KAportal KAretrovizor: Modernizirano Foginovo povećalo i sigurnost - nekad je utopljenika bilo puno više | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Modernizirano Foginovo povećalo i sigurnost – nekad je utopljenika bilo puno više

foto KAfotka.net

Osim što je jedan od najboljih projekata gradskih vlasti u infrastrukturnom smislu, pogotovo kad se zna njegova niska cijena, temeljito uređenje Foginovog kupališta donijelo je sa sobom i veliki napredak po pitanju sigurnosti građaan koji svako ljeto osvježenje traže na Korani. Iako je nemoguće do kraja isključiti opasnost, činjenica jest da je drastično smanjen broj utapljanja na Korani ako za usporedbu uzmemo vremena prije Domovinskog rata. Ne samo zato jer od uređenja i moderniziranja Foginovog kupališta 2010. godine postoji spasilačka služba, već i zbog toga što su uvedene i neke naizgled banalne stvari poput obavijesti o opasnosti i fizičke zapreke na mjestima koja bi mogla biti potencijalno opasna. Kao što se vidi iz teksta u nastavku, čini se da je u neka druga vremena ljudski život vrijedio manje. Teško je drugačije protumačiti nonšalanciju naspram činjenice da se samo do kraja srpnja mjeseca jedne godine utopilo četvoro kupača na i oko Foginovog kupališta.

„Spasavaoci“, Karlovački tjednik, 31. srpnja 1975.

Prošlog je tjedna Korana „progutala“ još jednu žrtvu. Tužna je ovogodišnja bilanca ove karlovačke ljepotice – četiri utopljena, u ljetu koje i nije primamilo zbog svoje vremenske hirovitosti velik broj kupača, na koje smo navikli u pravim vrućim ljetnim danima.

Što je poduzeto da se ta nazovimo ih, fatalna mjesta na ovoj karlovačkoj rijeci obilježe? Do sada ništa. Često odgovorni koji su upravljali kupalištima, nisu našli za shodno da organiziraju ni službu spašavanja. Karlovačka SOFK (koja od 22. srpnja upravlja i gradskim kupalištem), ima samo jednog spasioca koji dežura od sedam ujutro do sedam na večer. Da li taj čovjek uopće može sve pratiti i obavljati svoju dužnost u danima (subotom i nedjeljom) kada je koranska plaža prepuna i ima čak do 15.000 kupača? Mislimo da odgovor ovdje nije potreban.

Odgovorni u upravi kupališta kažu da bi u punoj sezoni trebalo čak dvadeset ljudi-spasilaca, koji bi čitav dan krstarili obalom Korane, pružali eventualnu pomoć ili upozoravali kupače na opasna mjesta. Međutim, upravljači kupališta žale se da nema financijskih sredstava za ekipu spasilaca. A koliko vrijede četiri ljudska života?

Neosporno je da Karlovac mora imati ekipu spasavalaca. Zanimljivo je da u Karlovcu postoji i stručnjak, diplomirani dobrovodjni spasavalac u vodi, koji je voljan da svoje znanje prenese na druge. No izgleda da se nitko nije htio sjetiti da to iskoristi, mada se on nudio za predavača za seminar za spašavanje. U Zagrebu, osim toga postoji i Društvo za spašavanje u vodi, ali ni to kao da se ne zna. Povrh toga nije sve u spasavaocima. Ljudski životi čuvaju se i tako da se eliminiraju sva opasna mjesta, uređenjem dna rijeke i da se označe opasna mjesta. O svemu tome pisali smo i prošle godine. Ne ponovilo se i dogodine.

Pripremio Tihomir Ivka

  • Odgovori