KAportal Kampanja WWF-a stiže na karlovačke rijeke - HE se često prikazuju kao prihvatljive i "zelene", a zanemaruje se utjecaj na okoliš | Karlovački informativni web portal

Kampanja WWF-a stiže na karlovačke rijeke – HE se često prikazuju kao prihvatljive i “zelene”, a zanemaruje se utjecaj na okoliš

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) najavila je drugi dio nacionalne kampanje “Naše rijeke, naše blago” a ovog je puta u fokusu očuvanje karlovačkih rijeka Mrežnice, Kupe i Korane.

– Kampanja „Naše rijeke, naše blago“ s ciljem edukacije lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja prirodnih rijeka i osvještavanja javnosti o štetnosti novih hidroenergetskih projekata nastavlja se u petak na rijeci Mrežnici u Dugoj Resi. WWF i partneri spustom po dionici od Keića do Zvečaja ponovno će istaknuti transparente s porukama “Poveži se s rijekama” i “Naše rijeke, naše blago!” usmjerene prema lokalnim i nacionalnim donosiocima odluka, kažu u organizaciji.

Planirane hidroelektrane, dodaju, često se pogrešno spominju kao prihvatljivi „zeleni“ i obnovljivi izvori energije dok se negativna procjena istih na okoliš, prirodu i stanovništvo koje živi na području u blizini rijeka najčešće potpuno zanemaruje.

 • – Mi Dugarešani Mrežnicu smatramo svojim blagom koje treba sačuvati i to je glavni razlog zbog kojeg smo se odazvali pozivu i priključili kampanji. Veslajući u kajacima vidjeli smo svu bioraznolikost i ljepote rijeka diljem Hrvatske. Izuzetno je bitno da mladi ljudi okuse ovaj način rekreacije i sporta, te se pridruže lokalnim veslačkim klubovima i postanu istinski ljubitelji prirode, kao što smo i sami kroz veslanje postali, rekao je Marin Rizo Božićević član KPA Vodomar iz Duge Rese.

  U petak 18. svibnja u prostoru novog Amfiteatra u Dugoj Resi s početkom u 18 sati održat će se Tribina za mlade na temu očuvanja rijeka i njihovog održivog korištenja te potencijala u svrhu sporta, rekreacije i turizma.

  – Iz godine u godinu želimo što više mladih uključiti i angažirati oko kampanje, stoga smo i ovogodišnju kampanju usmjerili prema njima. Mladi su budući kreatori našeg društva te ovom prilikom pozivamo donosioce odluka u Karlovačkoj županiji da nam se također pridruže na tribini i zajedno sa mladima prodiskutiraju o mogućnostima i potencijalu naših rijeka te njihovoj dobrobiti za lokalnu zajednicu, kazala je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

  U subotu 19. svibnja regata se seli na rijeku Kupu u Primorsko-goranskoj županiji gdje će sudionici u kajacima, kanuima i raftovima veslati na dionici od Blaževaca do Klanca. Drugi od tri dijela ovogodišnje kampanje „Naše rijeke, naše blago“ završit će u nedjelju 20. svibnja spustom po rijeci Korani od Slunja do Gornjeg Nikšića.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Taman krenulo našeg neimara mmaradina (slap Šušnjar) a prije toga HE lešće i prc. Pobijedili Zeleni dobrim djelom zahvaljujući i sedmoj sili ( glasu javnosti ). Uživajte u blagodatima naših kraških bisernica, mmaradinu u inat.

  Odgovori