KAportal KAretrovizor: Nemamo „normalni“ deponij, ali barem cijeli grad nije jedno veliko odlagalište smeća kao prije pola stoljeća | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Nemamo „normalni“ deponij, ali barem cijeli grad nije jedno veliko odlagalište smeća kao prije pola stoljeća

foto KAfotka.net

Nismo daleko od istine kad tvrdimo da je Grad Karlovac i Karlovačka županija u svojevremenoj slijepoj ulici što se tiče odlaganja otpada onako kako to priliči 21. stoljeću. Ali, moramo reći da je po tom pitanju situacija ipak bolja nego ikad. Na stranu to što već 40 godina koristimo „privremeno“ odlagalište na Ilovcu koje je godinama doslovno gušilo okolni kraj i što smo tamo istovarili skoro milijun kubičnih metara komunalnog otpada, određenim tehnološkim zahvatima uspjelo se postići da deponij više ne smrdi kao nekada, a da su bajeri nastali kao posljedica kopanja gline bili donekle sretno rješenje dokaz je da je stara gusta hrastova šuma koja okružuje deponij i dalje živa. Ilovac je bio loše rješenje, ali u doba kad su ekološki standardi bili niski moglo se lako dogoditi da se izabere i mnogo gore rješenje. O tome koliko smo se civilizirali u zadnjih pet, šest desetljeća kao društvo i građani u odnosu na odlaganje smeća, najbolje svjedoče napisi iz starih novina.

U doba prije Ilovca, grad koji je industrijski bujao i sa sela privlačio novi proleterijat koji je malo mario za kulturu gradskog življenja, cijeli je bio jedan veliki deponij. Smeće se bacalo gdje se stiglo, čak nakupljalo i u podrumima novogradnji. Nailazimo na kritičke tekstove kako noću nastaju divlja odlagališta od Ruskog puta do Švarče, jedan tekst govori o tome kako se otpadni medicinski materijal iz dispanzera na Baniji, uključujući tu i igle i krvave zavoje, odbacuje u šipražje tik do dispanzera! U dugim desetljećima zaboravili smo na takve stvari, nešto smo se civilizirali po sili zakona, nešto zato jer nam se isplati kao u slučaju plastičnih boca čije bacanje je kao da bacite 50 lipa iz džepa, nešto jer gradska „Čistoća“ svoj osnovni posao radi bolje nego nekad, nešto smo postali ekološki svjesniji sami po sebi. Sad nam slijedi zadnji korak. Da politički čelnici shvate da vremena za gubljenje više nemamo, da je 40 godina privremenog smetlišta na Ilovcu previše i da na otpad počnemo gledati onako kako ga gleda napredni svijet: kao izvor nove energije i zarade.

„Smeće dolazi do grla“, Karlovački tjednik, 21. ožujka 1974.

 • Na posljednjoj sjednici Skupštine općine Karlovac odbornici su postavili nekoliko pitanja zašto se baca, a ne odvozi smeće s područja nekih mjesnih zajednica. Tako je odbornik iz mjesne zajednice Rečica upozorio da se uz cestu Karlovac-Rečica bacaju stari kućanski aparati, razni odjevni predmeti, otpaci i drugo smeće. Isto tako upozorio je da je u posljednjih nekoliko godina postao „običaj“ da građani bacaju raznovrsno smeće, otpatke i uginule životinje u Kupu. Odbornik s Dubovca je rekao da se smeće baca uz cestu kraj vojničkog groblja. I tu raste iz dana u dan sve veća hrpa starih štednjaka, autoguma i raznih otpadaka. U naselju Borlin situacija nije ništa bolja. Na Borlinu se nalazi izvorište pitke vode za dobar dio građana Karlovca. Izvor je ograđen žicom da bi se spriječio prilaz i zagađivanje izvora. Međutim, oko dijela zaštitne zone, koja seže dijelom i u mjesnu zajednicu Velika Jelsa, primijećeno je da građani iz ražinih dijelova grada u noćne sate donose i bacaju smeće, kutije, stare štednjake… I uz cestu IV reda Gornje Mekušje – Turanj raste „smetlište“. Uz obalu Korane ima već toliko otpadaka i smeća da je već došao u pitanje i pristup k obali. Ni u centru grada nije mnogo bolje. Iza gostionice „Šanac“, na platou gdje su nekad dolazili cirkusi, sada „raste“ gomila smeća. Iako se iz ovog malog broja navedenih primjera vidi kakva je situacija u gradu, još ne postoji inicijativa ni od građana, ni od odgovarajućih službi za održavanje mjeseca čistoće. U posljednje dvije godine, kada je mjesec travanj bio proglašen za mjesec čistoće, odvezeno je s gradskih ulica i parkova nekoliko tona smeća. A koliko bi ga bilo sada?

