KAportal KAretrovizor: Da je crkva Presvetoga Srca Isusova građena prema prvonagrađenom arhitektonskom rješenju, Novi centar bi bio urbanistički puno skladniji | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Da je crkva Presvetoga Srca Isusova građena prema prvonagrađenom arhitektonskom rješenju, Novi centar bi bio urbanistički puno skladniji

Župa Presvetog Srca Isusova u Karlovcu najmlađa je karlovačka župa, osnovana 1981. godine dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Odluka je bila logična jer je između dvije stare gradske župe, Švarče i Dubovca, nastao Novi centar, najnaseljeniji dio Karlovca. Župa je u početku bila svojevrsni beskućnik, pa je u Senjskoj ulici otkupljena privatna kuća za potrebe liturgijskog života. Sa samostalnošću Hrvatske i dolaskom demokracije, župi je omogućeno služenje misa u u Domu Hrvatske vojske, da bi konačno na kraju 1991. godine tadašnja gradska vlast vrijedno zemljište pored Doma HV-a poklonila Crkvi s namjerom da se na tom prostoru sagradi crkva i župni dvor.

Kao što znamo, na kraju je ispalo da je Crkva podigla okružju urbanistički neprimjerenu zgradu, arhitektonski mediokritetsku i promašenu, inferiornu onoj sv. Josipa, sazidanoj tridesetak godina ranije u okružju obiteljskih kuća na Dubovcu.

Listanje starih novina sugerira da nije trebalo biti tako da je bilo malo više političke volje i pameti. Naime, diskrecijskoj odluci nekoga s malo osjećaja za lijepo i moderno u Crkvi i(li) vlasti sve je učinjeno po „pravilima službe“. Kad je odlučeno da se ide u gradnju pastoralnog centra u Novom centru raspisan je pozivno-anonimni natječaj za najbolje rješenje i među pet pozvanih odabrao je tri rada i najboljim proglasio onaj Ivana Antolića.

 • Zašto po tom radu nije sagrađena crkva, ostaje pitanje. U svakom slučaju, sudeći po maketi, karlovački Novi centar bi skladno bio upotpunjen novom građevinom, za razliku od sadašnjeg rješenja koje (uz urbanistički i funkcionalno neprimjereni auto servis na drugoj strani velike zelene površine), predstavlja svojevrsnu urbanističku šaku u oko.

  „Izložba maketa“, Karlovački tjednik, 30. studenog 1995.

  U organizaciji Župskog građevinskog odbora župe Presvetog srca Isusova Novom centru u Karlovcu završen je pozivno-anonimni natječaj za najbolje idejno arhitektonsko rješenje Pastoralnog centra iste župe. Od pet pozvanih natjecatelja stručni žiri ovim je redoslijedom odabrao tri najbolja rada i podijelio nagrade:

  1. nagrada rad pod šifrom A autora Ivana Antolića iz Zagreba

  2. nagrada rad pod šifrom D autora Jasne Nosso i Luje Schwerer iz Zagreba

  3. nagrada rad pod šifrom B autora Aleksandra Bašića iz Zagreba

  Prvonagrađeni rad (crkva] tlocrtno je šesterokut (heksagon ] što podsjeća na starogradsku jezgru grada Karlovca – Zvijezdu.

  Crkva oblikovno sliči na starokršćanske crkve sa suvremenIm arhitektonskim izrazom uklapa se u dio prostora koji je okružuje. Pročeljem je okrenuta sjeverozapadno, prema budućem trgu i locirana je više prema novoj tržnici grada Karlovca.

  Svi natječajni radovi s maketama bit će od 1. do 7. prosinca 1995. izloženi u prostoru Gradskog muzeja u Karlovcu. Pomoć za izgradnju ovog dragog i potrebnog objekta može se osobno predati u Župnom uredu ili uplatiti na bankovne račune Župnog ureda…

  Pripremio Tihomir Ivka

 • Odgovori