KAportal Kadroviranje podobnih dobiva epilog i u MIOŠ-u - Karlovačka županija i stranačka politika srušile kvorum Školskog odbora | Karlovački informativni web portal

Kadroviranje podobnih dobiva epilog i u MIOŠ-u – Karlovačka županija i stranačka politika srušile kvorum Školskog odbora

Mješovito industrijsko-obrtnička škola danas je trebala dobiti novog starog ravnatelja na sjednici Školskog odbora, ali nije. Sjednica Školskog odbora je održana, ali uz prisutnost samo tri od sedam članova. Naime, predstavnici osnivača, odnosno političke vlasti i predstavnica roditelja Nives Tariba, se nisu pojavili i tako srušili kvorum potreban za izglasavanje ravnatelja.

Time se potvrđuje priča da je politička vlast iz sebi znanih razloga odlučila ukloniti s funkcije dosadašnju ravnateljicu Snježanu Erdeljac na čijoj su strani i većina nastavnika i većina roditelja i postaviti Roberta Erdeljca. Njemu je, podsjetimo, svojevremeno smjenjivanje s mjesta ravnatelja Šumarske škole zbog nezakonitog upisivanja učenika u školu najveća mrlja u poslovnoj karijeri, no prema nekim informacijama ne i jedina.

Nakon što vlast putem pritiska preko svojih emisara na članove Roditeljskog vijeća nije uspjela pridobiti na svoju stranu većinu roditelja, a predstavnici roditelja i nastavnika po zakonu na školskom odboru moraju javno samo potvrditi odluku svog članstva, jedino što joj je preostalo da spriječi reizbor dosadašnje ravnateljice je da sruši kvorum u Školskom odboru u kojem su 4 člana bila za dosadašnju ravnateljicu, a predstavnici politike protiv. U tome su i uspjeli. Jasno je zašto se predstavnici vlasti nisu pojavili na sjednici; jer mimo volje nastavnika i roditelja žele nametnuti kontroverznog Roberta Erdeljca. Odgovor na pitanje zašto je pak predstavnica roditelja Nives Tariba eskivirala sjednicu malo je zamršeniji, ali se također svodi na zakon političke (pri)sile. Svoj je nedolazak i odbijanje da potvrdi ono što su roditelji odlučili par sati prije sjednice opravdala prozirnim objašnjenjem da se ne može pojaviti jer je u tijeku inspekcijski nadzor u školi, iako to s procesom izbora ravnatelja nema nikakve veze.

Usudili bi se tvrditi na ovom mjestu da u drugom grmu leži zec, u scenariju koji je duboko ukorijenjen u političko odlučivanje na lokalnoj razini, samo je sad rijetka prilika kad izlazi pred lokalnu javnost. Naime, Tariba je djelatnica gradske uprave, pa joj je „prijateljski“ savjetovano kako je za nju najpametnije postupiti, odnosno izigrati volju i povjerenje drugih roditelja u korist interesa stranačke klike.

Cilj ovog rušenja kvoruma Školskog odbora MIOŠ-a nije jalova osveta, već racionalna odluka guranja procesa izbora ravnatelja u smjeru nedemokratskog odlučivanja, odnosno zaobilaženja zakonskih rješenja koja forsiraju demokratsko odlučivanje o ravnatelju jedne škole gdje ravnatelj postaje onaj s većinom glasova nastavnika, roditelja i predstavnika osnivača, to jest politike. Naime, ukoliko se ova opstrukcija kvoruma nastavi, Ured državne uprave prema zakonu može raspustiti Školski odbor i imenovati tročlano povjerenstvo u kojem mišljenje roditelja ili nastavnika više neće biti važno s predvidljivim epilogom; politička vlast će si izabrati ravnatelja koji joj najviše odgovara.

KAportal.hr

 • 33 komentara

  1. Snježanu Erdeljac očigledno nije član Partije. Izgledno je da se i ne namjerava upisati i položiti prisegu istoj Partiji. Pa što bi onda htijela, biti i dalje na funkciji ma nemoj, moš mislit.

