna akcija na suzbijanju narkomanije, odnosno da je najveći teret u suzbijanju ovog društvenog zla pao na specijalizirane službe OSUP-a i Medicinskog centra…

  Pripremio Tihomir Ivka

 • Jedan komentar

  1. Harf harf narkomani na apaurinima. Onda su danas pedeset posto Karlovčana đankoze.

  Odgovori