KAportal KAretrovizor: Nekad su ideje političara u djelo sprovodili urbanisti, danas političari sprovode u djelo ideje kapitala | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Nekad su ideje političara u djelo sprovodili urbanisti, danas političari sprovode u djelo ideje kapitala

ka bankaZa samo dva slučaja/razdoblja u karlovačkoj povijesti možemo s apsolutnom sigurnošću reći da je Karlovac građen planski. Prvi put, na samom početku 1579. kad ga je nadvojvoda Karlo ustanovio kao vojnu tvrđavu za sprječavanje prodora Turaka, idealni renesansni grad u obliku šestokrake zvijezde. Drugi put, tek četiri stoljeća kasnije, sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme novog industrijskog izleta i hrabrosti gradskog vodstva da se upusti u gradnju novog Karlovca na kukurizištima preko pruge Karlovac – Rijeke.

Sve između je bilo na razmeđi inercije i improvizacije. U 60-ima 20. stoljeća su općenite ideje političara sprovodili urbanisti, dakle struka, u zadnja dva i pol desetljeća vidljiv je trend da političari prije svega sprovode ono što kapital, odnosno investitori zamisle, pa su nam najvrijednije gradske lokacije zauzeli trgovački centri s prostranim parkiralištima. Nekad davno se puno planiralo, mnogo toga nije ostvareno ili je ostvareno u daleko iza zadanih rokova, ali se barem pokazivala dugoročna ambicija da se na bolje promijeni lice grada. Ovaj put kao primjer iz zaborava izvlačimo stari plan za današnju Mačekovu ulicu (nekad Nade Dimić). Prije 50 godina planirano je brzo rušenje trošnih jednokatnica prema podvožnjaku, no trebalo je proći još 20 godina da taj niz bude srušen (1979.) i još desetak da se tamo počne nešto graditi (prvo moderna stambena zgrada 1987., a onda i nova zgrada Karlovačke banke). Karlovački urbanisti iz 60-ih zamislili su to malo drugačije kao što se vidi iz ilustracije stare pola stoljeća. Što tom prostoru pristaje bolje, presudite sami.

„Grad u očima urbanista“, Karlovački tjednik, 20. travnja 1967.

  • Evo još jednog dijela grada koji uskoro treba da promijeni izgled. U Zavodu za urbanizam su već izradili projekt za dio Ulice Nade Dimić. Ako pogledate fotograiju odmah možete vidjeti da će sve zgrade od podvožnjaka do restauracije „Union“ biti srušene. Na tom mjestu podignut će se stambena zgrada u čijem će se prizemlju nalaziti poslovne prostorije.

    Realizaciju ovog projekta izvest će građevinsko poduzeće „Tempo“. Na ovom prostoru podignut će se 63 stana u koje će useliti i stanari iz sadašnjih zagrada koje su osuđene na rušenje.

    S druge strane ulice već je počelo rušenje zgrada gdje će nove objekte podići građevno poduzeće „Novotehna“. Tako će ovaj dio grada dobiti potpuno drugačiji izgled.

    Pripremio Tihomir Ivka

  • Odgovori