KAportal KAretrovizor: Kipuću vodu u Rečici tada "naša" INA je otkrila još prije 30 godina - sad naši lokalni vlastodršci otkrivaju toplu vodu | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Kipuću vodu u Rečici tada “naša” INA je otkrila još prije 30 godina – sad naši lokalni vlastodršci otkrivaju toplu vodu

I dok čekamo studiju isplativosti geotermalnih izvora u Karlovcu i njegovoj okolici koju su gradski čelnici obećali za početak ove godine, a sad smo, eto već na njenoj polovici, i još ništa, nije zgorega podsjetiti se iz starih novina ideja i istraživanja na ovu temu iz vremena kad se time nisu bavili političari nego struka. Konkretnije, INA dok je bila socijalistička firma, ali naša, za razliku od sad kad smo je prodali za „siću“ Mađarima kojima se živo fućka za energetske i bilo kakve druge strateške interese ove države, važan je samo goli profit, kako to i dolikuje ovom našem bajnom kapitalizmu.

Dakle, INA je u prošlosti više puta i na više mjesta istraživala karlovačko podzemlje, prije svega u potrazi za naftom jer je bilo indicija da je na području Rečice ima duboko ispod površine. Bušenja su počela početkom osamdesetih i u šest godina nafta i plin nisu pronađeni, no u kasnijoj fazi istraživanja pronađeno je bar nešto potencijalno iskoristivo; topla voda, dapače kipuća.

To je otkriće najavljivano kao nova era grijanja u Karlovcu, baš kao i danas. Samo tada smo već bili u fazi konkretnih istraživanja i bušenja pa se stvar nije pomakla s mjesta 30 godina. Sad krećemo ponovno od nule, od preliminarnih istraživanja, studija izvodljivosti i isplativosti i – dakako – osnivanja gradske tvrtke. Nažalost, nemamo zašto biti previše optimistični vezano uz ambiciozni plan alternativnog grijanja karlovačkih stanova i kuća, ako gledamo empirijski po drugim slučajevima. Ne treba ići dalje od činjenice, nama tvrtka koja vodi imaginarni Centar za gospodarenje otpadom nije došla ni do faze makete, a za to veliko ništa isplaćuje redovito plaće na teret poreznih obveznika već puno desetljeće. Eksploatirali bi toplu vodu iz dubokog podzemlja, a nismo u stanju podići ni običan deponij za komunalni otpad.

 • „Nova era u grijanju Karlovca“, Karlovački tjednik, 09. lipnja 1988.

  Na bušotini Karlovac 3, kako se zove lokacija u šumama kraj Rečice, radnici INA-Naftaplina prije desetak dana pronašli su velike količine tople vode. Prva istraživanja pokazala su da se radi o većem energetskom potencijalu.

  Prva ispitivanja geotermalne vode, rekao je uz ostalo Zdenko Trtanj, rukovodilac bušećeg tornja Karlovac 3, pokazala su da iz ove bušotine na dan izlazi 1200 kubika tople vode koja na površini ima temperaturu od 95 stupnjeva Celzijusa. Na geotermalnu vodu naišli su bušači već na 1800 metara, a sloj tople vode protječe na više od 1000 metara u dubinu. Prema prvim ispitivanjima voda ima malo mineralnih sastojaka pa je izuzetno pogodna za korištenje u privredi i komunalnim djelatnostima, zaključuje Trtanj.

  – U ovom času je teško govoriti o perspektivama ovog nalazišta, odnosno o mogućnostima da se topla voda iz rečičke šume dovede u Karlovac, jer – istakao je Marijan Glas iz službe istraživanja INA –Naftaplin – daljim ispitivanjima utvrdit će se količine ove vode na lokaciji Karlovac 3 i rezervoarske karakteristike kako bi se mogle dati procjene izdašnosti pa i trajanje ležišta.

  Dakle, za bilo kakvu dalju akciju potrebna su istraživanja, međutim ovi podaci o bušotini i kvaliteti tople vode ukazuju da ima mjesta optimizmu. Na primjer, iz ove bušotine topla voda izlazi pod pritiskom od 3,5 bara, što je dovoljno za eksploataciju, nadalje izvor je vrlo izdašan, a visoka temperatura vode omogućava da se bez većih gubitaka dovede na veće udaljenosti…

  Mogućnost da se geotermalna voda iz Rečice koristi za potrebe Karlovca, predstavlja bez sumnje veliki izazov jer eventualni pozitivni nalazi, da se topla voda može koristiti za industriju i grijanje zgrada, predstavljaju za Karlovac i okolicu velike razvojne perspektive. Naravno, ne treba se zanositi da je topla voda iz zemlje jeftina stvar, jer puna ekonomska eksploatacija takvih izvora zahtjeva pozamašna ulaganja.

  Istraživanja u šumama oko Rečice, koja s prekidima traju već više od šest godina, potvrdila su da na ovom području nema nafte ni plina, čak ni u tragovima.

