KAportal KAretrovizor: Prometa je bilo manje, ali i savjesti vozača, s mjesta nesreće bježalo se redovno, neki i dva puta (1980.) | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Prometa je bilo manje, ali i savjesti vozača, s mjesta nesreće bježalo se redovno, neki i dva puta (1980.)

kafotka.net

Subjektivni dojam govori da je danas situacija u prometu puno gora nego prije 30-40 godina, da su vozači bezobzirniji, nesreće češće i s težim posljedicama. Ipak, ne treba smetnuti s uma da smo danas u modernom dobu u kojem su nam sve informacije ne samo nadohvat ruke, već i gotovo nemoguće za izbjeći, što stvara dojam daleko većeg broja incidenata (kako u prometu, tako i u bilo kojem drugom segmentu življenja). Tučnjave su, recimo, prije tridesetak godina bile gotovo sastavni dio večernjih izlazaka i nitko nije zbog njih dizao paniku, danas na svaku vijest o fizičkom sukobu reagiramo kao da je na gradskim ulicama pravo krvoproliće, iako sasvim objektivno raznih siledžija i onih kojima vikend nije vikend bez da nabije par šljiva, danas ima puno manje.

U prometu tako “moralna panika” nastaje kada čujemo za bijeg vozača s mjesta nesreće i iako nema sumnje da je riječ o osobito bezobzirnom činu, oni koji misle da je “svijet otišao kvragu” i da “toga prije nije bilo”, jako bi se prevarili. Današnje iznimke prije samo 37 godina bile su gotovo pravilo, kako piše Večernji list iz 2. listopada 1980. godine, iz pera Tome Vičića. Naime, samo u rujnu te godine i samo na karlovačkom području, zabilježeno je čak deset slučajeva bijega vozača s mjesta nesreće. Vijest iz Večernjaka pokazuje i da je tadašnja “milicija” bila vrlo efikasna, ali i tada je nešto “štekalo” u cijelom procesu pa su počinitelji vrlo brzo bili na slobodi i imali priliku čak dva puta pobjeći s mjesta nesreće u samo par dana!

Nesavjesni vozači (Večernji list, 2. listopada 1980.)

  • U posljednjih mjesec dana karlovački prometni milicionari imali su pune ruke posla, tražeći odbjegle vozače koji su prouzročili prometnu nesreću. U desetak slučajeva stradali su biciklisti i pješaci, koje su nesavjesni vozači ostavili ozlijeđene na cesti. U svih deset slučajeva u vrlo kratkom roku prometni milicionari pronašli su vozila i vozače koji su prouzročili prometnu nesreću i pobjegli s mjesta nesreće.

    – Obično nam za pronalaženje krivaca treba samo nekoliko sati – priča Mirko Rakuša, komandir prometne milicije u Karlovcu – Da bismo pronašli nesavjesne vozače upotrebljavamo najmodernija sredstva i opremu, a vrlo često pronalazimo “bjegunce” kemijskim analizama dijelova oštećenog vozila. Krajnji rezultat je podnošenje krivične prijave protiv odbjeglih vozača, a zna se što nakon toga slijedi.

    Rekorder u spomenutom razdoblju je M.F. iz Zadobarja, koji je čak dva puta ozlijedio bicikliste i pobjegao s mjesta nesreće. Prvi puta je to učinio u Ulici Ive Lole Ribara automobilom KA 129-00. Biciklist je završio u bolnici, a samo dva sata nakon nesreće prometni milicionari pronašli su počinitelja i automobil na adresi u Zadobarju. Isti vozač, samo dvadesetak dana poslije, upravljao je kamionom KA 331-17, vlasništvo Novotehne iz Karlovca. U Maloj Jelsi udario je biciklista J.M., koji je teško ozlijeđen, a zatim je pobjegao. U garaži Novotehne na Baniji, već ga je čekala patrola prometne milicije.

     

  • Odgovori