KAportal KAretrovizor: Što bi bilo da je robna kuća izgrađena na Zrinskom trgu, a da je neboder u Šebetićevoj postao hotel? | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Što bi bilo da je robna kuća izgrađena na Zrinskom trgu, a da je neboder u Šebetićevoj postao hotel?

Što bi bilo kad bi bilo? Na hipotetska pitanja pouzdanog odgovora nema pa u životu samo možemo subjektivno razmišljati što bi se dogodilo i gdje bismo bili da smo u važnim trenucima u životu odlučili drugačije, da smo izabrali drugu školu, drugi posao, drugog životnog druga…

Isto se pitanje može postaviti i po pitanju našeg društveno-političkog angažmana? Što bi bilo da smo u većini drugačije birali na izborima u zadnjih četvrt stoljeća? Bi li sad živjeli u boljoj, bogatijoj, civiliziranijoj zemlji? Ne možemo znati. Kao što ne znamo u našem političkom karlovačkom mikrokozmosu što bi bilo s Karlovcem i gdje bi sada bio da su naši političari imali više volje i ambicije da počnu s uređenjem Zvijezde, da su osigurali da na mjestu velikog hotela ne dobijemo veliki kafić, da su velike trgovačke centre ostavili izvan centra grada, da su izgradili dovoljno vrtića za svu djecu, da su riješili problem smještaja i cijene usluge Toplane, da su zatvorili deponij na Ilovcu, da su u gradu na četiri rijeke izgradili jedan kamp, da su umjesto poljane s crkvom selske arhitekture i auto-servisom zeleni prostor kod knjižnice pretvorili u park ili perivoj…Da su planirali dugoročno drugačije. Da su uopće planirali dugoročno. Ne znamo i zato ponavljamo iste greške opet i nanovo.

Na ovu „što bi bilo kad bi bilo“ lamentaciju naveo nas je projekt iz davne 1968., promijenjen pred samu realizaciju. Bi li Karlovac danas drugačiji grad da je ostvaren projekt sa slike? Ne znamo, ali priča – ne toliko o smještaju buduće robne kuće, koliko plan da neboder s desne strane u Šebetićevoj ulici koji je u konačnici postao stambeni, bude hotel – ostavlja prilično mjesta za razmišljanje.

„Nova robna kuća“, Karlovački tjednik, 16. svibnja 1968.

Karlovac će dobiti novu modernu robnu kuću, koja će moći potpuno podmiriti potrebe i zahtjeve kupaca na jednom mjestu. Novu robnu kuću zajednički grade sva tri karlovačka trgovačka poduzeća „Tekstil“, OTP i „Tehnomerkur“ i u njoj će se moći kupiti svi artikli s kojima posluju ova tri trgovačka poduzeća.

Nova robna kuća sagradit će se na Zrinjskom trgu na prostoru između postojeće zgrade Komiteta SK i kostura nebodera uz Kupu. Sve postojeće zgrade u ovom bloku će se srušiti i sagraditi robna kuća s parkiralištem koje će moći koristiti i hotel. Parkiralište će se nalaziti na prostoru između robne kuće i hotela (nebodera) u Šebetićevoj ulici. Robna kuća bit će sagrađena od betona, čelika i stakla i dobro će se uklopiti u arhitektonsku cjelinu ovog dijela grada (vidi skicu). Imat će tri kata s prizemljem i podrumom, a površina će iznositi više od 3500 kvadratnih metara.

Raspolagat će s modernim klima uređajima, pomičnim stepenicama (eskalatorima) i liftovima, a u gornjem katu bit će uređena društvena prostorija za razne revije i obavljanje društveno-komercijalnih poslova te degustacioni centar. Cijena ovog objekta je oko 9 milijuna novih dinara, koja sredstva će se osigurati iz sredstava Fonda za unapređenje trgovine i vlastitih sredstava sve tri radne organizacije koje sudjeluju u gradnji. Također je predviđeno da se osiguraju adekvatni stanovi za stanare zgrada koje će se u toku ove i početkom iduće godine rušiti. Početak gradnje predviđen je za 1. travnja 1969. godine. U sklopu izgradnje nove robne kuće riješit će se i pitanje izgradnje hotela uz rijeku Kupu (kostur nebodera). U sklopu gradnje robne kuće pristupit će se i gradnji podzemnog prelaza preko Zrinjskog trga, kako bi se potrošačima omogućio nesmetan i siguran prelaz najprometnije ulice. Podzemni prolaz bit će izgrađen po uzoru na slične pasaže u drugim gradovima gdje će se urediti reklamni izlozi rasvijetljeni neonskom reklamom i slično. Bit će to prvi podzemni prelaz u Karlovcu.

Pripremio: Tihomir Ivka

  • Odgovori