  2. Ovo je dno dna, katastrofa, ljigavo da ljigavije ne može biti i jedino kod ISIL-a se ovako nešto dešavalo. Dao Bog da izgubite izbore…nisam ničiji simpatizer, ali za mene običnog građanina ovo je FUJ!

  3. snježana erdeljac je žena na svom mjestu.a robert da je bio dobar onda bi i prije ostao,ne bi ga smjenili.neka politiku ostave po strani,a nek gledaju čovjeka kako vodi svoj posao.snježana je super ravnateljica,nek se vide sve pohvale dok je ona na čelu svoje škole.

  4. pitao bih kandidata za gradonacelnika, covjeka koji glumi moralnu veertikalu, a koja je usput i glavni hdz-ovac nije li ga sram?

   • Iznimno je teško braniti nekog iz HDZ-a, no iznimno je važno da ljudi nauče neke stvari kada prigovaraju pa… osnivač srednjih škola je županija, a ne grad i njima upravlja županija, a ne grad. Gradski odbor i županijski odbor neke stranke su dvije različite organizacije, a iako je riječ o istoj stranci nerijetko se baš i ne vole, što ne znači da su jedni dobri, a drugi loši, ali ne vole se međusobno. Pa tako i u našoj županiji gradski HDZ i županijski HDZ nikad nisu bili u posebnoj ljubavi.
    Uglavnom, ovo ti je pitanje koje treba adresirati na Vučića. Ili Jelića kao kandidata za župana.

    • mozda da malo promislis, pa pogledas tko je glavni u zupaniji, tko u gradu, tko je koga doveo i postavio, kako za ravnatelja gimanzije, tako i za glavnog gradskog hdz-ovca i kandidata za gradonacelnika? pitanje je “upuceno” mandicu jer glumi moralnu vertikalu po pitanju zaposljavanja u gradu i kao on nebi…
     ako je tako moralan kako se pravi, zasto se svom prijatelju jelicu ne suprostavi po pitanju dovođenja debelog za ravnatelja. jer svi oni znaju “kvalitete” debelog.

  5. Ma dajte molim vas kako možete tako samo lupetati i nekoga tako razapinjati na križ. Jeste li sigurni da je ta ravnateljica baš tako savršena kao što tvrdite. To će svakako utvrditi inspekcija koja je momentalno u školi. Što se tiče nastavnika imala je fala bogu dovoljno vremena da izlobira za sebe što je svakako i učinila.
   A koji je to ravnatelj došao bez podrške politike.
   Kad se govori o Robertu i pisanje nekih novinara te komentara pokušava ga se prikazati maltene kao kriminalca. Dobio je otkaz zbog greški oko upisa. Pa kad ste toliko hrabri šta onda ne kažete sve kako je bilo. Stradao je u čistki koju je proveo SDP-ov ministar Jovanović (vjerojatno da bi se ponovo namjestili kandidati iz HDZ-a) a zašto jer je primio kod upisa par učenika više od propisane kvote i to ne iz koristi nego iz želje da bi pomogao djeci iako mu to nisu bili nikakvi rođeci niti djeca imućnih roditelja sa vezama nego obični mali ljudi. Sad je to ljaga koja bi mu se trebala cijeli život nabijati na nos možda i da ga se istjera iz prosvjete.
   U jednom komentaru sam pročitao kako je Snježana bila dobra direktorica. Dali to znači da Robert nije ?? i njegova škola je dobivala pohvale i imala odlične rezultate , i iza njega je u to vrijeme stajao cijeli njegov kolektiv, ali mu to pred moćnim SDP-ovcem nije ništa pomoglo. Jedini krimen mu je bio što je bio član HDZ-a. Pitam se također dali je Karlovcu u vrijeme kad je bio nepogrešivi SDP na vlasti bilo baš sve savršeno i po propisu. Samo se sjetite onog pijanog Johe ( gradonačelnika) kojeg si mogao treznog uhvatiti jedino u 6 ujutro. Ako si došao u pola sedam e zakasnio si . Koliko su oni za sv0je vladavine posmijenjivali direktora i namjestili svoje, ali đaba jer su bili toliko loši da su izgubili izbore. Sad se tobože zgražamo nad HDZ-om . Za vodeća mjesta može se izabrati koga god hoće samo da nije iz HDZ-a.

