KAportal KAretrovizor: Nekad je kineski ministar u Jugoturbini bio sitna crtica u novinama, danas bi bio senzacija | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Nekad je kineski ministar u Jugoturbini bio sitna crtica u novinama, danas bi bio senzacija

foto KAfotka.net

Veliki dio izvozne politike u prošlom sustavu bazirao se na kliringu, odnosno prebijanju dugovanja nenovčanim sredstvima. Ta trampa funkcionirala je uglavnom samo s državama koje i same nisu bile tržišne privrede, s arapskim zemljama koje su kao i Jugoslavija pripadale Pokretu nesvrstanih bilo je raznih kombinacija, a u zapadni kapitalistički svijet izvozili smo manje i uglavnom po tržišnoj osnovi. Zapravo, kad se zbroji, jedan od najvećih izvoznih proizvoda u bivšem sustavu bili su sami ljudi koji su s privremenog rada u inozemstvu slali devize svojim obiteljima. Samo 1981. od radničkih doznaka iz inozemstva u Jugoslaviju se slilo tadašnjih 2 milijarde dinara.

U to doba Kina i Kinezi nisu, osim po ideološkoj osnovi, bili neki atraktivni privredni partner. Ali, da su nas u to doba otkrivali dokaz je i napis iz politički burne 1971.-e u Karlovačkom tjedniku. Karlovac je tada posjetio kineski ministar lake industrije u pratnji kineskog ambasadora u Beogradu. Tada je to bila mala crtica u novinama, danas bi bila poslovno-društvena senzacija da nas otkrije i posjeti kineski ministar bilo koje industrije.

„Kinezi u Jugoturbini“, Karlovački tjednik, 16. rujna 1971.

 • Dvanaest članova privredne delegacije NR Kine posjetilo je 13. rujna karlovačku „Jugofcurbinu“. Delegaciju je predvodio ministar lake industrije Cijen Ci Kuang i ambasador NR Kine u Beogradu Tseng Tao. U njihovoj pratnji nalazio se pomoćnik saveznog sekretara za privredu Nebojša Trkulja.

  Uputivši riječi zahvalnosti direktoru „Jugoturbine“ Mići Glediću i cijelom kolektivu, ministar Cijen Ci Kuang je rekao: „Prvi puta sam u ovom kolektivu, ali o njemu znam mnogo. Prije svega zahvaljujući vašem ambasadoru u našoj zemlji Bogdanu Oreščaninu, našem ambasadoru u Jugoslaviji Tseng Taou i pomoćniku saveznog sekretara za privredu Nebojši Trkulji.“

  Kineska privredna delegacija predložila je da se „Jugoturbina“ uključi u projekt izrade programa razvoja kineske brodogradnje. Na prijedlog direktora „Jugoturbine“ ova suradnja proširit će se na razmjenu stručnjaka „Jugoturbine“ sa srodnim kineskim poduzećima.

  Pripremio Tihomir Ivka

 • 3 komentara

  1. Elem, malo nas muci pravopis :

   – jedan od najvecIH izvoznIH proizvoDA
   – valjda se te 1981. slilo tadasnjih 2 mld. DINARA ? Jel 2 mld. “godina” se nije sigurno. Slilo.

   Zanimljiv tekstic i nota inace. Ja se sjecam i posjete izaslanstva DNR Koreje ,a ako se na varam bio je tu i Gadafi (Naser?) sa Titom.
   U tekstu je po meni najzanimljivije uociti kako su ti Kinezi uopce “nasli” Jugoturbinu. Tu se spominje tadasnji ambasador tadasnje SFRJ u NR Kini – Bogdan Orescanin. Ako se ne varam, to je bio covjek sa Korduna.
   Po njemu se kasnije i nazvao inzenjerijski skolski centar JNA u Kamenskom /Mekusju. Dakle “domaci” covjek.

   Bas me zanima ima li u ovo vrijeme Karlovcana kao i onih iz okolice grada, u strukturama sadasnje vlasti i HR diplomacije , a koji bi umjesto “duhovne obnove” cinili ista korisno , u smislu da dovedu strani kapital i razviju gospodarsku suradnju preostale industrije (pa tako i one ex Jugoturbine) sa zainteresiranim stranim partnerima. Dovodjenje stranih trgovackih lanaca u grad ne smatram nekim uspjehom, naravno.

  2. “Samo 1981. od radničkih doznaka iz inozemstva u Jugoslaviju se slilo tadašnjih 2 milijarde godina.” Ispravak: slilo se 2 milijarde svjetlosnih godina…

  3. Bogme su dobro ispekli zanat. Danas su velesila u svakom pogledu. Evo tetec bio nedavno (prošle godine) u Kineskoj ambasadi pa me uputili u onu zgradu ispod nje (odjel za gospodarstvo) Dobar dan – dobar dan evo ja doša donjo par projekata bil mogli radt posa. Pogledali i vele oni meni – ma nekako nam je to premalo da dođemo samo zbog toga. Ajd Vi malo pričekajte kad riješite sve papira javte se. Kolko čujem kupli Krapinske toplice i poneku tvrtku u Hrvatskoj. Ja još nisam stiga ni do Pročelnika. Nikako da savladam prepreke: Imal mene tu i kolko?

  Odgovori