  Pripremio Tihomir Ivka

 • 3 komentara

  1. Moglo se daleko prije poput Preloga i Krka riješiti taj problem međutua čekala se krizna situacija i mogućnost korištenja japagetina na Babinoj Gori. Za to vrijeme razno razni direktorčići dali su truda i na Ilovčku deponiju dovezli 600 000 tona otpada iz jednog dijela Hrvatske. Umjesto da se radi na tome da grad ima 3 – 4 reciklažna dvorišta biti će jedno na Ilovcu drugo mislim kod ostataka Yturbine a treće na Babinoj Gori. Ima mjesta npr napuštena vojarna u Lušiću, nema kompostane, nema ništa. Sad Grad nešto pokušava a ovi sjede u prikrajku i čekaju priliku izmišljajući novi riječi, reoporaba koja ide nakon oporabe a prije toga je uporaba. Grad je talac plana višeg reda a to je PPKŽ i onoga koji je po njemu žvrljao. Umjesto da netko odgovara za schranja na Ilovačkoj deponiji i u svezi glede žvrljanja rečeno je na prezentaciji u Gradu ( voditelj i autor ): OK idemo naprijed, zaboravimo što je bilo tko je jamio, jamio je.
   A da ne bi, nadvili su se ko orlušine iznad Gradonačelnika čekajući priliku da se ponovno umoče u biznis sa smećem. Tko će plaćati kaznene penale? Pa građani naravno. Oni koji bi trebali plaćati, oni su u vinskim podrumima, “kućercima” za odmor na moriju, apartmančići, stanići i klavirići. Službeni autić na uporabi 24 sata dnevno, dnevnice, krkanje mlade janjetine, ispijanje finih vina, izmišljanje novih riječi. Sve će to narod pozlatiti samo vi krkajte i ločite.

   • Više se nitko ni ne sjeća velebnog projekta baliranja otpada na Ilovcu. To je trebalo riješiti sve “naše” probleme sa otpadom. Prvo su nasanjkani Varždinci, onda Karlovačani, ne kraju je ta balirka trebala završiti na nekom otoku…koliko je tu love uludo potrošeno, a predstavljeno je kao tehnologija 21 stoljeća.

  2. portalovac ma nije nitko zaboravio evo i piše http://net.hr/danas/hrvatska/stroj-platili-7-5-mil-kuna-a-koriste-ga-jednom-tjedno/ puno je grijeha SDPOVSKOHDZJOVSKOG centarhalfa koga su na kraju balade šutnuli nogom u rit. Gosp. Polović ni kriv ni dužan morao je kusati sva schranja dvojice pirijašnjih diša. Kad je ukinuo štetne ugovore za grad Karlovac i prekinuo dotok smeća na Ilovačku deponiju šutnuli su i njega kao ono nije dobro očistio snijeg. Zatvorio im pipu iz koje je dobrano curilo. Sad, sad se svi prave blesavi. Ma nema veze imamo krasnu bob stazu na Ilovcu i big šajze sa reoporabom smeća.
   No problemo more garbage in majne dvorišće al bez bivše ekipejšns.

  Odgovori