   • O “ovom” ravnatelju ne govorimo – još
    Koji je krimen gđe Erdeljac da mora biti smijenjena?

   • Njegova škola dobila pohvale i imala odlične rezultate??? Kakva glupost, pa od kud vam te informacije? Njega je još 2013. Školsko odbor prijavio Državnom odvjetništvu za razne malverzacije za vrijeme njegovog mandata, sposobni novinari to mogu provjeriti u školi. Najvjerojatnije se protiv njega još vodi i neki kazneni postupak, pa zar se on uopće može negdje kandidirati za ravnatelja. Upropastio je Šumarsku sad je valjda cilj upropastiti i MIOŠ….

   • Hm, taj ionako jadni SDP je od 27 godina u Karlovcu vladao tri i pol, i još uvijek je kriv zbog tih fatalnih pijanstava. Po čemu je pijanstvo od vlasti koje traje 24 godine, manje opasno od kratkog perioda alkoholizma?

   • Zna se zbog čega je netko dobio otkaz, gdje su tad ostali bili? Klimali glavom kao što će i dalje, odozgo na dolje, odozgo na dolje, odozgo na dolje.

    Bilo koja partija? Ma nije bitko ni kako se zove ni kakve je boje!
    Uvijek je to isto.

  6. Činjenica je ta da HDZ lobira i vrbuje od samog početka,činjenica je ta da je stranka zvala i roditelje,postavljajući im ultimatume,za to se imaju i dokazi,činjenica je ta da sadašnja ravnateljica obavlja svoju dužnost kako treba,isto tako je činjenica da će sada navaliti sve moguće inspekcije,a pitanje je:Tko ih šalje?Politika se uvukla u sve,školstvo,crkvu…itd,ako nisi u HDZ-u crna ovca si…U ovom slučaju Robert je samo njihova marioneta,a zna se tko vodi glavnu riječ.

  7. HDZ je postigao točku vrhunca i nihilizma, pobijedio je sve svoje političke protivnike na gotovo svim razinama, izgubio se u prostoru, pa i vremenu, negdje se stalno vrte oko 45-e, i sada će napraviti očito i zadnji korak destrukcije i pobijediti sami sebe na idućim izborima u gradu…

  8. Štovana gospodo i gospođe kometatori a i Vi štovani novinari tko mi može odgovoriti čija je stanica za tehnički pregled prek puta Autobusnog kolodvora (a hebote, autobusni nema ime).

  9. Tražilica Kaportala. Ključna riječ: MIOŠ. Promatrani period: mandat Snježane Erdeljac. (Izostavljeni su najnoviji članci o reizboru.) Naslovi:

   Učenici MIOŠ-a na dvotjednoj praksi u Frankfurtu – Uče za buduća zanimanja, ali i o njemačkoj kulturi i jeziku

   MIOŠ dobio novi praktikum na Gazi – uređenje platila Županija, radove uz nadzor izvršili učenici

   Zahvaljujući MIOŠ-evom EU projektu, Hrvatska dobila prvih 20 fasadera i tehničara za energetski učinkovitu gradnju

   Upišite se! Posebne pogodnosti upisa u Mješovitu industrijsko – obrtničku školu (MIOŠ)

   Učenički uspjesi: Robotičari “haraju” Europom, zlato i bronca za MIOŠ, odlični mladi trkači i “englezi”

   Uzbuna, srećom lažna, u MIOŠ-u – učenici i djelatnici vježbaju evakuaciju iz škole

   Učenici karlovačkog MIOŠ-a u posjeti Politehničkoj školi Subotica, dogovoren nastavak suradnje

   Učenici MIOŠ-a također blistaju na državnim natjecanjima – osvojili dvije titule prvaka i treće mjesto

