KAportal Kad institucije funkcioniraju: Karlovački sud presudio unuku jer je pokojni djed ostao dužan ratu za dopunsko zdravstveno od 87 kuna | Karlovački informativni web portal

Kad institucije funkcioniraju: Karlovački sud presudio unuku jer je pokojni djed ostao dužan ratu za dopunsko zdravstveno od 87 kuna

Sud u Karlovcu

Općinski sud u Karlovcu donio je presudu kojom nalaže Karlovčaninu koji sada živi u Njemačkoj da HZZO-u podmiri 87,89 kuna, zajedno s kamatama od 2014. godine. Radi se zapravo o rati za dopunsko zdravstveno osiguranje koju nije podmirio njegov pokojni djed. Kako je unuk naslijedio djedovu imovinu, na njemu je i da podmiri djedove dugove. zato ga je HZZO tužio.

– Tužitelj u tužbi navodi kako je iza pokojnog ostalo nepodmireno dugovanje na ime dospjelih a neplaćenih premija za dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 87.89 kuna na ime glavnog duga, a nasljednikom je proglašen njegov unuk Krešimir. koji kao nasljednik odgovara za dugove ostavitelja. Tužitelj potražuje navedeni iznos sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 26. travnja 2014. pa do isplate – navodi se u presudi.

Ako ne plati, unuka će ovršiti. Na ovu se presudu, može žaliti u roku od 15 dana, iako nije podnio odgovor na tužbu koju je zaprimio.

  • – Budući da je tuženik uredno primio tužbu sukladno odredbama ZPP-a kao i poziv za davanje odgovora na tužbu, a da u danom roku nije podnio odgovor na tužbu, time da osnovanost tužbenog zahtjeva proizlazi iz činjenica navedenih u tužbi, koje činjenice nisu u suprotnosti s dokazima koje je podnio sam tužitelj ili činjenicama koje su opće poznate, a ne postoje opće poznate okolnosti iz kojih proizlazi da bi tuženike spriječili opravdani razlozi da podnesu odgovor na tužbu, to je temeljem odredbe čl. 331 b st.1 ZPP-a odlučeno kao u izreci presude, poručili su mu logično sa suda.

    KAportal.hr

  • Odgovori