  Pripremio Tihomir Ivka

 • 8 komentara

  1. Vlasnik bušotina je MOL. Cijevi su zahrđale kao i one u Slavonskom Brodu. Dokumentacija postoji samo treba pitati i odgovoriti će se. Ono sve što je autor članka naveo da treba raditi netko mora platiti a to košta do bušenja puno, puno novca koje Grad nema. Grad pokušava staviti šapu na istražno područje geotermalnoog polja i potencijalnog investitora staviti u jaram na foru potpisa otkupa proizvedene energije “pola pije pola Šarcu daje, Kraljeviću Marko. Koliko čujem u kuloarima nedavno bili iz Njemačkog investicijskog fonda u svezi glede kompletnog posla i pride obnova toplovodne mreže u Karlovcu. Ponudili smanjenje troškova grijanja za 15 -20% To bi nadoknadili proizvodnjom struje. Dobili nogom u rit i otišli u Srbiju investirati novac. Prdnuli mi za tričavih 100 000 000 00 eurića.
   Ima na našem području i nafte i još geotermalnih polja npr.. prema Krašiću prema Babinoj Gori prema Glini itd..
   Studija isplativosti radi se na osnovu ulaznih i izlaznih parametara. Znači kolika je proizvodnja energije i koliki su zahtjevi za njom. Koliko košta postrojenje za te potrebe i rok isplativosti istog. Nema se dosta podataka a radi se studija, npr. kolika je mogućnost min i max dobave energije. Trla baba lan sa podacima iz Rečičke bušotine. Studija isplativosti!? Ma baš bi je volio vidjeti ako ne završi u ladici kao za vrijeme mandata Graditelja mostova.
   http://www.poslovni.hr/after5/karlovcani-otkrivaju-toplu-vodu-10560

  2. ” 4: Total investment in plant and wells and expenses
   Investment in wells for utilization of geothermal energy kn
   A) Mining works on production well 1 500 000.00
   Retrieval of 5 1/2 ” tubing 1000 m
   Perforation and testing
   Installation of sucker rod pump
   B) Production equipment 3 380 000.00
   Sucker rod pump, cable, VSD
   Exp. Head, gates
   Spare sucker rod pump
   C) Mining works on injection well 800 000.00
   Retrieval of equipment
   Perforation and testing
   Injection test
   D) Injection equipment 520 000.00
   Exp. Head, gates
   TOTAL kn 6 200 000.00
   Investment in plant for utilization of geothermal energy kn
   Binary plant 7 100 000.00
   Heat plant and heating pipes network to consumer – 5000 m 10 000 000.00
   Instrumentation and remote surveillance system 6 000 000.00
   Documentation and issuing of construction licenses 300 000.00
   Connecting pipelines, pipe fittings, metering stations 709 800.00
   Injection pump 500 000.00
   Connecting trunk line – 3km 1 560 000.00
   TOTAL kn 26 169 800.00
   TOTAL INVESTMENT kn 32 369 800.00
   Hk – dubina krovine ležišta, m
   Panonski bazen ima povoljne geotermijske gradijente, a prosječni geotermalni gradijent je G =
   0,049°C/m (GEOEN 1998). Geotermalno polje Rečica nalazi se u istražnom prostoru
   Karlovačke subdepresije. Na bušotini Ka-3 ležišna temperatura procijenjena je prema
   geotermalnom gradijentu izračunatom iz podataka DST mjerenja (INA Naftaplin 2006). Na
   dubini HDST = 2511 m temperatura iznosi Tmax = 120°C. Iz tih podataka dobiven je
   geotermalni gradijent Gt = 4,32°C/100 m, kod čijeg je proračuna uzeto u obzir da je srednja
   godišnja temperatura okoliša ušća bušotine 11,6°C. Prema tom gradijentu procjenjuje se da na
   dubini H = 2821 m srednja temperatura iznosi: tsr = 133°C. Na bušotini Ka-2 ležišna
   temperatura iznosi Tmax = 139°C. Procijenjena je prema geotermalnom gradijentu izračunatom
   iz podataka DST mjerenja na dubini HDST = 3344,4 m. Iz tih podataka dobiven je geotermalni
   gradijent Gt = 3,81°C/100 m. Prema tom gradijentu procjenjuje se da je na dubini H = 3806m
   temperatura 157°C. “

  3. Dogradonačelnik Ivan Mrzljak je rekao da će Grad u ovom poslu i osmišljavanju projekta, a prvenstveno izradi studije ekonomske isplativosti, koja bi trebala biti gotova sredinom siječnja, pratiti Energetski institut Hrvoje Požar .
   Da li je studija gotova i gdje bi se eventualno mogla dobiti na uvid, oće ići na javnu raspravu ako netko ima informaciju

  4. Komunjare su čak i toplu vodu otkrivali bolje nego HDZ.

  Odgovori