   MIOŠ dobio nagradu “Šegrt Hlapić” kao najbolja škola za obrtnička zanimanja

   Gimnazijalci i učenici Politehničke škole iz Subotice posjetili grad Karlovac i MIOŠ

   Učenici MIOŠ-a izvrsni na natjecanju graditeljskih škola – ima prvake u zidanju, rukovanju bagerom i soboslikarstvu

   Karlovac i MIOŠ danas su domaćini 19. državnog natjecanja učenika graditeljskih škola

   Kreativno pisanje na engleskom: Učenici MIOŠ-a za svoje priče nagrađeni rječnicima izdavačke kuće

   Učenici i nastavnici MIOŠ-a boravili u Grčkoj u sklopu EU projekta, u Karlovcu uče litvanski soboslikari

   Četiri učenice i dva nastavnika MIOŠ-a u Grčkoj u sklopu projekta “Where do cultures meet?”

   Razmjena znanja i vještina: Učenici MIOŠ-a u Njemačkoj, u Karlovac stižu Litvanke

   Mali Majstor – Obrtnička komora nagradila sedam učenika Tehničke i MIOŠ-a

   Tražilica Kaportala. Ključna riječ: Šumarska škola. Promatrani period: mandat Roberta Erdeljca. (Izostavljeni su najnoviji članci o reizboru.) Naslovi:

   Šumarska škola na udaru inspekcije – u školi i dalje desetak učenika ispod praga?

   Šumarska i drvodjeljska škola organizira Otvorene dane od 14. do 17.5.

   Šumarska i drvodjeljska škola obilježava Svjetski meteorološki dan

   Šumarska i drvodjeljska škola danas obilježava 65. godina postojanja

   Šumarska škola “otvorila vrata” izložbom fotografija, ali i turnirom u beli

  10. Tražilica Kaportala. Ključna riječ: Snježana Erdeljac. (Izostavljeni su najnoviji članci o reizboru.) Naslovi:

   Zahvaljujući MIOŠ-evom EU projektu, Hrvatska dobila prvih 20 fasadera i tehničara za energetski učinkovitu gradnju

   MIOŠ se seli u Prirodoslovnu školu na Gazi – iz Karlovačke županije za preseljenje tražit će suglasnost Ministarstva

   MIOŠ dobio nagradu “Šegrt Hlapić” kao najbolja škola za obrtnička zanimanja

   Učenici MIOŠ-a izvrsni na natjecanju graditeljskih škola – ima prvake u zidanju, rukovanju bagerom i soboslikarstvu

   Tražilica Kaportala. Ključna riječ: Robert Erdeljac. (Izostavljeni su najnoviji članci o reizboru.) Naslovi:

   Erdeljac dao ostavku da ga ponovno mogu izabrati, no ministar ga prozreo

   Iz Šumarske mora biti ispisano 20-ak učenika, Erdeljac preduhitrio ministra i sam dao ostavku

   Inspekcija utvrdila: Cijeli razred stolara “izgubljen” jer se neki ispisali, drugi nisu učili, a treći izbjegavali praksu

   Šk. odbor ponovo predlaže Erdeljca za ravnatelja, možda i njega raspuste

   Događaji godine vol.2: Preživjeli smo epidemiju lažnjaka, prodali hotel – ruglo i dobili kino

   Ministar reagirao, kaže da ravnatelj osim stručnih mora imati i moralne vrijednosti

   Unatoč tome što ga ministar ne želi, Šk. odbor Erdeljca ponovo izabrao za ravnatelja Šumarske

   Šumarska škola na udaru inspekcije – u školi i dalje desetak učenika ispod praga?

