KAportal KAretrovizor: Karlovcu nedostaje kapaciteta u Domu umirovljenika, možda bi inspiraciju vlastodršci mogli dobiti u starim projektima | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Karlovcu nedostaje kapaciteta u Domu umirovljenika, možda bi inspiraciju vlastodršci mogli dobiti u starim projektima

Prema posljednjim dostupnim podacima, interes za smještaj u Dom umirovljenika „Sv. Antun“ deseterostruko nadmašuje njegov sadašnji kapacitet od 222 korisnika. Taj veliki raskorak ponude i potražnje tek djelomično nadoknađuje činjenica da privatni domovi manjeg kapaciteta niču poput gljiva poslije kiše, ne iz altruizma nego iz izgledne mogućnosti za zaradom. No, redova za smještaj u njih nema jer su za početak skuplji, a javna je tajna i da je usluga u „društvenom“ Sv. Antunu ipak najbolja kad se uzmu u obzir svi relevantni parametri. I inače, postoji mišljenje da privatizacija takvih ustanova općenito nije najpametnija ideja i da je tek nužna kompenzacija (koju opet na kraju plaćamo iz proračunskih sredstava), za nesposobnost društvene zajednice (čitaj – političkih vlasti), da izgradi nove ili proširi stare kapacitete Doma umirovljenika „Sv. Antun“. Doduše, nakon što je vojska prepustila vojnu ambulantu u neposrednoj blizini Doma, izgledno je da će se tamo otvoriti depadansa za posebnu kategoriju umirovljenika koji trebaju stalnu pomoć, prije svega onih s Alzheimerovom bolesti, no sve je to minorno i daleko od stvarnih potreba.

U doba kad su više generacija jedne obitelji živjele zajedno pod istim krovom, nije bilo toliko potrebe za smještaj umirovljenika, no svijest o potrebi izgradnje takvih ustanova starija je od pola stoljeća. To potvrđuje i tekst iz lokalnog tjednika otisnut turbulentne 1971. godine u kojem je ideja već bila na razini projekta. I lokacija je već bila zacrtana, no kao mnogo puta prije, tada i kasnije, mnogi su se planovi mijenjali, bacali u koš i iznova smišljali. Ipak, za razliku od današnjih dana velikih (predizbornih) riječi i malih djela, do cilja se na kraju i stizalo, kao i u slučaju Doma umirovljenika koji danas nosi ime „Sv. Antuna“. Trebali bi današnji političari mogli baciti oko na stare projekte i makete, možda dobiju inspiraciju da sagrade nešto što ovome gradu stvarno treba.

„Dom penzionera“, Karlovački tjednik, 25. veljače 1971.

  • Sutra (petak, 26. veljače) u Galeriji slika „Vjekoslav Karas“ otvorit će se izložba idejnih skica i maketa za hotel umirovljenika koji se treba graditi u Karlovcu. Gradnja tog objekta trebala bi započeti ovog proljeća na slobodnom prostoru u Ulici Nade Dimić, nedaleko stare bolnice.

    Na izložbi u Galeriji slika bit će prikazana tri rješenja za hotel umirovljenika, rješenje projektnog biroa AGI iz Karlovca i Tempa iz Zagreba koji dijele prvu i drugu nagradu, te otkupljeno rješenje Industrogradnje iz Zagreba. Za AGI rješenje je napravio dipl. inž. arh. Marijan Žugčić, autori rješenja Tempa su dipl. inž. arhitekti Lidija Grescko-Krstevski i Lidija Delić dok su rješenja Industrogradnje dali dipl. inž. arhitekti Vinko Bakulić i Đuro Mirković.

    Ovom izložbom pružit će se umirovljenicima Karlovca i drugim građanima prilika da kroz makete i skice stvore utisak o objektu kojeg gradi Komunalni zavod za socijalno osiguranje Karlovca.

    Pripremio Tihomir Ivka

  • Odgovori