KAportal KAretrovizor: Bivša Jugoturbina s američkim vlasnikom gubi razvojni odjel, a nekad su u Karlovcu razvijali nuklearni program | Karlovački informativni web portal

KAretrovizor: Bivša Jugoturbina s američkim vlasnikom gubi razvojni odjel, a nekad su u Karlovcu razvijali nuklearni program

Nuklearna elektrana Krško

Sa žalošću pratimo poteze zadnjeg vlasnika najvitalnijeg dijela nekadašnje karlovačke metalske mega tvrtke Jugoturbina, koja je u naponu snage i ambicije zapošljavala kao SOUR (složena organizacija društvenog rada) danas nevjerojatnih deset tisuća radnika, od toga u samom jugoturbinskom bazenu iliti poslovnoj zoni kako se to danas naziva, šest tisuća. Dakle, treći strani vlasnik Tvornice parnih turbina (kao dijela Jugoturbine) nakon 1990-e godine, odnosno vodstvo američkog General Electrica, neosjetljivo na karlovačku metaluršku ostavštinu, tradiciju i kontinuitet razvoja, bez potrebe da razbija glavu što znači ukidanje odjela inženjeringa za jedan grad kao što je Karlovac, namjerilo se upravo učiniti upravo tako nešto. Vođen hladnom logikom profita, odlučili se da im odjel razvoja, odnosno metalurška inteligencija u Karlovcu više ne treba i zacrtali su se riješiti 130 inženjera koji su kao odjel činili tu karlovačku metaluršku inteligenciju. Koga briga što je to loša vijest za Karlovac i za njegov dugoročni razvoj. Što pljačkaškom privatizacijom, što lošom politikom Karlovac je – kao nekad jaki industrijski grad s vrhunskom industrijskom inteligencijom – u zadnjih 28 godina samostalnosti jednostavno gasio svoje razvojne odjele u mnogim industrijama, a onda i samu proizvodnju u mnogo slučajeva. Čast izuzecima kao što je HS produkt. Uz ovu žalopojku, mali podsjetnik na stara vremena kad je Karlovac kao sredina prštao od ambicioznosti i kad je malo toga bilo nemoguće i nedostižno, računajući tu i odjel za razvoj nuklearne opreme…

„Osnovan odjel za razvoj nuklearne opreme“, Karlovački tjednik, 21.01.1982.

„Jugoatomenergo“, poslovna zajednica za projektiranje i izgradnju nuklearnih elektrana, i nuklearna elektrana „Krško“ potpisali su sporazum o međusobnoj poslovno-tehničkoj suradnji na održavanju i remontu naše prve nuklearke. Članovi „Jugoatomenerga“ su 12 kolektiva jugoslavenske strojogradnje i elektrotehnike, među kojima i SOUR „Jugoturbina“, odnosno radne organizacije: Tvornica parnih turbina, Tvornica dizel motora i Tvornica pumpi.

  • Ovo gotovo ne bi zaslužilo širu pažnju od obične novinske vijesti da se ne radi o povijesnom datumu za jugoslavensku privredu. Prodor je to, sasvim je izvjesno, domaće strojogradnje u nuklearni program, stvaranje privrednog jezgra koje će danas sutra biti sposobno da projektira, izgradi i vlastitim snagama opremi nuklearnu elektranu. Na „Krškom“ se, naime, neće stati. Predviđeno je da se do kraja stoljeća u Jugoslaviji izgradi još devet nuklearnih elektrana snage 1000 megavata. Razvijanjem poslovne zajednice „Jugoatomenergo“, odnosno njezinih članica, oslobađamo se ovisnosti od uvoza opreme i znanja za nuklearke, a stvaraju se i uvjeti da se kao proizvođači opreme za nuklearne elektrane s vremenom pojavimo u zemljama trećeg svijeta.

    Kolektivi SOUR-a „Jugoturbina“ u tome imaju veliku ulogu i, već sada, određeno iskustvo. Tvornica parnih turbina debitirala je u „Krškom“ gdje je montirala i i preuzela održavanje turbine „Westinghouse“ snage 664 megavata. U izgradnji naše prve nuklearke zapisano je i ime Tvornice pumpi. Ovaj kolektiv je u kooperaciji s KSB-om isporučio dvije rashladne pumpe i nekoliko manjih iz vlastitog proizvodnog programa. Tvornica dizel motora, radna organizacija s najviše iskustva u opremanju nuklearnih elektrana, preuzela je održavanje havarijskog agregata. Već 1976. godine Tvornica dizel motora isporučila je za potrebe nuklearne elektrane u SSSR-u havarijski dizel agregat, a do sada je proizvedeno 15 takvih agregata koji se mogu montirati u svaki nuklearnu elektranu snage do 1000 megavata.

    Kako bi spremno dočekala izgradnju naše druge nuklearne elektrane SOUR „Jugoturbina“ osnovala je Odjel za razvoj nuklearne opreme čiji je osnovni zadatak proširenje i usavršavanje programa u okviru „Jugoatomenerga“ i proučavanje nuklearne tehnologije u svijetu. U suradnji s Elektrotehničkim i Strojarskim fakultetom iz Zagreba, te s drugim institutima i tvornicama školuju se potrebni kadrovi.

    Utvrđeni su i konkretni razvojni zadaci pojedinih kolektiva. Tvornica parnih turbina priprema se za izgradnju nove tvornice koja će, prema licenci švicarske tvrtke BBC, moći proizvoditi turbine i do 1000 megavata…U tvornici pumpi intenzivno se radi na pripremi dokumentacije za proizvodnju glavnih i pomoćnih napojnih pumpi za potrebe nuklearnih elektrana zemalja SEV-a. Ugovorom je dogovorena isporuka 25 glavnih i 20 pomoćnih napojnih pumpi. Tvornica dizel-motora se svojim motorima dokazala (SSSR i Čehoslovačka) i osigurala daljnje poslove kako u zemlji tako i u inozemstvu.

    Pripremio Tihomir Ivka

  • Odgovori