   Da se nije istrgnuo, bio bi silovan stolicom – trojka terorizirala i druge učenike

   Strava u Šumarskoj – nasilnici stolicom zlostavljali dječaka, izbačeni iz škole

  11. Jel su na to mislili u HDZ-u sa predizbornim sloganom “Grad ugodnog življenja”?

   Meni se više čini da bi slogan trebao biti “grad neugodnog iživljavanja”

  12. Zar nije tog lika prijavila njegova Šumarska škola još prije par godina za razne malverzacije Državnom odvjetništvu? U svakom slučaju ne bi otišao da je valjao. Politika je stvarno sranje kad guraju uvijek nekoga zbog vlastitih interesa. Možda bi bilo dobro da ga i postave za ravnatelja pa da vidimo što će se dogoditi sa školom za 4 godine, ako uopće tada bude postojala 😉

   • Mješovita industrijsko obrtnička škola Karlovac
    Od 2012. do 2017. ( mandat ravnateljice Snježane Erdeljac )
    -Učenici na državnim natjecanjima osvojili 7 puta prvo mjesto , 1 drugo i 3 puta treće mjesto
    – Potpuno opremljeni kozmetičarski i graditeljski praktikumi
    -Nakon 25 godina vraćen školski stan u vlasništvo u kojem su protuzakonito bili useljeni stanari
    -Kroz različite donacije ostvareno 147 450,00 kn
    -Radom praktikuma i kroz obrazovanje odraslih ostvareno 100 000 , 00 kn vlastitih sredstava
    -U svrhu usavršavanja nastavnika i učenika za stručne prakse u Njemačkoj , Austriji , Italiji , Švedskoj i Litvi , iz EU projekata povučeno 100 000 EUR-a
    -Iz Europskog strukturnog fonda i kohezijskog fonda EU za stručna usavršavanje nastavnika , izradu novih programa i opremu praktikuma povučeno 790 000 kn
    – Uređeno i za nastavu osposobljeno 200 m² napuštenog i devastiranog prostora na lokaciji Struga 1 i dobivena uporabna dozvola za građevinski praktikum
    – 2014.g. Škola dobila nagradu „ Šegrt Hlapić „ kao najbolja škola u kojoj se odvija obrazovanje u obrtničkim zanimanjima.
    – Svi novo zaposleni nastavnici i stručni učitelji su uspješno položili stručne ispite nakon stažiranja pod vodstvom ravnateljice , pedagoga i nastavnika mentora

   • A mogli su se malo strpiti i izbjeći ovu blamažu i postaviti ga za ravnatelja gimnazije kada Mandić postane gradonačelnik. Gimnazija se već pokazala kao dobar stranački inkubator. Zamisli za nekoliko godina trolist: Jelić premijer, Mandić župan, Erdeljac gradonačelnik 🙂

  13. Da li ije tko u tekstu primjetio činjenicu da se u MIOŠ-u provodi inspekcijski nadzor? Da li se zna zašto? Sigurno su došli jer nemaju kaj pametnije za raditi i jer se radilo sve po zakonu…

   • A jesi li primijetio činjenicu da je inspekcija došla sluuučaaajno baš nakon što se javno razotkrilo kako se nasilno pokušava kadrovirati? Je li ti palo na pamet da je možda i inspekcija uključena u cijelu igru? Pa kad se već iznenada istražuje rad MIOŠ-a, mogla bi ista inspekcija otići i provjeriti rad Roberta Erdeljca na sadašnjem radnom mjestu.

    • Došli oni slučajno baš sada ili ne, al oni su tamo. I neka su. Znači da vjerojatno imaju što za naći. Očito da gospođa Erdeljac ipak ima nekih malverzacija iza sebe jer da nema ma mogli bi joj staviti soli na rep i inspekcije i školski odbori i politika… Ne bi bila u ovoj situaciji. A sad što se mene tiče neka provjere apsolutno sve škole i ravnatelje pa da znamo kamo to šaljemo djecu i kakvim ljudima.

     • Kad bolje razmislim, imaš pravo. Dvojici ključnih ljudi (Jeliću i Mandiću) njihov kršćanski moral kojemu su predani do zadnje kapi krvi ne bi nikada dopustio da posegnu za ovakvim pokvarenostima. Pa i knjige su o tome pisali.
      A to što je četiri godine bilo sve u redu i na kraju mandata, u samom fotofinišu inspekcija dolazi pročešljati, to je stvarno samo slučajnost.

     • prosvjetna inspekcija ne mora biti u skoli zbog ravnateljice. dovoljna je anonimna prijava inspekciji za nekog profesora i onda inspekcija mora doci u skolu. a mozda nebi bilo zgorega pogledati tko je glavni u toj inspekciji, koja je stranka i to postavila…

  14. inspekcija bila… ništa bitno našla nije jer… svaka inspekcija mora nešto naći ali u ovom slučaju na nečiju veliku žalost nije našla nepravilnosti koje bi ugrozile rad škole….što ćemo sad!?
   Hajdemo pozivati sve one koji su unatrag 25 godina mislili da su negdje zakinuti od ove škole.
   Ima ih , nisu htjeli raditi , nisu htjeli pohađati školu pa se sad javljaju …kao…škola nije dobra.
   E pa JA ovim putem pozivam SVE učenike MIOŠ-a da kažu otvoreno i jasno ,jesmo li ih naučili i obučili u strukovnom zanimanju Za život.
   Nitko od nas , djelatnika , nije bio ni jednog trenutka protiv izlaska iz postojeće zgrade !
   No , međutim , svi programi i nastavnici škole su međusobno korelirani , stoga , svako razdvajanje kolektiva u smislu preseljenja može rezultirati velikim padom kvalitete obrazovnog procesa.
   Prirodoslovna škola ( na Gazi ) ima već duži niz godina građevinsku dozvolu za proširenje ( zbog MIOŠ-a ), ali “ni lopata nije zabijena”
   Svi se osvrću na politiku i razne političke rezultate.
   Nitko nije pitao , učenike.
   Karlovačka županija je ukinula bodovni prag za upis u srednje škole.
   Što to znači ?
   Svatko se može upisati gdje hoće …a ne gdje realno može!!!
   MIOŠ obrazuje deficitarna zanimanja za našu državu!
   Županija kao osnivač nam u tome odmaže jer nam je valjda bitnije da imamo punu gimnaziju….
   MIOŠ je imao u planu otvaranje još jednog programa građevinske struke u šk.god.2017/2018.
   ali….kako kad čujemo da je vlasnik škole već za jesen planirao rad u našem pekarsko praktikumu.
   I tako dalje i bliže …KARLOVČANI I SVI KOJI MISLITE NA BUDUĆNOST POKRENITE SE !!!

   • Ciki, tak je.
    I sve mi se ovo gadi.
    Ali sto vam znaci naša podrška kad bu ionak bilo kak gazda veli.
    Sto da radimi, kako da vas podržimo?
    Portali “gore”, a sto dalje?

    • Bitna je podrska kako od bivsih,tako i sadasnjih ucenika,roditelja i cijelog kolektiva…bitno da se vidi da ipak ima ljudi koji su uz sadasnju ravnateljicu i koji se ne boje vladajuce stranke..isto tako je bitno da se krenulo van pa neka ljudi vide sto se radi,a ne da se takve stvari za taskavaju…kao do sada!

  15. Sutra će na press konferenciji sve izaći na vidjelo.
   Dosta je bilo HDZ kadroviranja, a tome na kraj neće izaći političke stranke nego sami građani.
   Politika van iz škola !

  16. PETRAČIĆU- ORGANIZIRAJ PROSVIJEDE. AKO SE MOGAO SPASITI RADIO 101 OD SLIČNIH HIJENA ZAŠTO SE NE BI I JEDNA UZORNA ŠKOLA . DOSTA JE .

   • Jedini prosvjed koji u Hrvatskoj može uspjet je potpisivanje peticije, sve ostalo može samo biti minus onima koji pozivaju na prosvjede jer Hrvati – ne prosvjeduju. Maksimalno što se oporba treba truditi je da motivira onih 50% ljudi koji ne izlaze na izbore da ovog puta izađu.

    Btw, ni uspjeha prosvjeda za Radio 101 ne bi bilo da nije sviralo 800 bendova. A to je posljednji uspješni prosvjed u Hrvatskoj – pred ravno 21 godinu.

  Odgovori